$type=ticker$label=0$cols=3$va=0$count=99

Bérczes László az Ördögkatlanról: Csak ott és akkor

2011. augusztus 3. és 7. között, idén negyedik alkalommal lesz Ördögkatlan Fesztivál, amelyre bérlet már vásárolható. Három kisközség – Kisharsány, Nagyharsány és Palkonya – adja a helyszínét az egyik sajátos hangulatú összművészeti nyári fesztiválunknak. Bérczes László fesztiváligazgatóval beszélgettünk kínálatról, keresletről, kultúráról.
► A miniszteri külön keretből kapott 15 millió forintos központi támogatással együtt végül mennyi pénzből fog tudni gazdálkodni az idei Ördögkatlan Fesztivál?
Bérczes László (BL): A résztvevő három falu ehhez a 15 millióhoz, amit kisközségként tud, még hozzáteszi, valamint kisebb pályázatokon nyertünk még kicsi pénzeket, szponzort viszont egyetlen egyet sem találtunk. Mindezzel együtt, úgy gondolom, augusztus 3-án reggel 20-21 millió forintunk lesz … de mégsem annyi. Azért nem, mert azt remélem, sok bérletet tudunk elővételben eladni. A jegybevétel alapvető része egy ilyen jellegű (művészeti) fesztivál fenntarthatóságának, ugyanakkor nehezíti a helyzetet, hogy azt szeretném, ha a fesztivált bárki meg tudná fizetni.
Tavaly körülbelül 14 millió forint volt a nettó jegybevételünk, idén is hasonlót szeretnénk elérni. Mindezekből világos, hogy összesen nagyjából 36 milliós költségvetésből kell megcsinálnunk az idei Ördögkatlant.
► Árak?
BL: Tavaly az ötnapos bérlet 10 ezer forint volt, az idén 11 ezer forint lesz. Nagyon fontosnak tartom az elővételes bérletárusítást: május 1-jétől lehetett venni Ördögkatlan-bérletet 8 ezer forintért. A tervezett 14 millió forintos jegybevételt nem magas árakkal, hanem hónapokon át tartó kedvezményes lehetőséggel szeretnénk elérni. Nézzük meg, mit kap azért valaki, ha reggel elindul, és végigmegy minden neki tetsző fesztiválprogramokon, egészen hajnal háromig, amikor a „hivatalos” program véget ér. Egy nap alatt (a 3500 forintos napi jegyért, vagy a 11 ezer forintos bérlet egy napra eső 2200 forintjáért) nagyjából 10 olyan művészeti programhoz jut (sokkal több zajlik, de mindre nem tudhat eljutni), amiket ha egyébként külön-külön látogatna meg, akkor, még kifejezetten olcsóra véve a kalkulációt sem úszná meg 15 ezer forint alatt.
► Részletes program?
BL: A honlapunkon látható program folyamatosan töltődik. Megtehettük volna azt is, hogy program címszó alatt összeírjuk, mit szeretnénk, aztán majd utólag megírjuk, hogy mit sikerült ebből megvalósítani, de ezzel elveszítenénk azt a bizalmat, amit, úgy érzem, a három év alatt elnyertünk. Márpedig én a bizalmat a legfontosabb dolgok közé sorolom. Ezért is nagy a felelősségünk Kiss Mónival, akivel kitaláltuk-szervezzük a Katlant. Sokak szeretetét érezzük, és ezt nem veszíthetjük el. Nem csaphatjuk be az embereket.
Minden évben meghívunk egy határon túli régiót, ahonnan olyan alkotókat is várunk, akikről egyébként nem nagyon tudunk jóformán semmit sem. Idén ez a régió a Kárpátalja lesz. A Vajdaságról vagy éppen a Felvidékről sem tudunk sokat, de talán a Kárpátalja az a régió a határon túli magyar területek közül, amelynek a művészete számunkra a legkevésbé ismert. A régió kulturális központja vitathatatlanul a beregszászi Illyés Gyula Színház, akik két-két előadással is jelen lesznek a fesztiválon. Egy dolgot itt megjegyeznék: ebben a nagyon is hazafias időszakban mégiscsak abszurditás, hogy nemhogy nincsen egyetlen forrás sem, ahová a határon túli magyar régiós programunkkal pályázhattunk volna, de még azok is megszűntek ez ügyben, amelyek eddig voltak. Azt mondják, átmeneti idő: már nincs és még nincs. 60 éve élek Magyarországon „átmeneti időszakban”, miközben az életem nem átmeneti, hanem annyi, amennyi.
