Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

OKTÓBERBEN INDUL A CSOKONAI ÖSSZMŰVÉSZETI PROGRAMJA, A MAGDAFESZT

Október 1-től ismét a nők irodalmi, művészeti jelenlétére, a női identitás mibenlétére, a női tapasztalatra és kifejezésmódra fókuszál a Csokonai Színház negyedik alkalommal megrendezett programsorozata, a MagdaFeszt. „A fesztivál női alkotókra, női szempontokra koncentrál a társművészetekről sem megfeledkezve, olyan, nemzetközileg is izgalmas projektekkel, amelyek kortárs, mai eseménysorozattá teszik – mondta a MagdaFesztről Puskás István, Debrecen alpolgármestere. Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója azt a kezdeti szándékot hangsúlyozta, amellyel 2017-ben megalapították a fesztivált: Szabó Magda 100. születésnapján egy olyan összeművészeti eseményt szerettek volna létrehozni, amelyet a debreceni születésű írónő életműve inspirál, és olyan egyedi, izgalmas produkciókat lát vendégül, amelyeket érdemes megismernie a közönségnek.” A MagdaFesztre meghívást kapott a kortárs román színház egyik legizgalmasabb alkotója, Gianina Cărbunariu, a nagyváradi társulat pedig október 5-én a CSI

Színháza üzent Kulka Jánosnak

Videoüzenetet rögzítettek Kulka János részére a Così van tutte tegnapi előadásán. A színművész szerepét, Don Alfonsot Mészáros Máté adta a nyílt próba- jellegű esten.

Az ősztől rendszeresen jelentkező operabeavató sorozat témája egész évben a Così van tutte, júniusban látható-hallható majd a teljes opera a Katona József Színház, Kamra színpadán. Operaénekesek; Kolonits Klára, Szolnoki Appolónia, Cseh Antal, Varga Donát mellett Pálmai Anna és Kulka János a Katona színművészeiként vesznek részt a produkcióban. 

Alkalmanként néhány jelenet zenei elemzése után (mely felér egy zenetörténeti lexikon igazán szórakoztató gyakorlati fellapozásával) azonnal rendelkező próbát láthatunk, a művészek sokszor igen bátor, felszabadult játékával. Dinyés Dániel zeneelemzései nemhogy aranyat érnek, egy magára adó kulturális csatornának élőben kéne közvetítenie, mint brilliáns ének-zene fakultációt. Göttinger Pál a színházrendezés operakurzusára tárja ki a Kamra ajtaját. Kulka János szerepére a júniusi előadásokban Kálid Artúr áll majd be, a tegnapi esten Don Alfonso Mészáros Máté bravúros beugrásában volt megcsodálható.

Reméljük, Kulka János a kapott üzenete által, ha lehet, egy picivel még gyorsabban talpra áll. A művészek és az éneklő közönség is csak egyet kíván: Cosí van tutte/Mind így csinálják – meggyógyulnak, majd boldogan élnek…