Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások.
A forrásokat az egyes bejegyzések
végén lehet megtalálni.


SOK RÖVID A TOLDIBAN

5. FRISS HÚS BUDAPEST NEMZETKÖZI RÖVIDFILMFESZTIVÁL

A Mindenki Oscar-díja reflektorfénybe állította a magyar rövidfilmeket. Deák Kristóf a nemzetközi szekció zsűrijének tagjaként tért vissza a Friss Húsra, ahol tavaly ilyenkor az azóta világsikereket elért rövidfilmjét is levetítették.

Idén már tizenkét különböző blokk alkotásaira lehetett jegyet váltani a Toldi moziba: a magyar és nemzetközi versenyfilmek mellett bemutatkozott az Expats szekció, melyben magyar alkotók külföldi stábbal, külföldi forrásokból készült kisfilmjei, és a DokMa, melyben az SZFE dokumentumfilm-rendező mesterképzés hallgatóinak munkái voltak láthatók. A már megszokott pitch fórumon és televíziós kerekasztalon kívül kritikaíró workshop, VR-kerekasztal és családi program is színesítette a kínálatot.

A magyar versenyfilmek szűk másfél órás blokkjai az előző évekhez hasonlóan öt-hat alkotásból tevődtek össze, melyekből az egyik animációs film volt, kivéve a 3. szekciót, ahol Lichter Péter kísérleti filmje (Non-Places: Beyond the Infinite) volt a kakukktojás. És ha már animáció, hadd ejtsek szót egy olyan trendről, mely több fiatal női rendező alkotásmódját is jellemzi. Szöveget, narratív vázat szinte teljesen nélkülöző, asszociatív logikával felépülő kisfilmekről van szó, melyek harsány színeket használnak és rejtélyes, különös világban játszódnak. Legismertebb közülük Bucsi Réka (Love, Symphony No. 42), a tavaly bemutatott A nyalintás nesze alkotója, Andrasev Nadja, idén pedig a Superbia (Tóth Luca) és a Vulkánsziget (Lovrity Anna Katalin) folytatta a sormintát. De Wunder Judit Kötelék című animációja is közeli rokona a fenti alkotásoknak, mint ahogy a két éve itt bemutatott Limbo Limbo Travel Kreif Zsuzsi és Zétényi Bori rendezésében.

Üde színfolt volt B. Nagy Ervin Egér című animációja, mely az Egerszegi Krisztina-mítosz egyik építőkockáját dolgozta fel. A Góliátokat legyőző Dávid (az itt még csak 12 éves Egér) invenciózus képi megoldásokkal elmesélt, alapvetően vidám és gyerekkompatibilis minitörténete nem csak a rengeteg befektetett munkát és a sok lemondást villantja fel, de érdekes fénytörésbe hozza az ötszörös olimpiai bajnok edzőjét, a tavaly lemondott szövetségi kapitány Kiss Lászlót, illetve különös ellenpontja a képregények rajzolt világába is berobbanó Iron Lady-jelenségnek. Áprily Zoltán Ungvár című alkotása pont nem egy mítoszt akar továbbépíteni, hanem a személyes emlékezet által megőrzött második világháborús történetet tár elénk, a valódiságot a nagyapját ábrázoló videofelvételek is erősítik. Az arctalan vagy éppen nem emberi kinézetű náci és szovjet katonák között a magyar hajó legénysége van csak egyénítve, legfőképp a fiatal pincér, aki túléli a hajó aknára futását.

A vészkorszak, a zsidók deportálása jelenik meg Szabó Simon Ebéd előtt című egysnittes fekete-fehér alkotásában, míg két másik alkotás az 56-os forradalom leverése utáni időkben játszódik. A Partizánok és az Uchebnik főszereplői gyerekek: az előbbiben két kisfiú barátkozik össze, miközben nem is tudják, hogy egyikük apja letartóztatja az otthon lyukas zászlót őrző másik apát. Az utóbbi rövidfilm egy nagy gyermekkori trauma, egyfajta felnőtté válás története, mely a forradalom dicső napjaiban indul, majd a leverése után ér keserű, kijózanító véget. A Van egy határ megtörtént eseményeket dolgoz fel és az Ungvárhoz hasonlóan a múltunk egy elfeledett szeletét örökíti meg: apa és fia 1949-ben akarnak átszökni Ausztriába, de nem sejtik, hogy a kommunista rezsim gonoszsága hogyan csalja tőrbe őket.

Jelenünk menekültválsága két rövidfilmben is megjelent. A Légmellben egy mogorva, arrogáns orvos életébe épp egy ellátásra szoruló idős szír férfi ápolása hoz változást. A magányos doktor, akinek a lánya és kisunokája német nyelvterületen él, végül átcsempészi az osztrák határon az általa kezelt, fiához igyekvő bácsit, így esélyt kapva, hogy saját családi helyzetét is rendezze. Az általam egyik legjobbnak tartott Welcome főszereplője Dávid, egy 18 éves flegma kamasz, aki azért áll be embercsempésznek a szerb határhoz, hogy a megszerzett pénzből külföldre költözhessen. Dudás Balázs az el- és bevándorlást egyszerre tematizáló 30 perces alkotása érett, jól felépített, a szó jó értelmében filmszerű, erős alakításokkal (Vilmányi Benett hibátlanul hozza a főszereplőt). A nemtörődöm, szüleivel állandó konfliktusban álló srác az egyik transzport alkalmával bajba kerül, a határvadászok rajtuk ütnek. Míg sportkocsival menőző haverját épp egy kutya marcangolja, ő csak a bőrét menti. De amikor egy védtelen, kiszolgáltatott (és amúgy neki tetsző) menekült lányt majdnem vízbe fojtanak, akkor előbújik belőle a férfi, és a lány segítségére siet. Mindkét film azonos srófra jár: az arcot kapott menekült, aki nagy bajban van, előhozza a humánumot az ellenszenvesnek hitt főhősből, aki ezáltal nem csak embertársán, hanem saját magán is segít. A Kiút című fekete-fehér alkotásban a harmincas bányász csak úgy tud rokkantnyugdíjas szülein segíteni, ha Angliában vállal állást. A munka monotonitása nem változott, az itthoni kilátástalanságot a kinti magány és idegenség váltotta fel.

