Verdi200 - SCHILLER-TRILÓGIA!


Az 2013-as Verdi-év egyik legizgalmasabb eseménye a szerző három viszonylag korai operájának trilógiává szerveződő bemutatója. Giovanna D'Arco, A haramiák, Luisa Miller - november végén és december elején az Erkelben.


Mindhárom opera egy-egy Schiller-dráma alapján született, bizonyítékául annak, hogy Verdi rendkívül elkötelezett volt Schiller művészete iránt. Az Orleans-i szűz, A haramiák, illetve az Ármány és szerelem című drámák mentén Verdi ekkor építi fel saját zenedrámai világát, azt az alkotói eszközrendszert, mely azután a későbbi nagy művekhez elvezet, az utókor pedig ámulhat azon, mennyire teljes fegyverzetben áll előttünk az operaművészet későbbi ikonja. A sokáig figyelmen kívül rekedt három alkotás hallatlanul izgalmas módon jeleníti meg a belcanto hagyomány, az úgynevezett scrittura-technika (az operaírás korabeli „receptje”) és Verdi zenedrámai újításainak egységét, melyben a Schiller-művek nyelvi dimenzióját a zene, a vokalitás váltja fel, s a cselekmény - történeti idejétől már-már függetlenül - az antik drámák tisztaságával áll előttünk. Verdi Schiller-trilógiájának előadása egységes látványvilágban, sajátos, „időtlen” modernitás jegyében készül, a színpadi munkát a rendezők új nemzedékének három kiváló képviselője, Zakariás Zalán (Szent Johanna), Göttinger Pál (A haramiák) és Szőts Artúr (Luisa Miller) irányítja. A művek természetesen egyenként is teljes értékű előadásban láthatók, ám a trilógia egésze rendkívüli élményt nyújthat a zenés színpad szerelmeseinek a Kolozsvári Magyar Operával közös produkcióban, az Erkel Színházban.

Az előadások előtt egy órával - este 6-kor - a Hangoló sorozat keretében műismertetés az adott operáról az Erkel nézőtéri nagybüféjében. Előadó: Krasznai Gáspár. Az produkciók közönsége számára a belépés ingyenes. Várjuk Önöket szeretettel!

forrás: http://opera.hu