Premier előtti sajtótájékoztató a Magyar Színházban

A Pesti Magyar Színház új lendülettel kezdett bele repertoárjának fokozatos átalakításába. A megkezdett munka javában tart – és ambíciókkal telve, tanulságokkal felvérteződve folytatódik. Ebben az évadban 10 új produkció volt a terv, ebből hét már megvalósult, a nyolcadik (Jon Fosse: Tél) e sorok írásának pillanatában mutatkozik be koprodukciós partnerünknél Kaposváron, hogy aztán május elején nálunk is színre kerüljön, a kilencedik (Sondheim: Vadregény – Into the Woods) épp befejezte a mai főpróbát, és pár napon belül már nézőket fogad, a tizedik (Ivanyos Ambrus: Vonalhúzás) ígéretes emlékpróbák után május második hetében fordul majd finisbe- mondta Göttinger Pál a Pesti Magyar Színház főrendezője szombat délután, a Vadregény – Into the Woods premier előtti sajtótájékoztatón.

A címek és meghívott alkotók nevei jelzik a színház útkeresését, saját maga újrapozicionálásnak szándékait. Együtt dolgozunk a magyarországi gyermek- és ifjúsági irodalom fontos szerzőivel (Berg Judit, Bálint Ágnes, Böszörményi Gyula, Szabó Borbála, Jeney Zoltán), akik felkérésünkre írnak új darabokat – egy színházban dolgozva a kortárs drámairodalom elismert (Szálinger Balázs, Kárpáti Péter vagy akár Szabó Magda) szerzői mellett a legfiatalabbakkal is (Laboda Kornél, Ivanyos Ambrus). Visszatérő vendégrendezőink között tudhatjuk a műfaj egyik legnagyobb magyarországi szaktekintélyét, Vidovszky Györgyöt és a klasszikus műveket újszerű látvánnyal, zenével és koreográfiával feldolgozó Horgas Ádámot. A fiatal rendezőgeneráció (Koltai M. Gábor, Harangi Mária, Horváth Patrícia, Molnár-Keresztyén Gabriella, Nagy Péter, Bereczki Csilla) mellett olyan színészpedagódus-alkotók készítenek nálunk ifjúsági és felnőttelőadásokat, mint Harsányi Sulyom László, Bérczes László vagy Novák Eszter. Számos határontúli és magyarországi siker után nálunk rendez majd először Budapesten Keresztes Attila.
Meghívásunkra a társulathoz szerződik a pályakezdő Ágoston Péter mellett az országos hírű Gáspár Tibor is.
A mesejátékok és kötelező olvasmányok mellett olyan anyagokkal is dolgozunk, amelyek nem számítanak hagyományos értelemben vett ifjúsági színháznak, de vendégrendezőink látásmódja mégis a fiatal felnőtteket célozza velük – átkíséNe őket a vitázó, kérdező, kommunikáló színház világába.

Színházpedagógiai programot működtetünk, több ezer gyereket és fiatalt hozva közelebb a színházhoz – részint mint intézményhez, részint mint gondolkodásmódhoz, kommunikációs formához.
A házunkban működik a több évtizedes múltra visszatekintő Pesti Magyar színiakadémia, amelynek évfolyamai a képzés mellett folyamatosan részt vesznek a munkában, az első évtől kezdve színpadon vannak kisebb (és nagyobb!) szerepekben – a hozzánk betérő fiatalok így a színházat életformául választó kortársaikkal is élő kapcsolatba kerülhetnek.

Játszunk prózai és zenés előadásokat, mozgásszínházat és klasszikus musicalt is… és minden évben igyekszünk kihívást jelentő, “nehéz” felnőttelőadásokat is készíteni.
A társulat és a hatalmas színházépület erőforrásainak maximumát igyekezve kihasználni munkával vészeljük át a nehézségeket, és makacsságunkkal jelezzük a szakmának és a budapesti közönségnek: szerintünk a Hevesi Sándor téren színháznak kell lennie ezután is.
Sőt: utánunk is.

NAGYSZÍNPAD
JENEY ZOLTÁN: RÉV FÜLÖP
r.: Göttinger Pál
Bemutató: 2014. október 11.
Rév Fülöp egy szelíd, barátságos fiúcska, aki Balatóniában éldegél, kedvence a tördemic, legkedvesebb elfoglaltsága a heverészés a szántódpusztán. Ám mikor a király megbetegszik, Akarattya hercegkisasszony parancsára Fülöp akaratlanul is az események középpontjában találja magát, hamarosan az ő kisfiúi hősiességén múlik, hogy megmenekül-e a király és vele az egész birodalom. Jeney Zoltán a Pesti Magyar Színház felkérésére készít új színpadi változatot saját lovagregényfolyamából.

WILLIAM SHAKESPEARE: MACBETH
r.: Horgas Ádám
Bemutató: 2014. december 13.
A világhírű drámaíró egyik legsötétebb tragédiája. Királygyilkosság, gonosz erők, szellemek, boszorkányok, sár és vér. A hatalom mechanizmusát és az emberi természet legsötétebb bugyrait Horgas Ádám rendező-zenész-koreográfus veszi górcső alá – az előző évadban bemutatott Vérnászban már megkezdett látványszínházi munkát ezúttal a nagyszínpadon folytatva.

ASTRID LINDGREN: HARISNYÁS PIPPI
r.: Novák Eszter
Bemutató: 2015. március 21.
Ki ne ismerné a svéd írónő copfos bajkeverőjét, az örök rebellis, neveletlen Pippit? Mellette nem lehet unatkozni, mert ő az, akivel mindig történik valami, de akinek mindig helyén az esze és a szíve. Pippi kalandjai Novák Eszter rendezésében elevenednek meg a nagyszínpadon.

VASFÜGGÖNY MÖGÖTTI TÉR

FRANKENSTEIN (Mary Shelley regénye nyomán)
r.: Koltai M. Gábor
Bemutató: 2015. február 7.
A Pesti Magyar Színház és az Orlai Produkciós Iroda közös előadása
Maiy Shelley klasszikus rémtörténetének címszereplője -fölfedezi a titkot, hogyan lehet a halott testet
életre kelteni. A kreatúra egy esős éjszakán életre kel; Frankenstein ráébred, hogy szörnyet alkotott, elmenekül, és magára hagyja a lényt.
Frankenstein annak az alkotó embernek az archetípusa, aki kétfelé hasadt ambíciója és privát élete között. Rögeszmésen próbál létrehozni valami maradandót, miközben baráti, szerelmi és rokoni viszonyaiban ugyanolyan reménytelenül elveszett, mint ahogy saját személyisége összerakásában.

SZÁLINGER BALÁZS: KÖZTÁRSASÁG
r.: Keresztes Attila
Bemutató: 2015. május 10.
Szálinger Balázs generációjának egyik legtehetségesebb költője. Köztársaság című darabjában a fiatal Caesar kalandos utazását meséli el, melynek során kalózok fogságába esik. Míg a váltságdíj megérkezik, az iűú Gaius megismerkedik a törvényen kívüliek társadalmával, a kalózvezérrel folytatott éjszakai beszélgetései során pedig feltárulnak család, társadalom, hatalom és közösség összefüggései – a folyamat, ahogy a köztársaság despotizmussá alakul. Az előadást a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészeti vezetője, Keresztes Attila rendezi.

SINKOVITS IMRE SZÍNPAD

ALEKSZANDR SZERGEJEVICS PUSKIN: ANYEGIN
r.: Molnár-Keresztyén Gabriella
Bemutató: 2014. november 22.
“Amikor Puskin sodró, szerteágazó története végén ott marad a dermedt Anyegin, valami I visszavonhatatlan veszteségérzet van bennem is, hogy innen nincs tovább. De MI nincs tovább? Es elkezd visszapörögni a történet, oda-vissza e körül a dermedt pillanat körül. Azt hiszem, ezt csak úgy tudom megmutatni színpadon, ha nagyjából egy időben történik “múlt”, “jelen” és “fikció”… “

KÁRPÁTI PÉTER: TÓTFERI
r.: Vidovszky György
Bemutató: 2015. február 14.
Kárpáti Péter darabjában mesterien ötvözi a magyar népmesék és hagyományok elemeit a mítosztalan jelennel. Újra megjelenik napjainkban a földönjáró Úrísten, Szent Péter kíséretében, mindketten koldusgúnyában, hogy bekopogtassanak az életünkbe egy kis jóságért. “Sejtem, szerintem a többiek is sejtik (a Bárka drámaírói műhelyének tagjai), azóta biztos vagyok benne: az egyik legjelentősebb magyar dráma született meg…” Bérczes László, Hajónapló

SZABÓ MAGDA: AZ ŐZ
r.: Őze Áron
Bemutató: 2015. március 14.
Szabó Magda a legtöbbet olvasott magyar írónő. Az őz főhőse az ünnepelt színésznő, Encsy Eszter egy lecsúszott középosztálybeli család lánya. A megrázó történet az ötvenes években kezdődik, Eszter gyermekkori traumái végigkísérik életét, kiirtják belőle szeretésre való képességét és táplálják pusztításra való hajlamát. Vajon képes-e Eszter életében először az őszinteségre, át meri-e élni a szerelmet, vagy végképp elpusztítja az egyetlen lényt, akit szeretni tudna.
Szabó Magda regényének színpadi változatát Moór Marianna főszereplésével mutatjuk be.