► Apropó, milyen színházi programjaitok lesznek?
BL: A minap összeszámoltam, és magam is megdöbbentem: tavaly 25 színházi darab volt az Ördögkatlanon, összesen 54 előadásban, miközben ez nem egy színházi fesztivál! Emlékezetem és ízlésem szerint mazsolázhatnék az idei előadások között, de hát ezek a fesztiválhonlapon is jól követhetőek.
Amit bármiféle programmal kapcsolatban fontosnak tartunk, és ami miatt a beregszászi Illyés Gyula Színház előadási közül a két általam legjobbnak tartott előadásukat – a Három nővért és a Szarvassá változott fiút – kértük, és nem a népszerűbbnek tűnő Liliomfit vagy Boccacciót, hogy a megelőző évek alatt igazolt hitem szerint egy ilyen fesztiválon abszolút minőségi műveket is meg lehet mutatni bármiféle üzleti kockázat nélkül. Az egyetlen kockázat az lehet ebben az esetben, hogyan tudjuk majd kezelni a tömeget.
► Hogyan tudjátok ezt megtenni ott, ahol sokszorosan több a jogosult egy-egy előadást megnézni, mint amennyi a férőhely?
BL: A színházi előadások esetén a legnagyobb gond az szokott lenni, hogy minden karszalaggal rendelkező nézőnek jogában áll megnézni bármit, miközben erre lehetőség – a nagy érdeklődés miatt – nyilvánvalóan nincsen. Nem ideális megoldás, de eddig még senki nem ajánlott jobbat, hogy az előadás napján reggel 10 órától elkezdünk karszalagra ingyenesen sorszámokat adni egy adott helyen, és csak azon az egy helyen. Azért csak azon az egy helyen (amely mindig az előadás helyszínét adó településen van), mert különben káosz lenne, és azért csak azon a napon, mert különben azok, akik például csak hétvégére tudnak lejönni, és esetleg épp a színházi előadások miatt, hoppon maradnak. Ja, és azért délelőtt 10-kor, hogy megmaradjon a napja annak, aki ott áll, a tapasztalatunk szerint már 9-kor jelentős hosszúságú sorban. 10.10-kor pedig már többnyire elfogy a sorszám… Emiatt persze sokan felháborodnak, és személy szerint meg is értem őket, de így még mindig sokkal kevesebb a nehézség, mint amikor az emberek szó szerint verekedtek a bejutásért.
Persze mindenre nem lehet felkészülni: tavaly például a Klamm háborújának egy osztálytermi előadására egy anya pár hónapos csecsemőjével érkezett, és nem akarta megérteni, hogy nem kéne így bemenniük, vagy például a Mulatságra be nem jutott néző felháborodottan kérdezte, hogy miért nem a focipályán tartunk ilyen nagy érdeklődésre számot tartó előadást. Sokfélék vagyunk.
► Milyen szálláslehetőségek vannak helyben vagy a környéken?
BL: Részben a környéki panziók által kínált szálláshelyek, melyeknek az ára gyaníthatóan 2-3 ezer forinttól megy felfelé, részben a három falu saját magánszálláshelyei, valamint egy nagy sátorozási lehetőség Nagyharsányban egy őrzött, ideiglenes kempingben vécével és zuhanyozóval napi 600 forintos áron.
Ilyenkor az sem mellékes, hogy például ezeket a 600 forintokat nem a fesztivál viszi el magával, hanem a nagyharsányi önkormányzat kasszájába mennek vissza, ahogy a vendéglátósok helypénzei is a helyi önkormányzatokhoz kerülnek. Arra törekszünk, hogy amit mi előzetesen kapunk ezektől a településektől, azok a pénzek kerüljenek vissza hozzájuk részben az önkormányzatokon keresztül, részben az egyes helyi lakosokhoz közvetlenül (például szállásdíjként azokhoz, akik kiadják a szobáikat), és ezen felül az egész fesztivál a maga fogyasztásával bizonyosan fontos plusz bevétel tud lenni egy olyan szegényebb település számára, mint amilyen például Kisharsány.
► Mi az, amit sajátosan katlaninak tudnál nevezni, ami ti lesztek ezen a nyáron is?
