TÖBB MINT KONCERT – IZGALMAS ZENEI CSEMEGÉK ÉS BESZÉLGETÉSEK A SOMORJAI SOROZATBAN

Ismét útjára indítja a Somorjai Ferenc kamarazenekari hangversenysorozatot az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, négy helyszínen kaphat izgalmas zenei élményeket és beszélgetéseket a közönség. Elsőként Mesés kezdet címmel március 22-én hallhatunk Rossini, Boccherini és Haydn műveket, Hirtling István színművésszel pedig Vakler Lajos beszélget a zene szeretetéről.

Székesfehérvár zenei életének meghatározó alakja volt Somorjai Ferenc kiváló zenetanár és kóruskarnagy. Sok évtizedes, kiemelkedő zeneszervezői és szakmai életútja előtt tisztelgett az Alba Regia Szimfonikus Zenekar a róla elnevezett új kamarazenei hangversenysorozat 2016-os elindításával. A sikerek folytatásra ösztönözték a zenekart, így évről évre ismét megrendezik a négy, különböző hangulatú és stílusú komolyzenei koncertet négy helyszínen.

Március 22-én Mesés kezdés címmel indul a sorozat a Hotel Magyar Király Kupolatermében, ahol Rossini legismertebb műve, A sevillai borbély nyitánya mellett Boccherini D-dúr gordonkaversenye és Haydn: C-dúr „Oxford” szimfóniája is felcsendül majd Dubóczky Gergely karmester vezetésével. Az est vendége Hirtling István színművész lesz.

Május 31-én „Mozart in the Castle” címmel folytatódik a sorozat a Bory várban, ahol a három tenor világhírű karmestere, Janos Acs vezényel. A különleges atmoszférájú környezetben Mozarttól a Sinfonia Concertante és az A-dúr szimfónia KV.201, hangzik el, majd Grieg Peer Gyntjéből Solveig dala szerepel a műsorban. A program vendége Görög Ibolya protokollszakértő.

Őszre is tartogat kulturális kincseket a sorozat, szeptember 20-án Bűnbánat és megváltás címmel a Ciszterci templomban hallhatjuk Schelle, Händel és Bach műveit, majd a bérletsorozat az Evilág és Túlvilág koncerttel zárul a Szent István teremben október 25-én Mendelssohn és Beethoven darabjaival.

ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója a sorozat „nulladik” koncertjének nevezte azt a programot, ami március 19-én 19 órától lesz a Vörösmarty Színházban, ahol önálló zenei stand up estjével lép fel Bősze Ádám, a Virtuózok arca, aki szerzetesből lett tévés.

Somorjai Ferenc valóságos zenei intézményként Székesfehérvár hangverseny-életének utolérhetetlen szervezője és a város kulturális közéletének jellegzetes színfoltja volt. Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere elmondta, hogy Somorjai Feri bácsi személyében olyan ikonikus emberről beszélhetünk, aki nem csak az iskolai zenei életet tartotta a kezében, hanem a város egészének komolyzenei életét is, és aki a Fő utcán sétálva is képes volt átkiabálni az egyik oldalról a másikra annak érdekében, hogy a hangversenyek látogatottak legyenek. Brájer Éva hozzátette, hogy személyesen nem csak a komolyzene szeretetét köszönheti neki, hanem a jazz iránti szeretetét is. Székesfehérvár alpolgármestere a koncertsorozattal kapcsolatban kiemelte, hogy ifj. Major Istvánék ismét feszegetik a komolyzene klasszikus határait és megint újszerű utakat keresnek. 

Brájer Éva alpolgármester szólt arról is, hogy nem tekinti elbukottnak a város EKF pályázatát. „Székesfehérvár városa a történelmi hagyományaira és az elmúlt hosszú évtizedek művészi munkájára építve komoly szakmai csapattal nyújtotta be a pályázatot, ami a miénk, és az ebben lévő munka is a mi értékünk. Mi már kulturális értelemben Európa egyik fővárosa vagyunk.” - fogalmazott az alpolgármester.

Ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója elmondta, hogy a zenekar mély megdöbbenéssel fogadta a híreket, melyek szerint az EKF pályázat ilyen módon meghiúsult. „Mi a továbbiakban is a hagyományos értelemben vett, ezer éves európai kultúra mellett tesszük le a voksot, tisztelve minden más értéket. Ezeket a klasszikus értékeket kívánjuk a jövőben is terjeszteni, és szolgálni.” - hangsúlyozta. Ifj. Major István elmondta, hogy az idén új mottója van a Somorjai hangversenysorozatnak: „Több, mint koncert!” „Vannak, akik csak koncertért, vagy csak egy beszélgetésért nem jönnének el a programokra, ha ezt a kettőt összevonjuk, mindenképpen izgalmassá teszi a sorozatot. Alapvető célja a zenekarnak, hogy folyamatosan megújuljon, változzon, fejlődjön, ezt próbáljuk ezzel az új kezdeményezéssel is kifejezni.” - tette hozzá.

Vakler Lajos szerkesztő-riporter, a Somorjai Ferenc bérlet házigazdája megtiszteltetésnek nevezte a felkérést és érdeklődéssel várja a lehetőséget, hogy remek emberekkel beszélgethessen arról, hogy milyen kapcsolatuk van a zenével. Kiemelte, hogy a beszélgetés során megpróbálják megkeresni a mélységeket, miközben kíváncsi arra is, hogy Hirtling István, Brájer Éva, Göttinger Pál vagy Görög Ibolya milyen zeneműveket kedvel és hogyan vélekedik a koncertekről. Mint mondta, a Fehérvár Médiacentrum az utóbbi néhány esztendőben igen nagy figyelmet fordított az egyre sikeresebb Alba Regia Szimfonikus Zenekarra, amely fontos szerepet tölt be a komoly és klasszikus zene városában, Székesfehérváron. Dubóczky Gergely karnagy hangsúlyozta, hogy a koncertsorozatban fantasztikus lehetőséget kaptak a zenekar tagjai, hiszen a zenészek számára mindig fontos, hogy szólistaként is megmutathassák magukat. A karnagy örömét fejezte ki, hogy a bérlet keretében ismét színvonalas zenei élményekben lehet majd része a közönségnek.

Janos Acs világhírű karmester ezúttal Mozart műveket vezényel majd Székesfehérváron, a Bory várban, ahol Mozarttól a Sinfonia Concertante és az A-dúr szimfónia KV.201, hangzik el.

Janos Acs elmondta, hogy Mozart összesen három sinfonia concertantét írt életében, a koncerten a második concertante csendül majd fel, ami fúvós szólisták és a zenekar párbeszéde. Hallhatjuk majd a szimfonikusok oboistáját, kürtösét, fagottosát és klarinétosát is.