Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások.
A forrásokat az egyes bejegyzések
végén lehet megtalálni.


Premier előtti sajtótájékoztató a Magyar Színházban

A Pesti Magyar Színház új lendülettel kezdett bele repertoárjának fokozatos átalakításába. A megkezdett munka javában tart – és ambíciókkal telve, tanulságokkal felvérteződve folytatódik. Ebben az évadban 10 új produkció volt a terv, ebből hét már megvalósult, a nyolcadik (Jon Fosse: Tél) e sorok írásának pillanatában mutatkozik be koprodukciós partnerünknél Kaposváron, hogy aztán május elején nálunk is színre kerüljön, a kilencedik (Sondheim: Vadregény – Into the Woods) épp befejezte a mai főpróbát, és pár napon belül már nézőket fogad, a tizedik (Ivanyos Ambrus: Vonalhúzás) ígéretes emlékpróbák után május második hetében fordul majd finisbe- mondta Göttinger Pál a Pesti Magyar Színház főrendezője szombat délután, a Vadregény – Into the Woods premier előtti sajtótájékoztatón.

A címek és meghívott alkotók nevei jelzik a színház útkeresését, saját maga újrapozicionálásnak szándékait. Együtt dolgozunk a magyarországi gyermek- és ifjúsági irodalom fontos szerzőivel (Berg Judit, Bálint Ágnes, Böszörményi Gyula, Szabó Borbála, Jeney Zoltán), akik felkérésünkre írnak új darabokat – egy színházban dolgozva a kortárs drámairodalom elismert (Szálinger Balázs, Kárpáti Péter vagy akár Szabó Magda) szerzői mellett a legfiatalabbakkal is (Laboda Kornél, Ivanyos Ambrus). Visszatérő vendégrendezőink között tudhatjuk a műfaj egyik legnagyobb magyarországi szaktekintélyét, Vidovszky Györgyöt és a klasszikus műveket újszerű látvánnyal, zenével és koreográfiával feldolgozó Horgas Ádámot. A fiatal rendezőgeneráció (Koltai M. Gábor, Harangi Mária, Horváth Patrícia, Molnár-Keresztyén Gabriella, Nagy Péter, Bereczki Csilla) mellett olyan színészpedagódus-alkotók készítenek nálunk ifjúsági és felnőttelőadásokat, mint Harsányi Sulyom László, Bérczes László vagy Novák Eszter. Számos határontúli és magyarországi siker után nálunk rendez majd először Budapesten Keresztes Attila.
Meghívásunkra a társulathoz szerződik a pályakezdő Ágoston Péter mellett az országos hírű Gáspár Tibor is.
A mesejátékok és kötelező olvasmányok mellett olyan anyagokkal is dolgozunk, amelyek nem számítanak hagyományos értelemben vett ifjúsági színháznak, de vendégrendezőink látásmódja mégis a fiatal felnőtteket célozza velük – átkíséNe őket a vitázó, kérdező, kommunikáló színház világába.

Színházpedagógiai programot működtetünk, több ezer gyereket és fiatalt hozva közelebb a színházhoz – részint mint intézményhez, részint mint gondolkodásmódhoz, kommunikációs formához.
A házunkban működik a több évtizedes múltra visszatekintő Pesti Magyar színiakadémia, amelynek évfolyamai a képzés mellett folyamatosan részt vesznek a munkában, az első évtől kezdve színpadon vannak kisebb (és nagyobb!) szerepekben – a hozzánk betérő fiatalok így a színházat életformául választó kortársaikkal is élő kapcsolatba kerülhetnek.

Játszunk prózai és zenés előadásokat, mozgásszínházat és klasszikus musicalt is… és minden évben igyekszünk kihívást jelentő, “nehéz” felnőttelőadásokat is készíteni.
A társulat és a hatalmas színházépület erőforrásainak maximumát igyekezve kihasználni munkával vészeljük át a nehézségeket, és makacsságunkkal jelezzük a szakmának és a budapesti közönségnek: szerintünk a Hevesi Sándor téren színháznak kell lennie ezután is.
Sőt: utánunk is.

NAGYSZÍNPAD
JENEY ZOLTÁN: RÉV FÜLÖP
r.: Göttinger Pál
Bemutató: 2014. október 11.
Rév Fülöp egy szelíd, barátságos fiúcska, aki Balatóniában éldegél, kedvence a tördemic, legkedvesebb elfoglaltsága a heverészés a szántódpusztán. Ám mikor a király megbetegszik, Akarattya hercegkisasszony parancsára Fülöp akaratlanul is az események középpontjában találja magát, hamarosan az ő kisfiúi hősiességén múlik, hogy megmenekül-e a király és vele az egész birodalom. Jeney Zoltán a Pesti Magyar Színház felkérésére készít új színpadi változatot saját lovagregényfolyamából.

WILLIAM SHAKESPEARE: MACBETH
r.: Horgas Ádám
Bemutató: 2014. december 13.
A világhírű drámaíró egyik legsötétebb tragédiája. Királygyilkosság, gonosz erők, szellemek, boszorkányok, sár és vér. A hatalom mechanizmusát és az emberi természet legsötétebb bugyrait Horgas Ádám rendező-zenész-koreográfus veszi górcső alá – az előző évadban bemutatott Vérnászban már megkezdett látványszínházi munkát ezúttal a nagyszínpadon folytatva.

ASTRID LINDGREN: HARISNYÁS PIPPI
r.: Novák Eszter
Bemutató: 2015. március 21.
Ki ne ismerné a svéd írónő copfos bajkeverőjét, az örök rebellis, neveletlen Pippit? Mellette nem lehet unatkozni, mert ő az, akivel mindig történik valami, de akinek mindig helyén az esze és a szíve. Pippi kalandjai Novák Eszter rendezésében elevenednek meg a nagyszínpadon.

VASFÜGGÖNY MÖGÖTTI TÉR

FRANKENSTEIN (Mary Shelley regénye nyomán)
r.: Koltai M. Gábor
Bemutató: 2015. február 7.
A Pesti Magyar Színház és az Orlai Produkciós Iroda közös előadása
Maiy Shelley klasszikus rémtörténetének címszereplője -fölfedezi a titkot, hogyan lehet a halott testet
életre kelteni. A kreatúra egy esős éjszakán életre kel; Frankenstein ráébred, hogy szörnyet alkotott, elmenekül, és magára hagyja a lényt.
Frankenstein annak az alkotó embernek az archetípusa, aki kétfelé hasadt ambíciója és privát élete között. Rögeszmésen próbál létrehozni valami maradandót, miközben baráti, szerelmi és rokoni viszonyaiban ugyanolyan reménytelenül elveszett, mint ahogy saját személyisége összerakásában.

SZÁLINGER BALÁZS: KÖZTÁRSASÁG
r.: Keresztes Attila
Bemutató: 2015. május 10.
Szálinger Balázs generációjának egyik legtehetségesebb költője. Köztársaság című darabjában a fiatal Caesar kalandos utazását meséli el, melynek során kalózok fogságába esik. Míg a váltságdíj megérkezik, az iűú Gaius megismerkedik a törvényen kívüliek társadalmával, a kalózvezérrel folytatott éjszakai beszélgetései során pedig feltárulnak család, társadalom, hatalom és közösség összefüggései – a folyamat, ahogy a köztársaság despotizmussá alakul. Az előadást a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészeti vezetője, Keresztes Attila rendezi.

SINKOVITS IMRE SZÍNPAD

ALEKSZANDR SZERGEJEVICS PUSKIN: ANYEGIN
r.: Molnár-Keresztyén Gabriella
Bemutató: 2014. november 22.
“Amikor Puskin sodró, szerteágazó története végén ott marad a dermedt Anyegin, valami I visszavonhatatlan veszteségérzet van bennem is, hogy innen nincs tovább. De MI nincs tovább? Es elkezd visszapörögni a történet, oda-vissza e körül a dermedt pillanat körül. Azt hiszem, ezt csak úgy tudom megmutatni színpadon, ha nagyjából egy időben történik “múlt”, “jelen” és “fikció”… “

KÁRPÁTI PÉTER: TÓTFERI
r.: Vidovszky György
Bemutató: 2015. február 14.
Kárpáti Péter darabjában mesterien ötvözi a magyar népmesék és hagyományok elemeit a mítosztalan jelennel. Újra megjelenik napjainkban a földönjáró Úrísten, Szent Péter kíséretében, mindketten koldusgúnyában, hogy bekopogtassanak az életünkbe egy kis jóságért. “Sejtem, szerintem a többiek is sejtik (a Bárka drámaírói műhelyének tagjai), azóta biztos vagyok benne: az egyik legjelentősebb magyar dráma született meg…” Bérczes László, Hajónapló

SZABÓ MAGDA: AZ ŐZ
r.: Őze Áron
Bemutató: 2015. március 14.
Szabó Magda a legtöbbet olvasott magyar írónő. Az őz főhőse az ünnepelt színésznő, Encsy Eszter egy lecsúszott középosztálybeli család lánya. A megrázó történet az ötvenes években kezdődik, Eszter gyermekkori traumái végigkísérik életét, kiirtják belőle szeretésre való képességét és táplálják pusztításra való hajlamát. Vajon képes-e Eszter életében először az őszinteségre, át meri-e élni a szerelmet, vagy végképp elpusztítja az egyetlen lényt, akit szeretni tudna.
Szabó Magda regényének színpadi változatát Moór Marianna főszereplésével mutatjuk be.