BL: Törekszünk arra, hogy olyan körülményeket, olyan helyeket és helyszíneket találhassanak az ide látogató művészek, amelyek az adott előadást egyszerivé, valódi eseménnyé teszik, ami csak ott és akkor tudhat megtörténni. Amilyen például Kovács Gerzson Péter kőfejtőbeli szoborparki előadása volt viharelőtti villámlással, és mennydörgéssel, vagy mikor a tavalyelőtti megnyitón Balanescu zenélt, és Ladányi Andrea úgy táncolt hozzá, hogy akkor találkoztak életükben először. Ahhoz is szeretnénk megfelelően „csábító” körülményeket biztosítani, hogy egy-egy fellépő ne csak leadja a műsorát, és már menjen is további dolgaira, hanem, ha lehet, maradjon ott, beszélgessen, érezze jól magát köztünk, ahogy például tavaly Kiss Tibivel, a Quimby énekesével-szövegírójával olyan alkotók festettek falakat, mint mondjuk Háy János. Nagyon fontos számunkra ez az ott-történés, ami a dolog személyességét és egyszeriségét adja (idén például szeretnénk fellépőként látni egy francia képzőművészt, aki világ- és rockzenei koncertek alatt, annak pillanatnyi hatására fest).
Ott az történik meg, ami egyébként nem igen szokott megtörténni se velem, se mással, hogy – akiket a közös érdeklődés egymás mellé terel egy ivóba, egy színházi előadásra, vagy a fűben fekve egy koncerten – egyszerűen csak beszélgetnek egymással az emberek.
Hasonlót élek át mostanában az Ördögkatlan Fesztivállal, amit a Bárka Színházzal Pulán éltem át a kapolcsi fesztiválok során: a nulláról, a semmiből megszületve az első évek még ártatlanok, aztán majd legyőznek bennünket a vendéglátósok, a nyerészkedők, a szálláspénzre hajtók. Ez a negyedik éve az Ördögkatlannak, még nem győztek le minket.
► Lehetne függetlenedni a központi támogatástól?
Ha elbillentenénk a hangsúlyokat a különféle művészeti ágak között, akkor költséghatékonyabbá lehetne tenni egy ilyen művészeti fesztivált. Nem arról van szó, hogy például az irodalom kevésbé érdekelné az embereket, mint egy könnyűzenei koncert, vagy egy színházi előadás, hanem arról, hogy egy irodalmi beszélgetés, egy felolvasás 200 embernél többet nem képes egy rendezvényen elérni, így számottevő bevétel ebből ugyanúgy nem származik, mint a 200 fős közönség előtti templomi koncertekből. Ha a bevétel lenne a fő szempont, akkor például az említett Kovács Gerzson Péter vagy Ladányi Andrea nem léphetne fel többé az Ördögkatlanon.
Nem tudom pontosan, hogy a többi művészeti fesztivál mögött milyen anyagi felelősségvállalások és garanciák állnak, az Ördögkatlan mögött én vagyok és a kedvesem, Kiss Móni. Ez úri ambíciónk, ezért nem is akarok panaszkodni, mi ezt akarjuk csinálni, örülünk, hogy csináljuk, de ha ez a jegybevétel augusztus 7-én nem fogja lefedni a kiadásokat, azt nekem kell kifizetnem, miközben az összes tulajdonom – persze, ez is saját döntésem – egy garzonlakás. Tavalyelőtt a záró koncerten darabra számoltuk az embereket, hogy „jaj, jöjjön még tíz ember, és akkor nullára kijövünk!”. Persze a terv az lenne, hogy annyira legyünk nyereségesek, hogy a későbbiekben a pályázatokra, a honlapra, és az egyéb kiadásokra is maradjon.
Ami minket illet, központi támogatások nélkül csak akkor lenne a Fesztivál lehetséges, ha tudnánk találni egy fő támogatót, aki a kieső összeget pótolja. Talán azért mert mi vagyunk ügyetlenek, talán másért, nem tudom, de valamiért most ilyen támogató nincsen.
De ne ezzel fejezzük be! Ördögkatlan lesz, és akkor lesz öt nap, amikor szépek lehetünk. Hogy védnökünket, Cseh Tamást idézzem: öt napig a „jobbik részünkkel” fordulhatunk egymás felé.
Török Ákos

Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások. A cikkek forrását az egyes bejegyzések végén lehet megtalálni.

/fa-tags/ TÁRGYMUTATÓ.

