Tudatos színházépítés

Három év alatt közel megduplázódott a Krúdy kamaraszínpadi bérlettel rendelkezők száma.

Az idén tizenöt százalékkal nőtt, így három év alatt közel megduplázódott a Krúdy kamaraszínpadi bérlettel rendelkezők száma – vont mérleget Kirják Róbert, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója, miután lezárult a bérletezés ezen szakasza.


Már tavaly és az azt megelőző évben is azt gondoltam, hogy nem lehet tartani a növekedés ütemét, de szerencsére a nézőink rám cáfoltak, és ezúttal is várakozáson felüli mértékben emelkedett a bérletet vásárlók száma. Ez nemcsak a kamaraszínpadon bemutatott előadások minőségének köszönhető, hanem annak a tudatos színházépítésnek is, ami az elmúlt éveket jellemzi.

Közönségbarát előadások

A Krúdy kamarában (is) igyekszünk közönségbarát előadásokat bemutatni: olyanokat, amelyek művésziek és elgondolkodtatóak. A négy kamarai bemutató között mindig van egy zenés vagy szórakoztató, egy filmadaptáció, a másik kettőnél pedig vagy a rendező-, vagy a darabválasztással igyekszünk nézőink kedvében járni.

A nagyszínpadi bérletezés határidejét egy hónappal meghosszabbítottuk az elmaradt Delila-be­mutató miatt, ott új konst­ruk­ciót kellett kitalálnunk. (Mint ismert, a Molnár Ferenc örököseivel folytatott tárgya­lás eredménytelen lett, így a színháznak egyetlen le­­hetősége maradt: a Delilát egy nappal a bemutató előtt levették műsorról – a szerk.)

Bíztak a megegyezésben

Kialakítottunk egy négy előadásos bérletet, a betervezett húsz Delilát pedig 17 saját előadással (az Oscarral és a Balfácánt vacsorára! című darabbal) pótoltuk, emellett három vendégelőadást nézhetett meg a közönség.

Azoknak a bérleteseknek, akik tavaly látták az említett két darabunkat, felajánlottuk, hogy választhatnak mást, de annak, aki kérte, visszafizettük a bérlet árának egyötödét – ez utóbbi lehetőséggel csak nagyon kevesen éltek – mondta Kirják Róbert, aki nem tagadja: az volt élete leg-
nehezebb hete, amikor meg kellett hozniuk a döntést a Deliláról.

Az utolsó pillanatig bíztunk a megegyezésben, így alig egy napunk volt csak arra, hogy megszervezzük, milyen előadást játsszunk a Molnár-darab bemutatójának napján. Az Oscart úgy tudtuk színpadra állítani, hogy Puskás Tivadart a nyaralásáról hívtuk be, Szvrcsek Anita csak a premier előadásra tudott eljönni, a következő héten már máshol játszott, az ő szerepébe Nyomtató Enikőnek kellett beugrania.

Hiába várták a nézők

A nézőink rendkívül megértőek voltak, nem hibáztattak bennünket, és a színházi szakma is szolidáris volt velünk: több igazgató is felhívott, és felajánlotta a segítségét. De a társulatot és személy szerint engem is nagyon megviselt, ami történt.

Sajnáltam, sajnáltuk a nézőket, akik miután a Rózsakert Szabadtéri Színpadon nagy sikerrel bemutattuk, hiába várták, hogy láthassák azt a nagyszerű előadást, amit a társulat létrehozott.

Mindennek anyagi vonzata is van, hiszen az előadás elkészült. Ennek ellenére a színház gazdaságilag stabil lábakon áll – mondta Kirják Róbert, majd hozzátette: aki valami miatt eddig lemaradt, még megvásárolhatja felnőtt nagyszínpadi színházbérletét a Szervező- és jegyirodában, valamint online is, a www.moriczszinhaz.hu oldalon. Továbbra is jelentkezhetnek az általános és középiskolák a gyermek-, ifjúsági és középiskolai bérletekre, most még tudnak számukra szabad helyeket biztosítani.

Forrás: szon.hu,Kelet-Magyarország napilap, Szerző: Száraz Ancsa