$type=ticker$label=0$cols=3$va=0$count=99

Bármi megtörténhet! – a Momentán Társulattal beszélgettünk

Több mint tízéves a Momentán Társulat, mégis ugyanolyan lelkesedéssel mesélnek a feladataikról és a színházról, mintha tegnap vágtak volna bele. Pedig az alapító tagok szinte együtt nőttek fel az improvizációs színházzal, melyet már az egész országgal megszerettettek.


„Tíz év után mi is másképpen éljük már az életet”
A Momentán Társulatról: A társulat tagjai gyerekkorukban, Földessy Margit stúdiójában ismerték meg egymást, első interaktív impróestjüket pedig 2003-ban tartották. 2005-ben tettek szert országos ismertségre a Momentán című televíziós műsorral, melyben kamaszok konfliktusaira improvizáltak. 2010 óta saját bázisukon, az IMPRÓ - kreatív töltőállomáson tartják előadásaikat, repertoárjukban jelenleg 8 különböző előadás szerepel. A Mozaik című darabot március 29-én mutatták be, legközelebb pedig április 12-én tekinthető meg.

Új előadás premierjére készülnek Molnár Leventéék, akikkel a színház öltözőjében ülünk le beszélgetni. AMozaik című előadás teljesen új színfolt lesz a repertoárban, mi mégsem ennek a témának vágunk elsőként neki, hanem annak, hogy hogyan lehet egyáltalán ennyi időn keresztül folyamatosan megújulni és egymás számára is izgalmasnak maradni. „Önmagunknak támasztott kihívás, hogy ne ismételjük magunkat. De miközben eltelt 10 év, mi magunk is öregedtünk 10 évet, így aztán változnak a témáink, és a helyzeteket is másképpen éljük már meg” – magyarázza Molnár Levente. Ennyi idő alatt persze egymást is jól megismerték már a tagok. Ahogy Nemes Takách Kata mondja, olyanok egymás számára, mint egy második család, annak előnyeivel és nehézségeivel együtt. „Soha nem kérdőjelezzük meg, hogy egymásra számíthatunk. Nagyon ismerjük egymást, de kevéssé szoktuk ezt artikulálni” – mondja. Molnár Levente szerint a közöttük lévő kötelék erős alapot képez, ami az improvizációk során is nagy biztonságot ad, igaz, talán éppen ezért jelent különleges kihívást olyanokkal játszani, akik vendégként érkeznek közéjük.
Meglepő ötletekkel állnak elő a nézők

A csapat története egyébként igazi sikersztori. Eleinte a barátaiknak és ismerőseiknek tartottak improvizációs esteket, aztán egyre többen lettek kíváncsiak rájuk, míg mára havi 8-10 előadás fut telt házzal. A siker titka Nemes Takách Kata szerint az őszinteség és a mélység. „Azt hiszem, valami olyanfajta kreatív szabadságot képviselünk, ami nagyon hat másokra is” – mondja, Molnár Levente pedig hozzáteszi, sokan nem is nagyon hiszik el eleinte, hogy amit látnak, az valóban a szemük láttára születik. Amikor pedig szembesülnek vele, hogy tényleg egy megismételhetetlen este részesei, az hatalmas pluszt tud adni az élményhez. A nézők egyébként a legtöbb előadásnak aktív részesei. Ők javasolják például a helyszínt, a konfliktust, vagy akár a szereplők foglalkozását, és meglepően kreatívak tudnak lenni. A beszélgetés végén beülök a Ketten című előadásra, ahol a közönség azt javasolja, a férfi szereplő titkolja el párja elől, hogy pénzért egy külföldi nőt vett feleségül, a női főszereplő pedig ne árulja el párjának, hogy kamaszkorában elrabolták az ufók. Szóval a közönség fantáziája majdnem határtalan, bár foglalkozások terén állítólag vannak kifejezett slágerek. Amikor a legszexibb férfi foglalkozást kell megnevezni, akkor rendszerint a tűzoltó és a tengerész nyer, hétköznapi szakmák terén pedig valamiért mindenkinek a hentes ugrik be. Rejtély, hogy miért. 


„Ha a színpadon vagy, megszűnik a saját nyomorod”

Mindenki, aki közönség előtt szerepel, tulajdonképpen meztelen. De különösen igaz ez akkor, ha nem megírt szerepekkel és jelenetekkel dolgozik valaki, hanem a saját asszociációit tárja elénk. Igaz, a társulat tagjai szerint ez egyáltalán nem okoz számukra problémát, Nemes Takách Kata például egyenesen terápiához hasonlítja az esteket. „Iszonyúan jelen kell lenned. Ezért nagyon másra koncentrálsz, mint a saját nyomorod, és ez igaz akár a fizikai fájdalomra is. Ott kell lennem, fel kell fognom a másik reakcióit, tovább kell vinnem a jelenetet” – részletezi Kata. „Ha rossz napom van, akkor abszolút nem biztos, hogy rossz lesz nekem a színpadon. És fordítva sem kiszámítható a dolog. Lehet, hogy éppen az előadás billent ki. Összeszikrázunk egymással és a közönséggel, ez pedig egy zárt világot hoz létre” – teszi hozzá Kiskovács Attila.

