A hetedik te magad légy

A tárgymutatóban: , , ,
Szeptember 24-én, Kulka János önálló estjével kel szárnyra immár hetedik alkalommal a Főnix Fészek Műhelyház színházi évada, mely sokszínű, színvonalas kulturális műsort ígér. Egyelőre a kulisszák mögött Várszegi Tibor igazgatóval szemezgettünk az izgalmasnak tűnő programok között.

Bútorzatában megújult a ház színpad mögötti „műhely” része. Mi változott és mindezekből mit érzékel majd a közönség?

A legfontosabb, hogy Szalai György önálló kiállítása helyet kapott a falaink között. A Jász Múzeumban most kiállított képeket egészítettük ki még néhány alkotással, az elmúlt hat év itt játszott előadásainak anyagából készült legsikerültebb fotókkal. Az állandó tárlatot Halászi János, a Magyar Művészeti Akadémia Felügyelő Testület elnöke avatja fel az évadnyitó alkalmával. Kevésbé látványos, de az itt fellépők, a dolgozók és a műhelymunkában résztvevők komfortérzetét növeli a bútorcsere, melyet az elmúlt hetekben végeztünk. Az önkormányzattól kaptunk irodabútorokat, hűtőszekrényt, a nagyon rossz állapotban lévő székeket leselejteztük. Még akadnak feladatok, megszüntetendő hiányosságok, de ezek nem akadályozzák a színház működését, egy későbbi ütemben a hátralévő felújításokra is sor kerül majd.

A nyár folyamán az udvar is megszépült, a növényzet parkká formálta a teret és a lépcső tetején egy látványos kompozíció is helyt kapott.

A parkot és az ott látható Főnix szobrot az évadnyitó alkalmával avatjuk fel egy kis ünnepség keretében. Várszegi Barna ötletéből, tizenkét jászberényi kötődésű, ám már nem itt élő fiatal összefogásából született a műhelyház jelképeként funkcionáló műalkotás. Az egykori tűzoltólaktanya udvarán, a tűzből újjászülető Főnix, az itt jelenlévő szellemiséget jelképezi. Az egyik berényi cég jóvoltából felajánlott hulladékfa, eredetileg tűzre szánt anyagából készült el a szobor egy szorgos hétvégén. A szobor anyagából adódó természete magában hordozza az enyészet törvényét, ugyanakkor az újjászületés reményét, a mindenkori megújulás lehetőségét, melyet itt mi is próbálunk megvalósítani.

A megújulás jegyében minden évad tartogat valami meglepetést, valami újdonságot a publikum számára. Az idén mire készüljünk, kiket láthatunk a Főnix színpadán?

A műsorpolitika hasonló lesz az előző évekhez, hiszen a színház befogadóképessége korlátozott. Egyeztetve a Lehel Film - Színház repertoárjával, mi elsősorban stúdiójellegű előadásokat hozunk, ám az előreláthatóan nagy nézőszámot vonzó műsorokat a mozi színpadára visszük, ha lehet. Ilyen lesz például az október végi Csákányi Eszter fémjelezte előadás. Az évadot Kulka János önálló estjével nyitjuk. Kiemelném Göttinger Pál rendezésében a Csemegepultos naplója című darabot. Közkívánatra ismét találkozhat a közönség a Thália Humorfesztivál díjnyertesével, Méhes Csabával. Visszatérő vendég Gál Tamás a kötelező olvasmányok középiskolásokra hangolt pazar feldolgozásaival. A Magyar Népmese Napját idén is megünnepeljük a Magyar Népmese Színház interaktív előadásával.

A Főnix befogadó színházként otthont adott határon túli társulatok bemutatkozásának is. Most is találkozhat a berényi közönség a méltán népszerű külhoni színházakkal?

Ezúttal tematikus rendbe szervezzük a külföldi magyar színházak bemutatkozását „Ki van a határon túl?” címmel. Az elnevezés azt hiszem magáért beszél, a határ túloldala csupán szemlélet és nézőpont kérdése. Gál Tamást a Felvidékről, a Beregszászi Színházat Kárpátaljáról várjuk. Újdonságként érkeznek az erdélyi Sepsiszentgyörgyről, Kolozsvárról, valamint a vajdasági Szabadkáról társulatok. Ez évtől kezdődően kőszínházak bemutatkozása felé is nyitunk. Terv szerint évente ugyanabból a városból három-négy előadást hozunk, természetesen olyat, ami ide befér. Idén a debreceni Csokonai Színház repertoárjából szeretnénk keresztmetszetet bemutatni. Továbbra is folytatjuk az együttműködést a Nemzeti Táncszínházzal, segítségükkel négy-hat előadást fogunk bemutatni. Közreműködésükkel ismét megrendezzük a Táncpanorámát, melynek időpontjáról még egyeztetések folynak.

A színházi előadások mellett komoly műhelymunkának, színháznevelési programnak is otthona a Főnix. Továbbfolytatódik ez a fajta munka?

Októberben a szentendrei Nyitott Kör társulat szervez foglalkozást középiskolásoknak. Egy háromnapos akkreditált pedagógus-továbbképzésnek is otthont adunk szintén októberben. Újból meghirdettük a Színjátszó Stúdiónkat, ezúttal magyar drámapedagógussal. Most kifejezetten a színészmesterségek iránt érdeklődő fiataloknak szánjuk a tanfolyamot. Lesznek nem feltétlen színjátszást oktató, de azzal összefüggő tanfolyamaink, mint például a medi-ball, vagy az autogén tréning illetve a meseterápia foglalkozás és egy mandala-festés is belefér az időnkbe.

Ezek szerint sikerült forrásokat találni a további működésre.

Rendszeres támogatást kapunk és tulajdonképpen abból élünk, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma színházak működésére kiírt pályázata ad számunkra. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy mi az Előadó-művészeti Törvény hatálya alá tartozunk és az ebből jutó pályázati támogatásból működünk most is. A műhelyház épületének üzemeltetéséhez az önkormányzat szintén hozzájárul anyagilag. Ezek mellett lehetőségeinkhez mérten egyéb pályázati lehetőségekkel is élünk.
Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások. Az itt megjelenő cikkek az internetről és más forrásokból összegyűlő anyagok. A forrást a bejegyzések végén lehet megtalálni.
Képek

Men of the Docks