Operabeavatás a Kvártélyházban

Laikusoknak egy tökéletes gyorstalpaló operanézéshez –és értelmezéshez, egyébként pedig egy vidám nyáresti színházi program; ami azért komoly kérdéseket is felvet. Annál is inkább, mert a rendező a közönségnek is ad feladatot, jelenetről jelenetre.

Mozart-mű rendezői segítséggel

A fővárosi Katona József Színház operabeavató előadása érkezett a minap a Kvártélyház színpadára, a IV. ZA-KO Művészeti Fesztivál keretében. Mozart Cosí Fan Tutte című vígoperáját Göttinger Pál állította színpadra, mégpedig egy különös formában: az opera modernizált, egy hangszeren (zongorán) megszólaló változatát a rendező közösen elemzi végig a közönséggel. Minden jelenet elején útmutatást adva, és bizonyos – a karakterek és jellemek formálódására, változására vonatkozó –kérdéseket felvetve a nézőknek.

A Cosí Fan Tutte Mozart egyik legnépszerűbb operája, bár a zeneszerző életében csak Bécsben és Prágában mutatták be. A mű csak a szerző halála után hódította meg Európa nagy operaszínpadait. A darab szövegét Lorenzo de Ponte írta, akivel Mozart többször is dolgozott közösen. Ez az opera együttműködésük utolsó gyümölcse. A szöveg a 18. század végének erkölcsét figurázza ki; ezen belül is az asszonyi hűség meglétére (vagy nem létére) helyeződik a hangsúly a vígjátékok cselekményszálát idéző operában. Szerelem, megcsalás, hűség, cselszövés, intrika, nem tudatos párcserék és lelki vívódások tárulnak a nézők elé, ám nem operaszínházi kötött formában. Az előadás mintha magának a műfajnak is egyfajta kifigurázása lenne. A szereplők (Kolonits Klára, Szolnoki Apollónia, Varga Donát, Cseh Antal, Kálid Artúr, Pálmai Anna) játéka és a rendező közvetlen, laza megnyilvánulásai is ezt erősítik. Közben persze az opera eredeti cselekményét, és dallamvilágát látják a nézők, magyar nyelven.

A Katona József Színház operabeavató színházi sorozata nagy sikerrel futott Budapesten, sőt az elmúlt években a Villány környéki Ördögkatlan Fesztivál közönsége is kaphatott belőle ízelítőt. A palkonyai templomban ugyanis a produkció zenei vezetője és zongoristája, Dinyés Dániel zeneszerző tartott hasonló „opera-tanfolyamot" a fesztiválozóknak.

Merthogy operát nézni nem könnyű, gyakran még vájt fülűeknek sem. A műfaj befogadását tanulni kell. Hiába egyszerű maga a történet, a szövegek és zenei váltások értelmezéséhez bizony elkel a rendezői segítség; ami ebben a játékos, könnyed formában igazán élvezetessé és szórakoztatóvá teszi az előadást.

A ZA-KO Művészeti Fesztivál egészen július 10-ig várja a közönséget, felnőtteknek és gyerekeknek szóló előadásokkal egyaránt. Utána pedig indul a Kvártélyházi Nyár, ahol a többek között a Padlás és a Csárdáskirálynő is műsorra kerül.