Házasságok és szerenád – szerelmek is szövődnek a nézőtéren

„Azt halljuk, hogy emberek itt jól érzik magukat, nevetnek, és akár hetekig beszélgetnek utána az adott témáról. Olyan ez, mint egy mentálhigiénés program. Ez egy hatalmas pluszt ad.” – Kiskovács Attila ebben látja az előadások titkát. És ahogy később elnézem az előadásra érkezőket, tényleg így is tűnik. A látogatók fele már nem először jár itt, egy részük folyamatosan trenírozza a vele érkezőt arra, mi mindent fog majd látni, és meglepő módon egyáltalán nincs zavarban szinte senki, amikor ötletekkel kell a közönségnek előrukkolnia, hogy meghatározza a ma esti cselekményt. De mint Katáék elmondják, van például olyan előadás is, amely tulajdonképpen egy társkereső rendezvény: olyanok érkeznek rá, akik komoly kapcsolatokat keresnek. „Volt, hogy egy fiú az előadásunkon kérte meg egy szerenáddal a barátnője kezét” – meséli Molnár Levente. Kiskovács Attila pedig olyan párról mesél, akik egy előadás során ismerkedtek meg, és azóta már boldog házasokként élnek. „Sokat beszélgetünk a közönséggel. Ki is megyünk közéjük előadások után, jellemző, hogy sokan itt maradnak, egymással is megismerkednek, mint egy társasági eseményen” – magyarázza Attila.
Mozaik lesz az új előadás

Lassan közeledik az előadás időpontja. Újabb arcok bukkannak fel az öltözőben, nemsokára sminkelni és készülni kell. Ma este Kata és Levente a Kettent játssza, holnap pedig a Mozaik bemutatója lesz. Az új darabban majd egy, a nézők által megadott szóé lesz a főszerep. Ebből a szóból teremtenek meg a szereplők három különböző világot, három eltérő történetet, melyek az előadás végén összetalálkoznak. A történetek közti közjátékok is mind a megadott szóból születnek, így mozaikként áll össze majd végül egységgé az egész. A projekt vezetője Levente, akiben egy chicagói improvizációs formából kiindulva született az elképzelés, látszik a várakozás a szemében, miközben a részletekről mesél. Jelenleg ezt és a klasszikus RögvEst című előadást érzi leginkább kedvencének. Utóbbi egyébként mindhármuknak nagyon kedves.

„Előfordulhat, hogy nem jut eszünkbe semmi. De abból sem lesz tragédia!”

Mielőtt elköszönnénk, arról kérdezem őket, mit tanultak magukról ez alatt a tíz év alatt, melyet a színpaddal, a közönséggel és az improvizációval töltöttek. „Ennek a műfajnak a legszebb része a szabadság. Amikor el vagyunk lazulva, akkor születnek az igazán zseniális dolgok” – kezd bele Attila. Kata pedig azonnal hozzáteszi: „Nekünk, akik a poroszos iskolarendszerben nevelkedtünk, óriási tanulság, hogy akkor sem történik baj, ha éppen nem jut az eszünkbe semmi. Igen, előfordul, hogy se kép, se hang. És akkor mi van? Nem tör ki miatta a harmadik világháború, és ezt nagyon fontos tudni.” Amit mindhárman szinte egyszerre neveznek meg legnagyobb tanulságként, az a saját határaik felfedezése és feszegetése. „Ha ezzel foglalkozol, egyszer csak rájössz, mi mindenre vagy képes az életben” – mondja Kiskovács Attila. „Én az a típus vagyok, aki magányosan intézi a dolgait. Nagyon nagy iskola, hogy másik kilenc emberrel hogyan tudok mégis csapatban játszani” – teszi hozzá személyes élményként Nemes Takách Kata.
Éhezünk a játékra és a jó válaszokra

És persze nem csak magukról, rólunk is egyre tisztább képet kapnak a társulat tagjai. Arról, hogy mennyire szükségünk van a játékra és mennyire kiéhezettek vagyunk arra, hogy magunk mögött tudjuk a gondjainkat, vagy éppen elgondolkoztassanak bennünket. „Az embereknek hatalmas szükségük van a szó szoros értelemben gyermeki énjükre. Mi ezt hozzuk elő belőlük az előadásokkal, a színpadon” – meséli Attila, Kata szerint pedig nagyon sokan keresik az életben a jó válaszokat. „A mi feladatunk azt megértetni az emberekkel, hogy nem egyfajta jó válasz létezik. Az üzenet talán éppen az, hogy légy az, aki lehetsz és aki akarsz lenni. Mert bármi megtörténhet.”

Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások. A cikkek forrását az egyes bejegyzések végén lehet megtalálni.

/fa-tags/ TÁRGYMUTATÓ.

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt b32 baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál címlap club70 cosí fan tutte cover cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy csók és más semmi egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email ének a három hollóhoz english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek falstaff fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mesterjátszma mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operavita operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron sorozat a vidéki operajátszásról stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szénakutyák szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház a város színház tv színházak éjszakája színházi törvény színlapok szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed
Név

600 kilométer 100 guinness,4,a csemegepultos naplója,242,a gyáva,1,a gyermek és a varázslat,3,a haramiák,32,a hülyéje,21,a kék hajú lány,2,a kéz,48,a kis kéményseprő,2,a köpeny,34,a közös többszörös,34,alapítvány a magyar színházakért,3,alba regia szimfonikus zenekar,7,aldi női futógála,1,állj bele,1,aNNa,29,anyám éhesnek tűnik,3,aradi kamaraszínház,3,aranytíz,4,archívum,3,arden,1,az elvarázsolt disznó,12,az ember tragédiája,1,az öreghíd alatt,60,b32,8,baal,2,babel sound,1,baja,1,balatonboglár,2,balatonfüred,2,balfácánt vacsorára,27,bálna,2,bárka,268,bátorságpróba,6,bencs villa,1,beszélő levelek,4,bisb,1,bivaly-szuflé,54,bob herceg,37,bogáncsvirág,33,bohémélet,62,borral oltó fesztivál,1,börtönrádió,3,bsi,1,budaörs,5,budapest improv show,10,budapest music center,1,budapesti kamaraszínház,1,budapesti vonósok,11,budoár kiállítás,1,busz-színház,11,CAFe Budapest,8,caminus,72,castel felice,43,castel felice vizsga,5,centrál,3,címlap,6,club70,1,cosí fan tutte,47,cover,3,cupido és a halál,30,cv,1,családi játszmák,59,családi ünnep,3,cseh tamás,4,csíkszerda,65,csoportterápia,17,csukás-díj,10,dankó rádió,1,danubia zenekar,6,debrecen,11,debreceni tavaszi fesztivál,1,delila,2,deszka fesztivál,19,dido és aeneas,52,díjak elismerések,1,don juan,3,dráma kortárs színházi találkozó,6,drámaíró verseny,1,due,1,duett,2,dunapart,6,dunaújváros,2,e-színház,32,egri tavaszi fesztivál,1,egy csók és más semmi,1,egy kiállítás rémei,1,éhség,8,élnek mint a disznók,13,előadásszámok,1,email,1,ének a három hollóhoz,2,english,25,erkel színház,65,ernani,4,érzékenyítő fesztivál,1,esztergom,3,eucharisztikus kongresszus,7,europa cantat,7,ezek mennek,16,falstaff,1,fekete-fehér,38,fellegek,14,fesz segélyalap,9,fiatal írók,1,fidelio színházi est,3,finito,16,firkin,264,fishing on orfű,1,fogság,1,francia sanzonest,2,friss hús,2,furnitur,49,füge,124,független előadóművészeti szövetség,9,gianni schicchi,30,gödöllő,1,grecsó,1,grisnik petra,9,gusztinak megjött az esze,1,gyerekstúdió,2,gyilkosok,1,gyógyír északi szélre,85,győr,5,győri tavaszi fesztivál,3,gyulai várszínház,5,hajmeresztő,27,halál hotel,24,halastó,116,hangoló,1,hárman a padon,64,harminchárom változat haydn-koponyára,94,háromszögek,25,hatok csoport,1,hatszín teátrum,74,hazug,1,hét domb fesztivál,2,hetedik alabárdos,1,hetedik mennyország,15,hírek,3,hírszerzők,1,hogy szeret a másik,76,hol,4,hoppart,1,hrabal-vurstli,14,humorfesztivál,6,így tanultam meg vezetni,1,imprójam,1,imprómaraton,3,in medias brass,1,in memoriam cseh tamás,4,interjú,92,irodalom éjszakája,7,jak,2,jászberény,6,jegyek,1,jó kérdés,13,junior príma,4,jurányi,59,k2 színház,2,kalandra fül fesztivál,2,kaposvár,142,katona,76,képek,329,kibelátó,13,kicsi szívem