Nagy jövőt jósolnak a fiatal színésznek

A Főfőnökben nyújtott alakítása láttán Gabnai Katalin színikritikus azt nyilatkozta Martinkovics Mátéról, hogy érezhetően jelentős jövő előtt áll, az elmúlt hét végétől pedig újabb előadásban bizonyíthatja tehetségét a Móricz Zsigmond Színház közönsége előtt, a Leenane szépében. A premier előtti napon beszélgettünk a színésszel.

– Izgalommal, ugyanakkor a korábbinál kissé nyugodtabban várom a holnapot, ugyanis tegnap diákok egy csoportja már megtekintette az előadást a Krúdy Kamarában, s nagyon jól fogadták: élvezték és egyben meg is rázta őket – nyilatkozta a Lokál Extrának. – Remekül tudunk együtt dolgozni a kollégáimmal: Pregitzer Fruzsinával, Kuthy Patríciával és Nagyidai Gergővel, akik hatalmas energiákat megmozgatva próbáltak. A Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödévese vagyok, így az évad jó része a Budapest és Nyíregyháza közötti ingázással telik, de ez örömteli is számomra, hiszen így sokféle előadásban, sokféle emberrel játszhatok.

A fiatal színész elmondta, hogy Göttinger Pál, a Móricz Zsigmond Színház főrendezője hívta fel tavaly, hogy elvállalná-e A Főfőnök című komédia egyik szerepét, amire örömmel mondott igent. Nem csalódott, mert nagyon szerette azt a munkát, és ráadásul az idei évadban két előadásban is lehetőséget kapott a bizonyításra: a Göttinger Pál által rendezett Leenane szépében és az Asszony asszonynak farkasa című Thomas Middleton-darabban, amelyet Koltai M. Gábor visz színre, s a mostani bemutató után nem sokkal kezdik próbálni. A Leenane szépe Írország egy eldugott településén játszódik, ahonnan szinte mindenki elmegy Londonba dolgozni, jószerével csak az általa alakított kamasz, Ray Dooley nem. A fiú ingerszegény környezetben él, ahogyan a többiek is, ezért roppant komikus, hogy milyen jelentéktelen dolgokat tart élete fontos eseményeinek, például a tévésorozatok történéseit.

– Az ír–angol szerző, Martin McDonagh hihetetlenül jól ismeri az ilyen elzárt tájakon élő emberek mindennapjait – folytatta Máté. – Bár csodálatos vidéken laknak, mégis kénytelenek azt elhagyni, mert ott szinte lehetetlen megélni. Aki marad, nagyon keménnyé, már-már kegyetlenné válik, mind verbálisan, mind a tettek szintjén. A darab központi szereplője egy anya és a lánya, akik vérre menő harcot folytatnak egymással. Az általam játszott Ray sokat viccel, de neki is megvan a maga tragédiája, fájdalma. Üzeneteket visz a bátyjától a negyvenhez közeledő lánynak: talán még boldogok lehetnek valahol… A személyiségemtől távol áll Dooley, ahogyan A Főfőnökben játszott informatikus is, úgyhogy nehéz, de roppant izgalmas feladat „megjeleníteni” őket a színpadon, igazi kihívás.