"Minden ajtó sarkig lesz nyitva" - Őze Áron a Pesti Magyar Színház jövőjéről



MTI/PRAE.HU

Gazdasági és művészeti szemléletváltással, tematikus évadokkal, intézményi kooperációkkal és vendégrendezők meghívásával hozna megújulást a Pesti Magyar Színházba - mondta el az MTI-nek Őze Áron, a teátrumot ez év elejétől vezető színművész.
Mint felidézte, elődje, Iglódi István már két éve elmondta neki: ciklusának lejárta után szívesen "hagyná rá" az intézmény vezetését. "Meglepett az ötlet, de aztán elindult egy munka kettőnk között, és én is más fejjel kezdtem a színházról gondolkodni. Rengeteg kérdésem fogalmazódott meg két év alatt, és Iglódi ezekre mind őszintén válaszolt" - emlékezett.

A 2009 végén meghirdetett vezetői pályázatra Őze Áron már összeállította saját csapatát: Guelmino Sándort művészeti vezetőként, Sipos Imrét pedig menedzserigazgatóként maga mellett tudva 92 oldalon foglalták össze elképzeléseiket.

A teátrumban 19 éve tag Őze Áron indulását a társulat és a szakmai bíráló bizottság egyaránt támogatta, "és fontos, hogy egyetlen politikai oldal sem próbált alkut kötni velünk. Az ilyen alkuknak művészeti intézmények esetében persze nincs is értelmük" - hangsúlyozta az új igazgató, akinek Iglódi István halála miatt az eredetileg tervezettnél egy hónappal korábban kellett munkába állnia.

"Egy megkövesedett, régi, túlélésre és megúszásra berendezkedett konstrukció él ennél a színháznál, amely felépítésében és mentalitásában nagyjából 1989-es állapotokat mutat. Ezen nekünk kötelező változtatnunk" - adott helyzetértékelést Őze Áron.
A fenntartó körüli bizonytalanság is megköveteli a teátrum ügyeinek rendbetételét, a finanszírozó kulturális tárca ugyanis 2000 óta próbálja átadni a Pesti Magyar Színházat a fővárosnak, mindeddig sikertelenül - fűzte hozzá.

"Ha gazdasági értelmében nem tudunk megújulni, akkor könnyen nagyon nagy gondok érhetnek minket. A társulat átalakításával kezdtünk, de a teendők háromnegyede még hátravan, beleértve fájdalmas lépéseket is" - fogalmazott az igazgató.

Őze Áron szerint fenntarthatatlan, hogy az idei 685 milliós állami támogatásból mintegy 500 millió megy el személyi juttatásokra. A 210 közalkalmazott több mint háromnegyede nyugdíjas, ezeket a színészeket a teátrum csak vállalkozóként tudja a továbbiakban foglalkoztatni. "Ők ugyanúgy társulatunk részei maradnak, számítunk a munkájukra, de nem tudjuk fizetni utánuk a közalkalmazotti járulékokat" - hangsúlyozta.

Mint hozzátette, a nyugdíjas kollégáknak papíron fel kellett mondani, de csak azért, hogy végkielégítést kaphassanak; augusztustól aztán vállalkozóként folytatják a munkájukat, nagyon tisztességes gázsival, előadásonként és próbánként fizetve.

Őze Áron kitért az épület állapotára is: mivel az 1966-os újjáépítés óta "nem sok minden történt", lépésről lépésre komoly rekonstrukciókra lesz szükség; ezekhez a színház pályázati forrásokat is igyekszik igénybe venni.

Az igazgató más teátrumokkal is együttműködést tervez, részben azért, mert hiányzik az épületből egy közepes méretű, háromszáz személyes játszóhely. "Olyan partnereket keresünk, akik rendelkeznek ekkora színpaddal, de hiányzik nekik a nagyobb játszóhely. Jó irányba haladnak a tárgyalások például a Radnóti Színházzal, produkciócserék és koprodukciók is szóba kerülnek" - számolt be Őze Áron. Alföldi Róberttel is felmerült több ötletük, hogyan tudnának a "Nemzeti-témára" közösen pontot tenni: az egykori Nemzeti Színház helyén, a Blaha Lujza téren például létrejöhetne egy közös előadás.

A Pesti Magyar Színház már a következő hetekben is több vendégjátéknak ad otthont: március 15-én a szolnoki színház Bánk bánját fogadják be, majd a hónap végén Kolozsvárról érkezik Andrei Serban Suttogások és sikolyok című rendezése, valamint Varró Dániel Túl a maszat hegyen című gyermekdarabja.

A teátrum továbbra is tartja a népszínházi irányt, de ez "többfajta és nagyobb rendben működő színességet jelent" majd, évi négy nagyszínpadi (ebből egy zenés) és három stúdiószínházi bemutatóval - emelte ki Őze Áron.

Mint megjegyezte, megszüntették az állandó rendezői státuszokat, miként nem lesznek állandó díszlet- és jelmeztervezők sem, így több alkalom nyílik vendégművészek meghívására. "Ennek a színháznak nagyon kell a frissesség, és most minden ajtó sarkig lesz nyitva, hogy áramoljon a levegő" - fogalmazott.

Noha évadot hirdetni csak március végén fognak, az igazgató elárulta, hogy számos rendezővel tárgyalnak, többek között Mohácsi Jánossal, Göttinger Pállal, Novák Eszterrel, Vidnyánszky Attilával vagy Anger Zsolttal. Minél több ősbemutatónak készülnek helyet adni: Háy János új darabot ír, Parti Nagy Lajos pedig egy Don Juan-átiratot készít.

A most futó évadról szólva Őze Áron elmondta, pénteken mutatták be Molnár Ferenc Liliom című színművét Guelmino Sándor rendezésében, majd március 26-án tartják a stúdiószínpadon a Kolpert úr premierjét. Az évadot a Sweet Charity című musical előbemutatója zárja. "A zenés darabot augusztus 20. után tűzzük majd műsorra, és mindent elkövetünk azért, hogy a Sweet Charity filmváltozatának főszerepét játszó Shirley MacLaine-t elhozhassuk a bemutatóra" - árulta el Őze Áron.

A következő szezontól már tematikus évadokban gondolkoznak, ezek egy-egy főcím köré épülnek majd fel. A 2010/11-es a végzet asszonyának évada lesz - a Sweet Charity már ehhez tartozik -, majd következik a férfi évada.

"Színtisztán a miénk ez az évad lesz, ekkor a Parti Nagy-féle Don Juan; Büchner Halálos ifjúság, Füst Milán Feleségem története, Dumas A kaméliás hölgy, Feydeau Osztrigás Mici, Tennessee Williams Macska a forró bádogtetőn című színműve, az új Háy János-darab és egy új gyerekelőadás szerepel az elképzeléseink között" - számolt be terveiről Őze Áron.