A színházjegy szuper karácsonyi ajándék

Színházjegyet ajándékozna karácsonyra, de akit megajándékozna, nem vevő a nyomasztásra és a kísérletezésre, viszont a gagyitól is irtózik? Nem gond. Összegyűjtöttük a legjobb előadásokat, amelyekre érdemes ajándékjegyet venni.

A színházjegy szuper ajándék, de mivel a budapesti színházak kínálata nagyon széles, a jegyek viszont elég drágák, nem könnyű eldönteni, mire érdemes kiadni 3-4-5 ezer forintot.
Pláne, ha a megajándékozott nem bízik a kortárs színházi formanyelvek úttörőiben, ha szigorúan távol akarja tartani magát politikai vagy társadalmi kérdésektől, ha fél, hogy az előadás miatt két hétig rossz kedve lesz, ha ódzkodik a rendezők kísérletezésétől, de azért nem szeretne súlytalan bohózatokat és operetteket nézni.

Átnéztük a színházak év eleji műsorát: segítünk megtalálni a legjobb választást a fa alá.
Az például egészen biztos, hogy Pintér Béla és Társulata előadásaival nem nagyon lehet melléfogni korra, nemre és ízlésre való tekintet nélkül, mert minden előadásuk borzasztóan vicces, ezáltal akár a legsúlyosabb témákról is úgy beszélnek, hogy a néző egy végigszórakozott este után menjen haza, legyen bármi is a téma – hogy azután mennyit gondolkozik a darabok felvetésein, sorstragédiáin, az már más kérdés.

A legjobb előadásokra – A 42. hétre, a Kaisers TV, Ungarnra, a Szutyokra – persze már február végéig elfogyott minden jegy, de a Bárkibármikorra még el lehet csípni néhányat. És egy előadáson még a társulat legnagyobb klasszikusából, a Parasztoperára is vannak üres székek!
  • Bárkibármikor – Játsszák: január 7., 8., 9., 10., február 3., 4., 5. Átrium Film-Színház. Jegyvásárlás
  • Parasztopera – Játsszák: február 10. Átrium Film-Színház.Jegyvásárlás
Ha fantasztikusan izgalmasan színpadra állított klasszikusokat keresünk, mindenképpen az Örkény Színházban érdemes körülnézni. A Tóték úgy adja vissza Örkény István remek humorát, hogy azért legyen min gondolkodni is, miközben Mácsai Pál olyan ötletesen rendezte meg a darabot, hogy az se unatkozhat rajta egy percig sem, aki minden hétvégén újranézi az Isten hozta, őrnagy úr! című filmet.

Mácsai Pál másik Örkény-rendezése, a Macskajáték már csak az öt főszereplő színészóriás neve miatt is csábító lenne, de Pogány Judit, Molnár Piroska, Jordán Tamás, Csomós Mari és Kerekes Éva ráadásul egy igazán gyönyörű előadásban beszélnek szeretetről, barátságról, szerelemről és öregkorról.

Akinek meg ennyi sem elég Örkényből és Mácsaiból, vehet jegyet az Azt meséld el, Pista! Című monodrámára, amelyben a színházigazgató a groteszk nagymesterének élettörténetét mondja el, tizennégy év után is megunhatatlan humorral és életszeretettel.
  • Tóték – Játsszák: január 30., február 11., 18., 25. Örkény István Színház. Jegyvásárlás
  • Macskajáték – Játsszák: január 7., február 4. Örkény István Színház. Jegyvásárlás
  • Azt meséld el, Pista! – Játsszák: december 25., január 25., február 10. Örkény István Színház. Jegyvásárlás

A felemelő és szívmelengető történetek közül feltétlenül érdemes megnézni, amíg még meg lehet, A kutya különös esete az éjszakában című előadást a Centrál Színházban egy autista fiúról, aki kutyája halála miatt nyomozva rájön – vagy ráébreszti a nézőket –, hogy el lehet érni a számunkra legfontosabb dolgokat az életben akkor is, ha nem tudunk vagy akarunk a nálunk hatalmasabbak szabályai szerint játszani.

  • A kutya különös esete az éjszakában – Játsszák: január 24. és február 18. Centrál Színház. Jegyvásárlás

Ha karácsonyra azt szeretnénk, hogy az ajándékjegy a szeretetről szóló előadásra szóljon, de olyanra, amiben kiváló színészek játszanak, akkor érdemes megnézni, akad-e még jegy a telt házas január után februárra a Katona József Színházban A két Korea újraegyesítése című darabra, amelynek többnyire könnyed, vicces jelenetfüzére a párkapcsolatok mindenféle válfaját veszi végig, a szónak nemcsak a legkézenfekvőbb értelmében. Az idősotthonban lakó Szirtes Ági és az őt mindennap meglátogató Kulka János jelenete miatt máris érdemes.

  • A két Korea újraegyesítése – Játsszák: február 8., 23., 27. Katona József Színház. Jegyvásárlás

Na nem mintha olyan nehéz lenne szerelemről és szeretetről szóló, de azért könnyedebb előadásokba belefutni. De mivel talán ebből a legnagyobb a választék, itt a legkönnyebb lyukra futni. Az Orlai Produkció Hitted volna? című előadásában Kern András és Hernádi Judit egy egyszerű, két özvegy közti szerelmi történetet tud megtölteni élettel, valódi tétekkel és egy csomó őszinteséggel.

Hasonlóképp nem magától értetődő szerelmi történet két, a lehető legkevésbé összeillő emberről a Rózsavölgyi Szalon A pasi a szomszéd sír mellől című könnyed, de nem súlytalan előadása Für Anikó és Schneider Zoltán egészen briliáns játékával, egy minden tekintetben profi szerző szövegét ötletesen előadva.

Szintén kétszereplős előadás Fullajtár Andreával és Őze Áronnal a Gyógyír északi szélre, amely lektűrből készült ugyan, de mélységében, lélekrajzában, összetettségében, hitelességében és emberismeretében elhatol egészen addig a pontig, ameddig a bulvárirodalom csak elhatolhat, a két színész pedig remekül játssza el a háziasszonyszerepből kitörni akaró nőt és a szenvedélyesen szerelmes férfit.

A Rózsavölgyi Szalon romance.com-ja inkább Molnár Piroska és Jordán Tamás jutalomjátéka miatt érdekes, persze a társkereső oldalakon csetlő-botló öregek eleinte csak vicces, de aztán szép története sem rossz.

  • Hitted volna? – Játsszák: január 10., január 29. Belvárosi Színház.Jegyvásárlás
  • A pasi a szomszéd sír mellől – Játsszák: január 7. Rózsavölgyi Szalon. Jegyvásárlás
  • Gyógyír északi szélre – Játsszák: január 16. Belvárosi Színház. Jegyvásárlás
  • romance.com – Játsszák: január 6., 13. Rózsavölgyi Szalon.Jegyvásárlás
Ha feltétlenül kacagtató vígjátékra vásárolnánk színházjegyet, de kerülnénk a gagyit, a Centrál Színház a legjobb választás. A Black Comedy egy lenyűgöző gördülékenységgel megrendezett, tökéletes ritmusú és nagyon vicces bohózat egy áramszünet alatt, a sötétben történő eseményekről – és kezdés előtt még egy remek Beatles-emlékkoncert is benne van a jegyárban.

Ugyanebben a mezőnyben erős a Függöny fel! is egy szétesőfélben lévő társulatról és egy egyre pocsékabbul eljátszott előadásról, többnyire a színfalak mögül, a háromórás játékidőből legalább másfél órányi kivédhetetlen nevetéssel. Az előadás folytatásának is nevezhető a Ma este megbukunk, amelyben egy rettenetesen rossz, amatőr társulat próbál eljátszani egy krimit, de ami csak elromolhat, az el is romlik, a nézők legnagyobb örömére.

  • Függöny fel! – Játsszák: január 3., 8., 15., február 2., 12., 26. Centrál Színház. Jegyvásárlás
  • Ma este megbukunk – Játsszák: december 27., 28., 31., január 2., 9., 21., 27., február 6., 9., 13., 27. Centrál Színház. Jegyvásárlás
  • Black Comedy – Játsszák: január 23., február 7. Centrál Színház. Jegyvásárlás

És bár a monodrámáktól sokan ódzkodnak, egészen kiváló előadásokat lehet találni ezen a palettán is. Például ott van a sokszorosan díjazott A csemegepultos naplója, amelyben a zseniális Ötvös András egy piaci eladónak állt írót játszik hihetetlenül jól és hihetetlenül viccesen, elképesztően fantáziadúsan a csemegepult áruit használva minden további szereplő megszemélyesítésére.

Hasonlóan jó a humora a Telefondoktor című előadásnak, amelyben egy nőgyógyász zárja be véletlenül magát a rendelőjébe, így csak telefonon tudja – vagy nem tudja – megoldani rokonai és szülni készülő páciensei életét. És bár – mivel Heltai Jenőről szól – van humora a Radnóti Színházban Bálint András monodrámájának, a Heltai naplójának is, azért az inkább háborús budapesti korrajzként érdekes. De mivel Heltai a naplója alapján minden helyzetben a komikumot kereste, az előadás végeredményben inkább felemelő, mintsem lesújtó.
  • A csemegepultos naplója – Játsszák: január 6., 7. Belvárosi Színház. Jegyvásárlás. És január 11., Karinthy Színház.Jegyvásárlás
  • Telefondoktor – Játsszák: december 30., január 30. Thália Színház. Jegyvásárlás
  • Heltai naplója – Játsszák: január 22., 31. Jegyvásárlás