OPERA ÉS ADOMÁNYOZÁS

CSÍKSZERDA – TÓBIÁS ÉS AZ ANGYAL

A Csíkszerda egy olyan kórus, amelynek tagjai csíkos ruhában lépnek fel. Rendhagyó előadásaiknak rendhagyó díszletéből így karácsony táján nagyon is hagyományos kezdeményezés született: az adományozás. Kórusvezető: Borbás Réka

Az idén november végén mutatták be a Tóbiás és az angyal című közösségi operaelőadásukat, ami azért is különleges, mert a művészi tevékenység minden elemét (díszlet, jelmez, ének,) és a szervezés teljes egészét, beleértve a helyszínkereséstől a jegyárusításig mindent, a kórus amatőr tagjai vállalták magukra.
Így lehetett a kórusmű díszlete mintegy 450 kg használt ruha, amelyet a tagok gyűjtöttek össze és az utolsó előadásuk után 2016. december 4-én karitatív célokra ajánlották fel.

A Csíkszerda operakórus előadás közben

A ruhaadomány különböző civil szervezeteken keresztül került az ország három különböző régiójába a rászoruló mélyszegény családokhoz.
– A Fúzió Katolikus Diákközösségen keresztül Nagykanizsa mellé egy zsákfalukba,
– Borsod megyébe, az Albertfalvi Don Bosco Katolikus Általános Iskolába,
– És a Twickel Zichy Mária Terézia Alapítvány segítségével (http://twickel-zichy.hu) a Magyarországi és kárpátaljai nagycsaládokhoz.

A DARABRÓL:
A Tóbiás és az angyal bibliai történet, igaz csak a katolikus Szentírásban szerepel, a kanonizált protestáns változatból kihagyták többek közt mesés, sámánisztikus részletei miatt. Dove és Lan (írók) lényegében hűek maradtak az eredeti történethez, csak néhány elemén változtattak. Az opera, vagy még inkább: zenedráma jelenetei egyetlen ívet alkotnak: nincsenek benne zárt számok, kiállások, a zenekar mindig azonnal átvezet a következő jelenetbe.

Tóbit feleségével, Annával és fiukkal, Tóbiással Ninivében él, ahol nap mint nap gyilkolják a zsidókat, és eltemetni sem engedik őket. Tóbit azonban a Tóra parancsa szerint eltemeti az áldozatokat. Egy nap, mikor fáradtan a szabad ég alatt alszik el, arra ébred, hogy a rápiszkító verebek miatt elvesztette szeme világát. A család kétségbeejtő helyzetében némi reményt nyújtana, ha Tóbiás visszakérné azt az óriási kölcsönt, amit Tóbit egykor rokonuknak, az Ekbatanában élő Raguelnek adott. A fiút útján egy titokzatos, új ismerős, Rafael kíséri el. Ekbatanában Raguel és Edna lánya, Sára már a hetedik nászéjszakája után ébred egyedül, mert férjeit megöli a Sárába szerelmes démon, Ashmodeus. Ehhez a gyönyörű, de életveszélyes lányhoz indul Tóbiás, és természetesen első látásra bele is szeret. Ahhoz azonban, hogy az eleinte kissé kamaszos, szertelen Tóbiás apja igazi megmentője és a szépséges Sárához méltó férfi legyen, útja során fontos kérdésekre kell válaszokat találnia.
infó: http://csikszerda.hu/

A Csíkszerda az ötletével két fontos területet kapcsolt össze: a művészetet és a szociális szférát. Remélhetőleg ez a kezdeményezésük másoknak is inspirációként szolgál nemcsak karácsony táján!

Az operakórus facebook-oldala: 
https://www.facebook.com/csikszerda/