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt b32 baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál címlap club70 cosí fan tutte cover cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email ének a három hollóhoz english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mesterjátszma mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operavita operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron sorozat a vidéki operajátszásról stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szénakutyák szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház a város színház tv színházak éjszakája színházi törvény színlapok szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed
Név

600 kilométer 100 guinness,4,a csemegepultos naplója,242,a gyáva,1,a gyermek és a varázslat,3,a haramiák,32,a hülyéje,21,a kék hajú lány,2,a kéz,48,a kis kéményseprő,2,a köpeny,34,a közös többszörös,34,alapítvány a magyar színházakért,3,alba regia szimfonikus zenekar,7,aldi női futógála,1,állj bele,1,aNNa,29,anyám éhesnek tűnik,3,aradi kamaraszínház,3,aranytíz,4,archívum,3,arden,1,az elvarázsolt disznó,12,az ember tragédiája,1,az öreghíd alatt,60,b32,8,baal,2,babel sound,1,baja,1,balatonboglár,2,balatonfüred,2,balfácánt vacsorára,27,bálna,2,bárka,268,bátorságpróba,6,bencs villa,1,beszélő levelek,4,bisb,1,bivaly-szuflé,54,bob herceg,37,bogáncsvirág,32,bohémélet,60,borral oltó fesztivál,1,börtönrádió,3,bsi,1,budaörs,5,budapest improv show,10,budapest music center,1,budapesti kamaraszínház,1,budapesti vonósok,11,budoár kiállítás,1,busz-színház,11,CAFe Budapest,8,caminus,72,castel felice,42,castel felice vizsga,5,centrál,3,címlap,4,club70,1,cosí fan tutte,47,cover,3,cupido és a halál,30,cv,1,családi játszmák,59,családi ünnep,3,cseh tamás,4,csíkszerda,65,csoportterápia,17,csukás-díj,10,dankó rádió,1,danubia zenekar,6,debrecen,11,debreceni tavaszi fesztivál,1,delila,2,deszka fesztivál,19,dido és aeneas,51,díjak elismerések,1,don juan,3,dráma kortárs színházi találkozó,6,drámaíró verseny,1,due,1,duett,2,dunapart,6,dunaújváros,1,e-színház,32,egri tavaszi fesztivál,1,egy kiállítás rémei,1,éhség,8,élnek mint a disznók,13,előadásszámok,1,email,1,ének a három hollóhoz,2,english,25,erkel színház,65,ernani,4,érzékenyítő fesztivál,1,esztergom,3,eucharisztikus kongresszus,7,europa cantat,7,ezek mennek,16,fekete-fehér,38,fellegek,14,fesz segélyalap,9,fiatal írók,1,fidelio színházi est,3,finito,16,firkin,264,fishing on orfű,1,fogság,1,francia sanzonest,2,friss hús,2,furnitur,49,füge,124,független előadóművészeti szövetség,9,gianni schicchi,30,gödöllő,1,grecsó,1,grisnik petra,9,gusztinak megjött az esze,1,gyerekstúdió,2,gyilkosok,1,gyógyír északi szélre,85,győr,5,győri tavaszi fesztivál,3,gyulai várszínház,5,hajmeresztő,27,halál hotel,24,halastó,116,hangoló,1,hárman a padon,63,harminchárom változat haydn-koponyára,94,háromszögek,25,hatok csoport,1,hatszín teátrum,71,hazug,1,hét domb fesztivál,2,hetedik alabárdos,1,hetedik mennyország,15,hírek,3,hírszerzők,1,hogy szeret a másik,76,hol,4,hoppart,1,hrabal-vurstli,14,humorfesztivál,6,így tanultam meg vezetni,1,imprójam,1,imprómaraton,3,in medias brass,1,in memoriam cseh tamás,4,interjú,92,irodalom éjszakája,7,jak,2,jászberény,6,jegyek,1,jó kérdés,13,junior príma,4,jurányi,59,k2 színház,2,kalandra fül fesztivál,2,kaposvár,142,katona,76,képek,329,kibelátó,13,kicsi szívem kávéba pottyant,1,kis suttogás,5,kisfaludy színházi fesztivál,2,kisvárda,8,kmtg,1,kolozsvár,33,koma,38,komárom,5,komédium,1,koronavírus,136,kortárs