kávéba pottyant,1,kis suttogás,5,kisfaludy színházi fesztivál,2,kisvárda,8,kmtg,1,kolozsvár,33,koma,38,komárom,5,komédium,1,koronavírus,136,kortárs drámafesztivál,15,kórusok éjszakája,63,kőszeg,195,köszönet estéje-estélye,1,kritika,458,kritikusdíj-átadó,15,kuk,3,kultkikötő,10,kultúrfürdő,26,kurátorok,9,lakott sziget,17,láthatatlan állomás,4,latinovits diákszínpad,1,leenane szépe,30,leonardo,1,lev&te,2,limerick-bajnokság,7,líra és epika,38,london,1,love and money,73,love and money vizsga,9,macskadémon,33,madách színház,4,madame poe,7,magdafeszt,6,mágnás miska,13,magvető,4,magyar rádió,17,magyar színház,140,magyar színházi társaság,9,magyar zene háza,2,manhattan short,5,manna,110,manőver,38,margó irodalmi fesztivál,7,más olvasnivaló,3,menház színpad,27,merlin,5,mesterjátszma,1,mikor,3,mindenütt jó,34,mindenütt nő,1,mintaapák,1,miskolc,1,miszépmiszépmiszép,54,mojo,51,momentán,133,monodráma fesztivál,9,móra kiadó,1,most fesztivál,6,motto,3,mozart-kommandó,2,mozgófénykép,44,mozsár műhely,4,mu,5,múzeumok éjszakája,1,művészetek palotája,17,művészetek völgye,30,nagykanizsa,1,naptár,1,nefelé,2,négyhangú opera,50,nemzeti filharmonikusok,7,nemzeti színház,11,nézőművészeti kft,46,nézőpont színház,9,nofilter,4,nyílt nap,4,nyinyernya,30,nyíregyháza,369,nyolc nő,26,óbudai társaskör,28,ómama,2,online fordítónapok,1,operabeavató,238,operaház,80,operajátszóház,21,operamacera,7,operavita,12,operettszínház,35,orlai,601,othello gyulaházán,42,ők,2,ördögkatlan,314,örkény,1,örkény vurstli,5,örömimpró,3,pájinkás jános,1,pannonhalma,2,papp jános,1,párkák,44,patália,2,páternoszter,1,patreon,2,pécs,42,pécsi egyetem,2,pesthidegkúti művészeti fesztivál,1,pesti barokk,84,pesti magyar színiakadémia,16,petőfi irodalmi múzeum,4,pim dia hangoskönyvek,3,pinceszínház,8,placcc,30,pokol,10,portré,1,postart,1,poszt,63,poznan,1,pozsonyi piknik,4,rádió,1,rádiójátékosok,3,radnóti,45,remény,10,rendezők viadala,4,rév fülöp,34,rögvest,24,russian indie film fesztival,1,sakknovella,2,shots festival,1,sinaia,1,sly,55,snowman,6,soharóza,82,sokszemközt,1,somló cirqsz,7,song-óra,1,sopron,1,sorozat a vidéki operajátszásról,4,stockholm,2,susotázs,126,szabadesés,39,szeged,223,székely-könyv,4,szemes fesztivál,2,szénakutyák,1,szent imre,1,szentendrei teátrum,15,szép heléna,21,szerzői munkák,4,szfe,18,színház a város,1,színház tv,58,színházak éjszakája,29,színházi törvény,1,színlapok,67,szívem szeret,4,szkéné,29,szombathely,28,szöveg,4,szputnyik hajózási társaság,25,táblázat,1,tárgymutató,1,tartalom,2,tatabánya,46,telefondoktor,176,temesvár,46,tengeren 2008,104,tengeren 2019,68,térkép,1,terminál workhouse,4,teszt,16,thália,75,the irish coffee,46,thealter,15,tilos rádió,3,tivoli,3,tóbiás és az angyal,30,törőcsik-emlékest,11,trefort színjátszó fesztivál,1,váci dunakanyar színház,4,vágánybenéző,11,van egy határ,28,városmajor,11,vaskakas,5,veled kerek,1,vera,102,vidéki színházak fesztiválja,13,vidor fesztivál,83,vigadó,2,visszaszámláló,1,volt egyszer egy ndk,3,vonalhúzás,34,zalaegerszegi kvártélyház,16,zeneakadémia,1,zichy major,1,zsolnay negyed,3,
ltr
item
GÖTTINGER PÁL: Bármi megtörténhet! – a Momentán Társulattal beszélgettünk
Bármi megtörténhet! – a Momentán Társulattal beszélgettünk
GÖTTINGER PÁL
https://www.gottingerpal.com/2014/04/barmi-megtortenhet-momentan-tarsulattal.html
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/2014/04/barmi-megtortenhet-momentan-tarsulattal.html
true
457243742996709958
UTF-8
Ez a vége. Nincs találat erre. LÁSD MINDET Tovább... Reply Cancel reply Delete By Címlap PAGES CIKK Lásd mindet LÁSD MÉG A TÁRGYMUTATÓBAN ARCHIVE KERESÉS MINDEN CIKK. Nem találtunk semmit erre a keresésre Címlap Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content