Az emberek kimondják, hogy fuck

2008. 12. 01. 10.34 Hírextra

A Miskolcon botrányt okozó Love and Money című darab írója, Dennis Kelly szerint a beszélt nyelvben a "fuck", illetve más, durvább kifejezések is gyakran elhangzanak, ezért természetes, hogy egy kortárs drámában ezek helyet kapnak. A vasárnap esti budapesti előadás díszvendége hozzátette, hogy senkit sem állt szándékában megsérteni, de ha mégis így történt, azért elnézést kér.

"Hallottam a miskolci színházban történtekről és igencsak meglepett a dolog, eddig még sehol sem fordult elő hasonló eset, legalábbis a Love and Money előadásain nem" - mondta el Dennis Kelly az MTI-nek a Merlin Színházban tartott előadás után, hangsúlyozva, hogy a Love and Money a legkevésbé ellentmondásos darabja.

"Én emberekről írok darabokat, olyanokról, mint én, vagy ön, vagy bárki más" - jegyezte meg az alkotó, hozzátéve, hogy a Love and Money nem a durvaságról, hanem a hitről és emberi érzésekről szól.

A művész felidézte, hogy a tabutémákat feszegető, brutális jeleneteket is tartalmazó Osama the Hero (Oszama, a hős) című drámája több helyen, így Belgiumban és Hollandiában is váltott ki ellenérzéseket a közönségből. Az Oszama bin Ladent példaképének tekintő fiúról szóló darab előadása közben többen elhagyták a nézőteet, de olyan színházlátogató is akadt, aki egy erőszakosabb jelenetnél elájult.

A székelyudvarhelyi Nézőpont Színház előadása a darabban elhangzó obszcén kifejezések miatt váltott ki nemtetszést a Miskolci Nemzeti Színház közönségének egy részéből. A teátrum Ráadás Bérlettel rendelkező nézői közül többen nyugdíjasok, illetve iskoláskorú fiatalok.

A Nézőpont Színház vezetője, Kroó Ádám azóta elnézést kért a miskolci színház vezetőségétől és közönségétől, amiért az előadásról küldött anyagaikban és plakátjukon nem szerepelt korhatárra vonatkozó figyelmeztetés. A botrányba fulladt vendégelőadás nézőinek ajándékjegyet ajánlott fel a teátrum.

Dennis Kelly darabját számos helyen nagy sikerrel játszotta az első magyar erdélyi magánszínház társulata, a Pécsi Országos Színháztalálkozón a női főszerepet játszó Bartsch Kata a legjobb 30 év alatti színész díját kapta.

Az egy fokozatosan széteső, majd tragédiába torkolló kapcsolat történetét elmesélő drámát Göttinger Pál állította színpadra, további szereplői Kroó Ádám, Tamás Kinga, Viola Gábor, Magyari Tekla és Elek Ányos.

Az 1970-ben született, Londonban alkotó Dennis Kelly a kortárs brit drámairodalom egyik legmeghatározóbb egyénisége. Legfontosabb műveiben (Debris, Osama the Hero, After The End, Love and Money) Kelly a gyermekek kegyetlen naivitásával csodálkozik rá az őt körülvevő világra, érzékenyen tapint rá a mai nyugati társadalmakban való mindennapi létezés feloldhatatlan ellentmondásaira. Ő fordította angolra Kárpáti Péter A negyedik kapu című drámáját, amelyet a londoni Nemzeti Színház mutatott be 2004-ben.


Forrás: MTI