A SZÍNHÁZPEDAGÓGIAI PROGRAMRÓL
A 2013/2014-es évadban a Magyar Színház két színházpedagógusa – Kámán Orsolya és Márton Gábor Csaba – életre hívta a KiBeIátó komplex színházpedagógiai Programot. Komplex, mert az ifjúsági közönség szinte minden korosztályát felöleli az általános iskola 2. osztályától kezdődően az
érettségizőkig, illetve esetenként azon túl is; bevonja a felnőtt közönséget, rendszeres tájékoztatást ad a pedagógusoknak, igyekszik a lehető legjobb partneri viszonyt kialakítani az ifjúsággal, a pedagógusokkal, illetve a szakmával egyaránt.

És színházpedagógiai, mert színházzal és színházra nevel, kíváncsivá tesz, kérdez és kérdeztet, párbeszédre ösztönöz.
Idén elindítottuk Sokszemközt Programunkat, amely keretein belül középiskolai csoportok vehettek részt készülő előadásaink próbafolyamataiban, betekintést nyerhettek a kulisszák mögé, aktív részesei lehettek egy előadás születésének. Mindemellett olyan őket körülvevő korosztályos problémákkal foglalkozhattak, mint az igazság keresése, a szerelem és a pályaválasztás. A Sokszemközt Programról beszámolók az alábbi linken: www.kibelatoblogspot.hu
Röviden a tényekről: a 2013/2014-es évadban közel 60 iskola 3000 diákjához jutottunk el négy gyerek (Égigérő fű, Rumini, Andersen, Almaszósz), illetve öt ifjúsági előadás (Közellenség, Vérnász, Romeo és Júlia, Utazás a koponyám körül, Vonalhúzás) kapcsán.

A 2014/2015-ös évadban ezt a munkát szeretnénk tovább folytatni, kibővített programmal és csapattal. Új munkatársaink idén március óta Császár Réka és Sákovics Eszter. Jövő évi terveink közt szerepel egy színházpedagógiai- kritikai program beindítása több budapesti színházzal együttműködve; programot szeretnénk indítani szülőknek a színházzal, illetve a színházpedagógiával kapcsolatban; tervezzük Felnövő bérletünk bevezetését, amelyben egy középiskola három különböző korcsoportja számára kínálunk színházpedagógiai, kifejezetten NAT vonatkozású programokat; valamint továbbra is várjuk gyerek- ifjúsági, és felnőtt előadásainkra a színház iránt érdeklődő csoportokat – folytatjuk Felnéző, Belátó, Fókuszáló, Sokszemközt Programjainkat.

MAGYAR SZÍNHÁZ -  IFJÚSÁGI- ÉS CSALÁDI SZÍNHÁZGyereknapi fesztivál! Május 22. és 25. között rendhagyó programokkal várjuk a gyerekeket a színházba. Előadásainkon az írók is itt lesznek velünk, dedikálják könyveiket és egy író társukat is meghívják hozzánk.

Május 22. Andresen, avagy a mesék meséje Balázs Ágnes - Jeney Zoltán Május 23. Almaszósz Böszörményi Gyula - Müller Péter Sziámi
Május 24. Égigérő fű Szabó Borbála - Varró Dániel
Május 25. Rumini Berg Judit - Gadnai Csilla

Benkő Nóra az idei évben is színjátszó táborba invitálja a gyereket. Az iskolások és kamaszok (7-18 éves korig) két turnusban 06. 16-20. és 07. 28.- 08. 01. között pillanthatnak bele a színjátszás kulisszatitkaiba.

Másik táborunk, Ajelmeztervezés titkai címmel Földi Andrea vezetésével augusztus 11-15-ig várja a 8-12 éves gyerekeket. Kalandozás a jelmezek és a viselettörténet nyomában egy jelmeztervező vezetésével.


TÁMOGATÁS, SZOLIDARITÁS

Köszönjük, ha a karantén-időkben megcsappant színházasdinkat akár csak havi jelképes, 1-2 eurós felajánlással támogatod. A befolyt összegek segítenek abban, hogy színészek, rendezők, fesztiválszervezők maradhassunk. A támogatói feliratkozáshoz kattints ide!

TÁRGYMUTATÓ

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bencs villa bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál club70 cosí fan tutte cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom europa cantat ezek mennek fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália patreon pécs pécsi egyetem pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szent imre szentendrei teátrum szép heléna szfe színház tv színházak éjszakája színházi törvény szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed