Beszámoló az A38-ról

Szerző: Mattyy - Megjelent: 2010. március 02. kedd, 07:00

A beszámoló kezdetét egészen a 2008-as Sziget fesztivál Floggin Molly-s napjáig tudom visszavezetni , amikor is a Metal Hammer sátornál egymásba botlottunk Esével. "Sörillatú leheleteiben" :) már akkor lehetett érezni, hogy ő és Péter Jancsi előtt még nagy megvalósításra váró tervek állnak.

Mivel mindkettőjüket elkötelezett zenészeknek ismerem, szemernyi kétségem nem volt afelől, hogy amit elterveztek, azt megvalósítják. Így is történt, szeptemberben napvilágot látott a Firkin, a Flogging Molly és a Dropkick Murphys nyomdokain. Péter Jancsit már az előző zenekara (Shannon vagy Shannon.hu) idején is kiváló menedzsernek/művészeti vezetőnek tartottam, fantasztikus zenészeket sikerült összehoznia és az utóbbi másfél évben játszott bulik mennyisége, minősége és a Fonogram Díj jelölés „az év hazai világzenei albuma” kategóriában is ezt igazolja. Tátva maradt a szám, amikor sok-sok hónap után Lengyelországból hazatérve, a zenekar weboldalát figyelve szomorúan konstatáltam, hogy miről maradtam le a 2009-es évben. (Idén bepótolok mindent :)).

Pontosan érkeztem, ahogy Esével előre megbeszéltük, még egy sör elfogyasztására és az utóbbi másfél évünk összefoglalására is volt időnk az Eugenia kezdése előtt.

Az Eugenia egy multikulturális sírvamulatós népzenei sanzon-punk formáció. Itt aztán keverednek a stílusok és a nyelvek (balkáni, orosz, lengyel, bolgár, román) rendesen, de a színpadi kiállás és megjelenés is elég kaotikusnak tűnt számomra. Bizarr egy csapat annyi szent, a két énekeslány (Juli és Aliz) helyenként csodásan énekelt, szimpatikusan tolta az alapokat a bészgityós srác, Katona László is, de nekem a mandolinos Varga Péter játéka tetszett a legjobban. A Chunga-Changa orosz rajzfilm zenei feldolgozása nemcsak a közönségnek hanem a zenekarnak is bejött, mivel először játszották élőben, és rögtön kétszer is (a ráadás is ez volt). A mai napig nem lehet kiverni a fejemből a dallamait, abszolút családi favorittá vált. Nagggyon metál ! :)

http://www.youtube.com/watch?v=KWGovsuRWYM

Rövid szünet után, végre színpadra lépett a Firkin, és elkezdődhetett az ír kocsma őrület. Kívácsi voltam, mennyire igazolják hírüket, így a színpadhoz egészen közel, a második sorig merészkedtem. Fogalmam sincs már, hogy melyik dallal kezdtek, és hogy jött sorba a többi, de én, akinek akkora falába van, hogy rajzolni nem lehetne szebbet és nagyobbat, a második dalnál (talán a Whiskey In The Jar) teljesen elvesztettem az önkontrollt és olyat roptam végig, hogy öröm volt hivatott nézni. :) Egyre-másra kerültek le rólam a ruhadarabok, a végén egy atléta és a farmer azért megmaradt, tovább nem merészkedtem. :)

Felesleges lenne dalcímekbe bonyolódni, egyetlen Firkinful of Beer lemezükről gyakorlatilag mindent eljátszottak, kiegészítve a fent említett elődök feldolgozásaival. Pihentetőnek beleolvadt a műsorba Péter Jancsi eszement jónéhány perces fuvola őrülete - nem volt olyan négyzetcentimétere a színpadnak, amelyet ne mozgott volna be vagy nem volt olyan testpozíció, amiből ne tudott volna játszani - és rövid időre még Freddie Mercury is megszólalt a dobok mögül Ese jóvoltából. :) Élményszámba ment Szuna Péter játéka, Marczis Attilával a háttérbe húzódva is feltűnt mekkora mestere hangszerének, Marthy Barna fékevesztett tánclépései, Göttinger Pali ízig-vérig hiteles attitűdje, és végül, de semmiképp sem utolsósorban (!) Sárhidai Zsuzsi a zenekar egyetlen hölgy tagja, aki nemcsak megjelenésével, de hangszeres tudásával is üde színfoltja a csapatnak. Folyamatosan tartotta a szemkontaktust a közönség egy részével, sőt a színpad mindkét oldalán sűrűn váltogatta helyét, gyanítom több alkalommal a vakufények elől menekülve. :)

Hihetetlenül gyorsan telt el a majdnem két órás buli, én többet kaptam, mint amire számítottam. Utólag már nem csodálkozom azon, hogy miért kapott helyet az Almost St. Patrick’s Day németországi válogatáslemezen a Firkin, ahol a világ legjobb (!) folk-punk zenekarai szerepelnek, vagy hogy miért kaptak meghívást főbandaként a 2010-es németországi Castellans Folk Sommer-ra. Kedves Firkin ! Szívből kívánom, hogy fantasztikus évet zárjatok ! Március 17-én találkozunk a Rocktogonban.

Mattyasovszky „Mattyy” Zoltán