Rendezői csapatváltás a Csikyben

A jövő évadot jegyző, főleg fiatal rendezőket mutatott be Rátóti Zoltán színházigazgató a sajtó képviselőinek. Az alap koncepció szerint olyan rendezőkre számít 2011-től, akik több évre terveznek Kaposváron, és legalább évi két előadás rendezését vállalják.

- Visszatér a kaposvári Csiky Gergely Színház a 2011/2012-es évadban az 5 nagyszínpadi, 2 gyerek- és 3 stúdió előadáshoz. Ehhez azonban egy új rendezői csapatot kellett fölállítani – mondta Rátóti Zoltán igazgató. - Dömötör Tamás és Szabó Máté fiatal tehetségek, előbbi Schwajda György Csodáját viszi színre a stúdióban ez év februárjában. Mellettük Göttinger Pál, Rusznyák Gábor, és Kelemen József lesz a csapat tagja, valamint Tim Carroll, aki 5 éven át volt a londoni Globe Színház főrendezője. Kalló Péter és Funtek Frigyes is dolgoznak majd a társulattal.

Bemutatta az igazgató Bérczes Lászlót, aki mostantól művészeti munkatársként dolgozik a színházban. – Nem főrendezőként leszek itt Kaposváron, hanem az a célom, hogy fiatal tehetségeket tudjak helyzetbe hozni. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a színház középpontjában a színész, és a néző áll. Nagyon sok kapcsolattal rendelkezem színházi területen, amivel segíthetem a kaposvári csapat munkáját – tette hozzá Bérczes, aki egyébként a Bárka Színház alapítója, korábban dramaturgként, színikritikusként, és rendezőként is dolgozott már. Az eddig betöltetlen dramaturg pozíciójában mostantól Németh Virág erősíti a társulatot. Nagyon ritka egy-egy ősbemutató a színházakban, most Kaposváron erre is lesz példa, Lovasi András és Háy János közösen írnak darabot a színháznak, amelyet körülbelül egy év múlva, karácsony előtt mutatnak majd be.

- 10 bemutatót tervezünk, ami eléggé feszített munkatempót követel. Már szeptember végén-október elején szeretnénk egy gyerek, egy felnőtt, és egy stúdió-bemutatót tartani – tette hozzá Rátóti. – Sajnos arról is beszélnünk kell, hogy felújítás nem lesz a következő évadban sem. Ezért a jövő évre tervezett bemutatók erre a színházra készültek, mert ha kell, akkor még egy évig kibírjuk itt. De minden követ megmozgatok, hogy jelezzem a döntéshozók felé, hogy hosszú távon tarthatatlan ez az állapot.