OPERAÉNEKES, BONVIVÁN ÉS FIZIKATANÁR EGY SZEMÉLYBEN: SZÉLPÁL SZILVESZTER

A szegediek egyik kedvenc operaénekese, Szélpál Szilveszter januártól ismét látható lesz a Mágnás Miskában, emellett fiatal szerelmesként is feltűnik a Kisszínházban Mozartot énekelve. A színházról és új, szakmai elismeréséről mesélt a bonviván.

A napokban az Emberi Erőforrások Minisztériuma gratulált neked. Elismerő Oklevelet kaptál kiemelt szakmai tevékenységedért.
Színházi pályafutásom alatt már két alkalommal szavazott nekem a közönség Dömötör-díjat, ami a nézők felől érkező visszajelzés. Nagyon sokat jelent számomra, hogy nem egy néhány fős bizottság dönt arról, hogy tetszik-e a munkám, hanem azok a nézők, akik estéről estére megtöltik a színházat. Ez az elismerés most a fizika tanárságom felől érkezett - kollégáim, illetve az iskolavezetés kezdeményezésére -, elismerve az eddigi tanári munkámat és a színházi művészi teljesítményemet is. Nagy büszkeséggel tölt el és hálás vagyok érte, mert megerősít abban, hogy jó, amit csinálok és erőt ad a további folytatáshoz.

Az idei évadot végigkíséri a szerelem, szinte minden munkádban akad egy kis romantika.
A Gianni Schicchi inkább a pénzről szól. Igaz, hogy ebben az operában is van szerelmi vonal, de ott a lányom, Lauretta szerelmes. Az operettnél „kötelező” tartalmi elem a szerelem, ám ott is bekerül a pénz a képletbe, mivel az arisztokraták és a nép kapcsolatáról is szól a Mágnás Miska. A Cosí fan tutte lesz a következő, aminek a fő mozgatója a szerelem, illetve a férfi-nő kapcsolat. Az utóbbi években elénekelhettem néhány operett szerepet, melyek mindegyikében jelen van a szerelem. Izgalmas azt keresni, hogy mindegyik darabban más szempontból mutathassuk meg a primadonna és a bonviván kapcsolatát. Érdekes, hogy az előző évadban, a Bajazzókban is megtalált a hódító szerepköre. Minden ember tud azonosulni a szerelemmel, és annak keresésével. Fontos elem ez a mi műfajunkban.

A Mágnás Miskában Baracsot alakítod, a párodat, Rollát pedig olykor Széles Flóra. Érdekes, hogy az operett miként köt össze titeket.
A bonviván karrierema Bob herceggel indult. Nagyon örültem annak idején, mivel a darab miattaz operett műfajban is ki tudtam próbálni magam. Akkor szerepeltünk együtt Flórával először. Azután egyre több szóló szerepet kaptam, ő pedig tovább képezte magát Budapesten. Különleges volt megint együtt játszani. Ágoston Péterrel gyakrabban próbált együtt, hiszen két szereposztásunk van, mégis gyorsan megtaláltuk újra a közös hangot, az együttjátszátszás örömét. Már volt közös előadásunk is, és bízom benne, hogy még lesz is.

Igazi különleges alkalommá tette a premiert, hogy aznapra esett a születésnapod.
Gyakori, hogy operettet karácsony tájékán mutatnak be teátrumok. Sokszor volt már, hogy a születésnapomon játszottam előadást, de most először esett egybe a bemutatóval. Miskát épp Gömöri Krisztián alakította, aki kedveskedett is egy apró gesztussal. Beleszőtte az előadásba a köszöntést, miközben játszottunk. Amikor ivott a pálinkából „Isten-isten” helyett „Isten éltessen” lett. A premier mindig egy ünnep, de így különösen szép volt.

Baracs mérnök, te fizikus. Számít ez?
Peller Károly is meglepődött, mikor ezt megtudta, de nem kötöttük össze a figura megformálásakor. Szeretném különválasztani a kettőt. Az iskolában fizikatanár vagyok, a színházban operaénekes. Nem szeretném, hogy azt mondják: ahhoz képest, hogy fizikát tanít, egész jól énekel. Vagy fordítva. Ezért nem is vontam itt sem párhuzamot. Egy mondat van az előadásban, ami erre utal. Nem nagyon van kikarikírozva, de aki akarja, az meghallja. Mikor Miskát tanítom arra, hogyan is viselkedjen, mást mondok, mint a másik Baracs. Az okítás végét azzal zárom: „foglaljuk össze, mi is volt a mai órán.”Tréfából egyszer így mondtampróbán, a rendezőnek megtetszett, és benne maradt.

Milyen feladat elé állított a Mágnás Miska?
Nekünk sokkal nehezebb operettben énekelni, mint operában, főleg azért, mert prózát is kell mondani. Ekkor magunknak kell megformálnunk a mondatok frázisait, tempóját. A zenében minden le van írt a kottába, „csak” meg kell valósítani. Emellett a két hangképzés nagyon különbözik egymástól. Sokszor fárasztóbb a jó technikával elmondott beszéd, mint az éneklés. Nekem annyiban volt szerencsém, hogy a tanítás miatt napi 5-6 órát beszélek, így van tapasztalatom, hogyan osszam be úgy az erőm, hogy azt a hangom se bánja.

Prózai részekre a Cosíban is készültök, igaz?
Itt inkább néhány szavas párbeszédekre kell gondolni, mintsem monológokra. Nem lesz megterhelő. Gyönyörű opera, az egyetemen már tanultam a zenei részét. Ám egy ária még nem egy egész szerep. Mióta próbálunk, már látom teljes egészében Guglielmót, a viszonyrendszerekkel együtt. Mindig élt róla egy kép a fejemben, de ez most finomodott.

Operába beavató előadás lesz, kifejezetten kamaszoknak. A diákjaidat rá szoktad venni, hogy térjenek be a színházba?
Fontos számomra, hogy neveljem a jövő színházba járó közönségét. Sok embert elhívok. Több diák azért jön, hogy megnézze, mit csinálok a színpadon. Ezáltal viszont belelátnak a színház világába, és ha már egy ember is azt mondja, hogy szeretne jönni legközelebb is, akkor elértem a célom. Persze nem miattam kell jönni, hanem a színházi élmény miatt. Sose teszem kötelezővé, csak megteremtem a lehetőséget. Elmesélem, milyen előadásaink futnak jelenleg, akit érdekel, annak megszervezem, hogy megnézhesse. Kell, hogy lássák, mennyire fontos a kultúra. Olykor pedig áldozni kell érte: színházjegyet venni, kiöltözni, lelkileg felkészülni, utána pedig beszélni róla. Látniuk kell, hogy ez mozijegy áráért kaphatnak egy élő, egyedi élményt is.

Vannak visszajelzések?
Mindig megkérdezem, hogyan tetszett nekik, de maguktól is mondják legtöbbször. Akit egynél többször be tudunk csábítani a színházba, az valószínűleg aztán a további gimnazista éveiben is betér majd. Aki pedig többször nem jön el, az legalább látott egy gyönyörű épületet, elvégre a Szegedi Nemzeti Színház csodálatos.