drámafesztivál,15,kórusok éjszakája,63,kőszeg,193,köszönet estéje-estélye,1,kritika,458,kritikusdíj-átadó,15,kuk,3,kultkikötő,10,kultúrfürdő,26,kurátorok,9,lakott sziget,17,láthatatlan állomás,4,latinovits diákszínpad,1,leenane szépe,30,leonardo,1,lev&te,2,limerick-bajnokság,7,líra és epika,38,london,1,love and money,73,love and money vizsga,9,macskadémon,33,madách színház,4,madame poe,7,magdafeszt,6,mágnás miska,13,magvető,4,magyar rádió,17,magyar színház,140,magyar színházi társaság,9,magyar zene háza,2,manhattan short,5,manna,110,manőver,38,margó irodalmi fesztivál,7,más olvasnivaló,3,menház színpad,27,merlin,5,mesterjátszma,1,mikor,3,mindenütt jó,34,mindenütt nő,1,mintaapák,1,miskolc,1,miszépmiszépmiszép,54,mojo,51,momentán,133,monodráma fesztivál,9,móra kiadó,1,most fesztivál,6,motto,3,mozart-kommandó,2,mozgófénykép,44,mozsár műhely,4,mu,5,múzeumok éjszakája,1,művészetek palotája,17,művészetek völgye,30,nagykanizsa,1,naptár,1,nefelé,2,négyhangú opera,49,nemzeti filharmonikusok,7,nemzeti színház,11,nézőművészeti kft,46,nézőpont színház,9,nofilter,4,nyílt nap,4,nyinyernya,30,nyíregyháza,368,nyolc nő,26,óbudai társaskör,28,ómama,2,online fordítónapok,1,operabeavató,236,operaház,79,operajátszóház,21,operamacera,7,operavita,10,operettszínház,35,orlai,599,othello gyulaházán,42,ők,2,ördögkatlan,314,örkény,1,örkény vurstli,5,örömimpró,3,pájinkás jános,1,pannonhalma,2,papp jános,1,párkák,44,patália,2,páternoszter,1,patreon,2,pécs,42,pécsi egyetem,2,pesthidegkúti művészeti fesztivál,1,pesti barokk,84,pesti magyar színiakadémia,16,petőfi irodalmi múzeum,4,pim dia hangoskönyvek,3,pinceszínház,8,placcc,30,pokol,10,portré,1,postart,1,poszt,63,poznan,1,pozsonyi piknik,4,rádió,1,rádiójátékosok,3,radnóti,45,remény,10,rendezők viadala,4,rév fülöp,34,rögvest,24,russian indie film fesztival,1,sakknovella,2,shots festival,1,sinaia,1,sly,55,snowman,6,soharóza,82,sokszemközt,1,somló cirqsz,7,song-óra,1,sopron,1,sorozat a vidéki operajátszásról,4,stockholm,2,susotázs,126,szabadesés,39,szeged,219,székely-könyv,4,szemes fesztivál,2,szénakutyák,1,szent imre,1,szentendrei teátrum,15,szép heléna,21,szerzői munkák,4,szfe,18,színház a város,1,színház tv,58,színházak éjszakája,29,színházi törvény,1,színlapok,65,szívem szeret,4,szkéné,29,szombathely,28,szöveg,4,szputnyik hajózási társaság,25,táblázat,1,tárgymutató,1,tartalom,2,tatabánya,46,telefondoktor,176,temesvár,46,tengeren 2008,104,tengeren 2019,67,térkép,1,terminál workhouse,4,teszt,16,thália,73,the irish coffee,46,thealter,15,tilos rádió,3,tivoli,3,tóbiás és az angyal,30,törőcsik-emlékest,11,trefort színjátszó fesztivál,1,váci dunakanyar színház,4,vágánybenéző,11,van egy határ,28,városmajor,11,vaskakas,5,veled kerek,1,vera,99,vidéki színházak fesztiválja,13,vidor fesztivál,83,vigadó,2,visszaszámláló,1,volt egyszer egy ndk,3,vonalhúzás,34,zalaegerszegi kvártélyház,16,zeneakadémia,1,zichy major,1,zsolnay negyed,3,
ltr
item
GÖTTINGER PÁL: Bérczes László az Ördögkatlanról: Csak ott és akkor
Bérczes László az Ördögkatlanról: Csak ott és akkor
GÖTTINGER PÁL
https://www.gottingerpal.com/2011/07/berczes-laszlo-az-ordogkatlanrol-csak.html
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/2011/07/berczes-laszlo-az-ordogkatlanrol-csak.html
true
457243742996709958
UTF-8
Ez a vége. Nincs találat erre. LÁSD MINDET Tovább... Reply Cancel reply Delete By Címlap PAGES CIKK Lásd mindet LÁSD MÉG A TÁRGYMUTATÓBAN ARCHIVE KERESÉS MINDEN CIKK. Nem találtunk semmit erre a keresésre Címlap Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content