A SZÍNHÁZPEDAGÓGIAI PROGRAMRÓL
A 2013/2014-es évadban a Magyar Színház két színházpedagógusa – Kámán Orsolya és Márton Gábor Csaba – életre hívta a KiBeIátó komplex színházpedagógiai Programot. Komplex, mert az ifjúsági közönség szinte minden korosztályát felöleli az általános iskola 2. osztályától kezdődően az
érettségizőkig, illetve esetenként azon túl is; bevonja a felnőtt közönséget, rendszeres tájékoztatást ad a pedagógusoknak, igyekszik a lehető legjobb partneri viszonyt kialakítani az ifjúsággal, a pedagógusokkal, illetve a szakmával egyaránt.

És színházpedagógiai, mert színházzal és színházra nevel, kíváncsivá tesz, kérdez és kérdeztet, párbeszédre ösztönöz.
Idén elindítottuk Sokszemközt Programunkat, amely keretein belül középiskolai csoportok vehettek részt készülő előadásaink próbafolyamataiban, betekintést nyerhettek a kulisszák mögé, aktív részesei lehettek egy előadás születésének. Mindemellett olyan őket körülvevő korosztályos problémákkal foglalkozhattak, mint az igazság keresése, a szerelem és a pályaválasztás. A Sokszemközt Programról beszámolók az alábbi linken: www.kibelatoblogspot.hu
Röviden a tényekről: a 2013/2014-es évadban közel 60 iskola 3000 diákjához jutottunk el négy gyerek (Égigérő fű, Rumini, Andersen, Almaszósz), illetve öt ifjúsági előadás (Közellenség, Vérnász, Romeo és Júlia, Utazás a koponyám körül, Vonalhúzás) kapcsán.

A 2014/2015-ös évadban ezt a munkát szeretnénk tovább folytatni, kibővített programmal és csapattal. Új munkatársaink idén március óta Császár Réka és Sákovics Eszter. Jövő évi terveink közt szerepel egy színházpedagógiai- kritikai program beindítása több budapesti színházzal együttműködve; programot szeretnénk indítani szülőknek a színházzal, illetve a színházpedagógiával kapcsolatban; tervezzük Felnövő bérletünk bevezetését, amelyben egy középiskola három különböző korcsoportja számára kínálunk színházpedagógiai, kifejezetten NAT vonatkozású programokat; valamint továbbra is várjuk gyerek- ifjúsági, és felnőtt előadásainkra a színház iránt érdeklődő csoportokat – folytatjuk Felnéző, Belátó, Fókuszáló, Sokszemközt Programjainkat.

MAGYAR SZÍNHÁZ -  IFJÚSÁGI- ÉS CSALÁDI SZÍNHÁZGyereknapi fesztivál! Május 22. és 25. között rendhagyó programokkal várjuk a gyerekeket a színházba. Előadásainkon az írók is itt lesznek velünk, dedikálják könyveiket és egy író társukat is meghívják hozzánk.

Május 22. Andresen, avagy a mesék meséje Balázs Ágnes - Jeney Zoltán Május 23. Almaszósz Böszörményi Gyula - Müller Péter Sziámi
Május 24. Égigérő fű Szabó Borbála - Varró Dániel
Május 25. Rumini Berg Judit - Gadnai Csilla

Benkő Nóra az idei évben is színjátszó táborba invitálja a gyereket. Az iskolások és kamaszok (7-18 éves korig) két turnusban 06. 16-20. és 07. 28.- 08. 01. között pillanthatnak bele a színjátszás kulisszatitkaiba.

Másik táborunk, Ajelmeztervezés titkai címmel Földi Andrea vezetésével augusztus 11-15-ig várja a 8-12 éves gyerekeket. Kalandozás a jelmezek és a viselettörténet nyomában egy jelmeztervező vezetésével.