Variációk kuratórium témára

Nyugodtan állíthatjuk, hogy a TÁP Színház az elmúlt év egyik legmerészebb színházi vállalkozásába fogott bele, amikor a Kurátorok című produkciót életre hívta.
A társulat alapötlete az volt, hogy felkért tizenhárom kortárs szerzőt, hogy írjanak jeleneteket a pályázati rendszer működéséről, a kurátorok munkájáról, a pályázati pénzek elosztásának visszásságairól. Az alkotók között nemcsak drámaírók, hanem egy kritikus, Molnár Gál Péter, egy színész, Takátsy Péter, és egy filmrendező, Galambos „Gigor“ Attila is részt vett az olyan nagy nevek mellett Filó Vera, Háy János, Kárpáti Péter, Kukorelly Endre és Tóth Krisztina.
A rendezésre tizenkét művész vállalkozott, a paletta itt is színes, hiszen a munkában részt vett Bozsik Yvette és Horváth Csaba koreográfus, Ascher Tamás, Keszég László és Pelsőczy Réka rendező, főiskolások mint Néder Panni és Göttinger Pál, filmrendezők és amatőr rendezők is.
Természetesen a produkcióban résztvevő színészek száma is gigantikus, több mint nyolcvanan játszanak a Kurátorokban, köztük a Fortedanse és a Bozsik Yvette Társulat tagjai, valamint amatőr és profi színészek mint Fullajtár Andrea, Csányi Sándor és Hegedűs D. Géza.
Egy ilyen hatalmas produkciónál mindig fennáll annak a lehetősége, hogy az alkotók nem tudnak tökéletesen együtt dolgozni, és hiba csúszik a gépezetbe, ám ennél az előadásnál erről szó sincs. És bár a Trafóban csak részleteket mutattak be a Kurátorokból, a néző tökéletes képet kapott arról, miről szól ez az előadás. A szerzők remekül megragadták azt a világot, ami ma a művészet finanszírozását uralja, s a szatirikus hangnem mögött rejlő igazságok mellbevágóak.
Miközben nevetünk azon, ahogy a minisztérium folyosóján az Oroszlánkirály betétdalát éneklik, csak reméljük, hogy ez a jelenet tényleg a képzelet szüleménye. Az pedig, hogy társulatok feloszlatására írnak ki pályázatot, bár abszurdnak tűnik, mégsem érezzük lehetetlennek.
Bízunk benne, hogy a produkció hamarosan újra bemutatásra kerül, és ajánljuk mindazoknak, akik nyitottak a kortárs színházi világ újdonságaira, akik szeretik a szatírát, és akik nem riadnak vissza a hosszú előadásoktól.