RÁTÓTI: A KERTBEN MUNKA VÁR - ÉVADNYITÓ KAPOSVÁRON


Öt nagyszínpadi mű, négy stúdióelőadás és két gyerekdarab bemutatója szerepel a kaposvári Csiky Gergely Színház újratervezés (ÚT) szlogennel összeállított, következő évadra szóló repertoárján. "Majd áll a ház, hol lakhatunk, a kertben munka vár" - Voltaire soraival indította a társulati ülést Rátóti Zoltán.

"Egy arculatváltás van folyamatban és próbálunk új utakat, csatornákat keresni, illetve nagyon jót tenne a társulatnak, hogyha meg tudná magát is máshol mutatni a minden egyes darabunkhoz kapcsolódóan új fellépési lehetőségek".

"A színház népszerűsödött, most még nem tudok számokat mondani, hogy mennyivel nőtt meg a bérletesek száma, de egy hónapon belül, amikor lezárjuk, akkor fogom látni, de reményeim szerint, talán annak, hogy többet szerepeltünk a városban, többet szerepelt a színház, többet forgott a színház neve megyeszerte, így a népszerűségünk és a látogatottságunk is nő, hiszen a legfontosabb, hogy ne csak magunknak játszunk, hanem a nézőknek".
"Nekem nagyon fontos volt, hogy a kollégák is lássanak egyszer úgy vagy olyannak, amit én szeretnék".

A kaposvári évadnyitón a kerek születésnapjukat ünneplőket köszöntötte Rátóti Zoltán, aki az új kollégákat is bemutatta. A marketingért felelős Tóth Marcsi mellett Kaposvárra szerződött Bérczes László, s évados megállapodást kötött Göttinger Pál rendező. A szeptember nemcsak a munka indításáról, hanem az előző szezon értékeléséről is szól a Csikyben. A színészek ezúttal is döntöttek egymás között a Komor-gyűrű sorsáról. A Portugálban is nyújtott alakításáért Lestyán Luca kapta a kollégák elismerését.

"Elindulunk egy úton közösen"
"Majd áll a ház, hol lakhatunk, a kertben munka vár" - kezdte mondandóját Voltaire Candide című regényéből idézve Rátóti Zoltán igazgató a keddi évadnyitó társulati ülésen. Mint mondta, ezzel egyrészt annak a reményének kívánt hangot adni, hogy a színház régóta esedékes, ám pénz híján évről évre halogatott felújítására belátható időn belül mégiscsak sor kerül, és akkor "majd áll a ház", ahol játszhatnak, míg az idézet második felével arra utalt, nagyon sok munka vár a társulat tagjaira. Ez lesz az első évad, amelynek műsortervét a színház új vezetése állította össze (az előzőt a múlt év tavaszán tragikus hirtelenséggel elhunyt igazgató, Schwajda György készítette el, amelyen utódja, Rátóti Zoltán nem változtatott). Az új évad szlogenje az újratervezés, azaz ÚT, ami arra utal, hogy "elindulunk egy úton közösen" - fogalmazott az igazgató. Hozzátette, hogy az új évadhoz új arculat is társul a régi elemek felhasználásával: egységes szórólapok, plakátok, műsorfüzetek hirdetik a színházat és programjait.

A felújításra még várni kell
Ez utóbbival, azaz az arculattervezéssel kapcsolatosan Rátóti Zoltán elmondta: egy évvel ezelőtt, amikor átvette a színház vezetését, úgy készült, hogy ez az évad már a felújítás jegyében telik, és azt tervezte, majd akkor készítik el a színház új arculatát, ha beköltöztek a megújult épületbe. A felújításra azonban még várni kell - a munkát továbbra is a megszokott környezetben és körülmények között folytatják -, ezért úgy döntöttek, nem halogatják az arculattervezést.


"Kegyelmi pillanatokat" kívánt a főosztályvezető-helyettes
A megyei önkormányzat nevében Lőrincz Sándor is köszöntötte a társulatot. A főosztályvezető-helyettes kegyelmi pillanatokat kívánt mindenkinek, s hozzátette, a színészek a teátrum falain kívül is sokat tehetnek, hogy minél több diák és pedagógus látogasson el az intézménybe. Stickel Péter, a kaposvári önkormányzat oktatási és kulturális igazgatója – Szita Károly polgármester távollétében – egykori pedagógusként arra emlékezett, hogy a színészek a tanárokhoz hasonlóan kétszer kívánnak egymásnak boldog új évet: szilveszter éjjele mellett az augusztusi találkozáskor.

A műsortervről
A társulati ülésen nem esett szó a színház műsortervéről, ezt ugyanis már tavasszal ismertette a direktor. Eszerint az évad első premierje - egyben magyarországi bemutatója - Sofi Oksanen finn szerző Tisztogatás című tragédiája, amelyet a stúdiószínpadon mutatnak be Valló Péter rendezésében. Ugyancsak szeptemberben láthatják a nézők Szabó Máté rendezésében a Régi nyár című zenés vígjátékot (főszerepben: Kerekes Éva), valamint Kelemen József rendezésében a Pán Péter gyerekmusicalt.
Az októberi bemutató szintén egy stúdió-előadás lesz, Kocsis Pál April De Angelis Színházi bestiák című darabját állítja színpadra. A rá következő hónapban Funtek Frigyes rendezésében az Amint a mennyben című misztériumjátékot mutatják be, decemberben pedig egy ősbemutatóval várja a közönséget a Csiky Gergely Színház: Háy János és Lovasi András - a teátrum felkérésére készült - A kéz című zenés darabját Göttinger Pál rendezi.
Az új év első bemutatója január végén egy ifjúsági előadás, a Pál utcai fiúk lesz, amelyet Vidovszky György rendez. Márciusban Tim Carroll rendezésében a IV. Henrik című Shakespeare-drámát, stúdiószínházi premierként pedig Rusznyák Gábor rendezésében az Antigonét láthatja a közönség. Áprilisban mutatják be Tasnádi István Finitóját Dömötör Tamás színrevitelében, a jövő évad utolsó premierjeként pedig Schwajda György A szent család című komédiáját a szerző fia, Schwajda Gergő állítja stúdiószínpadra.
Tovább folytatják a múlt évben kísérleti jelleggel bevezetett, kedvezően fogadott felolvasószínházi esteket, amelyek keretében kilenc bemutatót terveznek, és megismétlik a tavaly nagy sikert aratott nyílt napot.