A vakok is sokszor rá vannak szorulva mások segítségére, és meg kell bízniuk a velük kapcsolatba lépőkkel. A Kötött pálya tizenhat éves kamasz lánya, Anna ugyanúgy lázad vak anyja ellen, mint kortársai. Veszekedésekkel tarkított életükbe egy metróvezető férfi lép be, akivel Anna nagyon bizalmatlan. A gyanús fickó lebuktatása nem csupán a szülő iránti düh kamaszos kiélése, hanem a rászoruló anyára való újbóli rátalálás, a szeretet és állandó törődés kötött pályájára való visszatérés. Van, hogy a kötődést nem igényli mindkét fél. A Láthatatlanul érzékenyen és bátran nyúl a vak fiatalember párkereső próbálkozásához. A Láthatatlan Kiállítás sötétjében ismerkedik meg az ott dolgozó Balázs egy huszonéves párral, és egyből vonzódni kezd a csinos Annához. A lány valamit megérez a túlzott közeledésből, mert zavarról, kiszolgáltatottságról mesél mindig elfoglalt barátjának. Később mégis találkozik Balázzsal, aztán egy utolsó pillanatban lemondott „randi” véget vet a kapcsolatnak, amit a vak fiatalember nehezen dolgoz fel, a zárókép tanúsága szerint mégis tovább tud lépni.

Az idei Friss Húson a fiatal, pályakezdő rendezők filmjei legtöbbször fiatalokról, illetve családi drámákról szóltak, az irodalmi adaptációk háttérbe szorultak, de akadt egy Roy Andersson stílusában készült abszurd jelenetfüzér (A Birodalom utolsó napja), illetve Szőcs Petra lírai szomorúságú, a nagyapja halálát feldolgozni akaró kisfilmje, a Csoszogj úgy. A problematikus fivéri kapcsolat áll az Asszó középpontjában, míg a Minden vonal road movie-jában négy nő vág neki az útnak az erdélyi Angyal-sziklához. A másnapos barátnő, a mindenórás kismama, utóbbi ezotériában hívő édesanyja és a különös dúla humoros kalandjai az eddig csak a bulizásban érdekelt Magdi számára is változást hoznak. A legjobb magyar rövidfilm díját elnyerő Földiek egy diszfunkcionális családot mutat be, ahol az apa nem vesz részt a földtúrásban (a család zöldségeket termeszt), hanem inkább a fészerben barkácsolt űrhajóval az égbe távozik. Ábel, a középpontba állított kisfiú még kötődik bolondnak hitt apjához, akivel egy szürreális álomjelenetben újra találkozik, és továbbviszi örökségét. Álmodozó férfiak és földhözragadt nők fegyverszünetével ér véget ez a különös alkotás.

A családon belüli erőszak és a pedofília is megjelent egy-egy rövidfilmben. A mindössze öt perces Egy karcolás az erőszakra épülő szülői mintát mutatja be, melyet gyerekeink is látnak, és vagy traumaként, vagy követendő mintaként viszik tovább. A Nem történt semmi egy állapotos nőt állít középpontba, akinek kerülnie kell a stresszt. Viszont tizenkét éves fiát molesztálta a szomszéd tűzoltó, férje pedig – aki előzetesen van szabadlábon – kiszámíthatatlanul és dühből reagál a történtekre. Kata (Láng Annamária megérdemelten kapta meg a legjobb színésznő díját) feje fölött kezdenek összecsapni a hullámok, ám a közelgő katasztrófát mégsem ő, hanem kisfia, Peti hárítja el egy kegyes hazugsággal. A Batmanért rajongó gyerekből nem lesz szuperhős, de hétköznapi hős annál inkább, hiszen az őt ért bántalmazás letagadásával tudja csak megmenteni apját a börtöntől. Más értelmezés szerint magát okolja anyja rosszullétéért, és tudja, hogy a tűzoltó megverése is az ő „hibájából” következne be, így tette motivációja a szégyen és a status quo megőrzésének vágya, még olyan áron is, hogy magába zárja a szörnyűséget. Bárhogy is van, a „nem történt semmi” hazugsága sokak életét mérgezte és mérgezi meg. Vajon van az az ár, amiért érdemes ezt vállalni?

5. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, Toldi mozi, Budapest, 2017. március 29. – április 2.

forrás: http://kulter.hu


TÁMOGATÁS, SZOLIDARITÁS

Köszönjük, ha a karantén-időkben megcsappant színházasdinkat akár csak havi jelképes, 1-2 eurós felajánlással támogatod. A befolyt összegek segítenek abban, hogy színészek, rendezők, fesztiválszervezők maradhassunk. A támogatói feliratkozáshoz kattints ide!

TÁRGYMUTATÓ

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bencs villa bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál club70 cosí fan tutte cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom europa cantat ezek mennek fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália patreon pécs pécsi egyetem pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szent imre szentendrei teátrum szép heléna szfe színház tv színházak éjszakája színházi törvény szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed