Vonalhúzás próbák a Magyar Színházban

Két, az Into the woods és a Kaposváron próbáló Tél című Jon Fosse előadás próbái mellett a Sinkovits Imre Színpadon megkezdődtek az idei évad utolsó bemutatójának, a Vonalhúzásnak a próbái. A darabot a rendező, Göttinger Pál felkérésére Ivanyos Ambrus írta.

Ivanyos Ambrus: VONALHÚZÁS

Rendező: GÖTTINGER PÁL
Bemutató: Sinkovits Imre Színpad, 2014. május 16.
Az előadás 16 éves kortól ajánlott.

“Amerikában a pszichológus három dolgot kérdez:
1. Miért most jött hozzám?
2. Mihez ért?
3. Miért nem azt csinálja?”
/Halász Péter/

Ivanyos Ambrus darabjának szereplői felnőtt emberek. 34-35 évesek, ott járnak az életükben, ahol csúcsformában illik lenni. Házaspárok, testvérek, barátok. Pont nem fiatalok már annyira, hogy hitegessék magukat a “még bármi lehet” érzésével, de pont nem idősek annyira, hogy ne merjenek még egyszer belekezdeni valamibe.

Ahogy az ember a karriert, életet családot elképzeli… csúcsra járnak. A legjobb korban vannak. Ebben a történetben egy vacsorára gyűlnek össze. Közösségük szeretetteli, az életüknek, egymásra utaltságuknak látszólag rendje és perspektívája van.

Ahogy az este halad előre, beszélgetéseik, vitáik azonban addig elodázott, a létüket megkérdőjelező kérdéseket hoznak a felszínre. A vacsora eldurvul, és a legbarátságosabb, legmeghittebb közeg hamarosan olyan indulatok katlanává válik, ahol már életről-halálról van szó… és nem csak szó van róla.

—-

Akkor vagyok sikeres ember, ha sok pénzt keresek. Akkor vagyok sikeresebb, ha ezt minél korábban elérem. Ha jó a grafikonom. Harmincnyolc éves vagyok. Van lakásom, van feleségem, ha akarok, el tudok menni raftingolni. Nem tudom, mi vár rám a halál után. Nincs bizonyíték az örök vadászmezőkre, akkor megveszem a drágább sajtot a közértben, tuti, ami biztos. Ma kirúgtak, mit csinálok holnap? És holnapután? Dolgozni kell, pénzt keresni kell. A számlákat befizetni, sajtért lemenni a közértbe kell. A feleségem parazita öccsének születésnapja van, nekem meg elegem az egészből. Ennyi lenne az élet?

Játsszák:

PAVLETITS BÉLA
RUTTKAY LAURA
JEGERCSIK CSABA
SZATMÁRI ATTILA
RANCSÓ DEZSŐ

Látvány: GÖTTINGER PÁL, CSÁKÓ BÉLA
Jelmez: KOVÁCS YVETTE ALIDA
Zenei vezető: SZEMENYEI JÁNOS
Dramaturg: PERCZEL ENIKŐ

forrás: http://www.amdala.hu