VONALHÚZÁS PRÓBANAPLÓ 1. RÉSZ

Ismét jelentkezik gimnazista gyakornokunk, Gyenes Dániel – ezúttal a Vonalhúzás próbáit követi nyomon!

Üdvözlöm a kedves Olvasókat! Ismét jelentkezem a próbanaplómmal, amiben immáron egy új darabról írok. Ez nem más, mint a Vonalhúzás. Számomra az élvezet és az élmény ugyanakkora szinten maradt, remélem, Önöknél az érdeklődés teszi meg ugyanezt, és nem untak meg az Utazás a koponyám körül nyomon követése alatt.

Jó érzés ismét a Sinkovits Imre Színpadon lenni, ahol több ismerős arccal találkoztam az előző darabból, ilyen Ruttkay Laura, Pavletits Béla és Rancsó Dezső, akik mint szereplők, valamint Csepeli Sándor, mint ügyelő vannak jelen.

Ivanyos Ambrus művét Göttinger Pál rendezi – aki Csákó Bélával egyetemben a látványért is felel –, asszisztense Hűbér Tünde, és a fentebb említett színészeken kívül Jegercsik Csaba és Szatmári Attila játszik benne. A jelmeztervező Kovács Yvette Alida, a zenei vezető Szemenyei János, a dramaturg pedig Perczel Enikő.

Múlt hét szerdán került sor az első olvasópróbára s így megkezdődtek a munkálatok.

Az egész szöveget a rendező olvasta fel, így szerintem jobban emészthetőek a színészeknek a sorok, mintha a teljesen idegen szöveget máris ők mondanák fel. A darab nyelvezete és a teljes egésze modern, és első blikkre roppant humoros, itt azonban az Utazással ellentétben nem dominál a helyzetkomikum, sokkal inkább a dialógusok a humor fő forrásai.

Azonban mivel színházról van szó, mélységeket is kell teremteni. Ez sikerült is, hiszen a poénok mögött nagyon erős társadalomkritika húzódik, melynek témája a mai fiatalabb generációk pályaválasztása. A fiatalemberek között sok olyan van, akik tervek nélkül kezdik élni az iskola utáni életüket. Csak későn, vagy egyáltalán nem találják meg azokat a szakmákat, amik érdeklik őket. Ami baj, hiszen az áhított, sikerekben gazdag életpálya csakis konkrét elképzelésekkel érhető el.

Összességében véve véleményem szerint hasonlít egymásra a két darab, mindkettőben erőteljes a humoros és az elgondolkodtató szál is. No de ennyi elég is az összehasonlítgatásokból, ez a mű is kitűnő szórakozást nyújt majd. Már most tűkön ülve várom, mi sül ki belőle.

Mint már mondottam, nagyon örülök, hogy ezt a darabot is végigkövethetem majd, Önöknek pedig megpróbálok minél több érdekes és figyelemfelkeltő, egyszóval szórakoztató információkat közvetíteni.

Köszönöm a figyelmet!

Gyenes Dániel