Budapestről Salföldre költözött a nyárra a Thália Színház

A Budapest szívében található Thália Színház idén is kiköltözött a szabadba. Nyárikertet nyitott a Káli-medence Balaton felé nyíló kapujában, Salföldön.

Színházi előadások, koncertek, gyerekprogramok töltik meg az alig 70 fős községet a nyáron. A Balaton északi partjától mindösszesen három kilométerre, a Káli-medence kapujában, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében elhelyezkedő, jelentős geológiai, botanikai és népi építészeti emlékekkel is büszkélkedő Salföld a kikapcsolódás és a pihenés ideális színtere. Ezen a kivételes helyszínen kínálja kulturális programjait – az idei nyáron második alkalommal, június közepétől augusztus végéig – a Thália Nyárikert. A Thália Színház nyári játszóhelye kamaradarabok, gyermekelőadások, valamint koncertek színvonalas lebonyolítására alkalmas fedett színpaddal és 250 fős nyitott nézőtérrel várja a produkciókat és az érdeklődőket.

A tavalyi év nagy sikerein felbuzdulva augusztus 25-ig a kulturális sokszínűség és a felhőtlen szórakozás jegyében fellép többek között az Anna & The Barbies, a Kaukázus és Miklósa Erika. A koncertek és színházi előadások mellett több jazz zenekar is hozzájárul majd a felhőtlen szórakozásához.

Az idei kínálatban a tavalyinál is több közkedvelt előadás és koncert is megtalálható, emellett pedig két teljes új produkció bemutatójának helyszínéül is szolgált júniusban az impozáns környezet: június 14-én egy ősbemutatóval nyílt meg a Thália Nyárikert. A Madám Bizsu című képzeletbeli dokumentumjátékot láthatták a nézők Molnár Piroska főszereplésével, melyet Göttinger Pál írt és rendezett. Molnár Piroska mellett olyan nagyszerű művészek lépnek az előadásban a színpadra, mint Bordás Barbara, Mórocz Adrienn és Hevesi László.

A felnőtt közönség mellett természetesen a legkisebbekre is gondolt a teátrum vezetősége: a Balatonon nyaraló kisgyermekes családok számos gyerekelőadás közül választhatnak majd a nyári hónapok folyamán, köztük a Marék Veronika népszerű meséit feldolgozó Kippkopp és Tipptopp június 29-ei premierje is nagy sikert aratott kicsik és nagyon körében. De lesz még lehetőség Salföldön megtekinteni a gesztenye-gyerekeket. A darab ez alkalommal nem bábszínházként elevenedik meg a színpadon, hanem Hevesi László és Kövesi Csenge játssza életnagyságban a kis mesefigurákat. Az előadás Mórocz Adrienn rendezésében, valamint Jeli Viktória szövegkönyve alapján kerül színre.

Színházi előadások tekintetében is mindenki megtalálja majd az érdeklődési körének megfelelő színdarabot. A Thália Színház három produkciója is Salföldre látogat majd egy-egy előadás erejéig; a Nőt vagy életet! című virtuóz vígjáték, illetve a Szajré című fekete komédia is látható lesz a Káli Fecske színpadán. A kaposvári Csiky Gergely Színház két előadással, a Dunakanyarral és a Variációk egy rablásra című produkcióval készül a Nyárikert látogatóinak. A repertoáron szerepel még a Vidor Fesztivál Zsűri különdíjas előadása, a Loft; a Székely Stand up Domokos László előadásában; Szabó Győző és Rezes Judit produkciója, a Loveshake; az Egy életem: Mucsi Zoltán életrajzi standup műsora, illetve a Fedák Sári – Szűcs Nelli önálló estje is, utóbbi a Nemzeti Színház színeiben érkezik a Thália Nyárikertbe.

Gyerekelőadások tekintetében több, mint 11 produkció tiszteletét teszi a Nyárikert balatoni közönsége előtt. A teljesség igénye nélkül érkezik az Állati La Fontaine, a Babszem Jankó, a Bohóc a pácban, a Boribon nyaral, a Csizmás kandúr, a Csukás-mese – Süsü és barátai, a Lúdas Matyi és még megannyi izgalmas báb- és gyermekelőadás.

„A Nyárikert helyszíne – mind Salföld, mind a Káli Fecske Kulturális Központ – olyan, mint egy kis ékszerdoboz; egy családias, barátságos helyszín a maga 250 fős nézőterével, és éppen ezért olyan előadásokat és koncerteket válogattunk az idei repertoárra is, ami beleillik ebbe a bensőséges hangulatba. Több gyerekelőadásunk is lesz, részben a Thália Színházból, részben külsős vagy közös produkciók, emellett pedig nagy jelentőséget kapnak a koncertek is az idei felhozatalban; többek között Miklósa Erika és vendégei, az Anna&the Barbies, a Kaukázus és az Európa Kiadó jön majd el hozzánk, de lesz számos jazz koncert is. – nyilatkozta Nagy Viktor, a Thália Színház művészeti vezetője. – „Nehéz szavakkal leírni, de Salföld egy kicsi, varázslatos hely, ahová elbújhatunk a családunkkal, illetve ezekkel az előadásokkal, amik nem csak szórakoztatnak, hanem mélyen el is gondolkodtatnak. A kultúra széles skálán értelmezett legjavát fogják megkapni a nézők mind a helyszín, mind a koncertek, mind a gyerek- és felnőttszínházi előadások formájában”.

Teljes műsor és jegyek: thalia.hu/nyarikert-salfold