ÖSSZEADATOTT - 2012 legjei a leghitelesebb forrásból

Kié az év meztelenkedése, kik az év dívái, mi az év élménye, és mi lett 2012 zuhanórepülése? A Transindex ismét összeadta legjeit.


Az év embere: Novák Károly Eduárd 

A csíkszeredai kerékpáros a londoni paralimpián történelmet írt, megszerezte Románia első bajnoki címét, ráadásul úgy, hogy világcsúccsal került a pályakerékpáros üldözőverseny (C4-es kategória) döntőjébe. A bajnoki cím mellé egyparalimpiai ezüstöt is szerzett az országúti kerékpározás egyéni időfutamversenyében. Edét követendő példának tartjuk, az erdélyi (magyar) biciklis hős, aki idén a csúcsra ért. És hálásak vagyunk azért, mert neki köszönhetően sokan érezhettük jól magunkat a bőrünkben. 

Futott még: Raed Arafat – mert Romániában a legritkább esetben fordul elő, hogy nem valaki ellen, hanem valakiÉRT tüntessenek. A SMURD sürgősségi mentőszolgálat alapítója januárban lemondott helyettes államtitkári tisztségéről, mert nem értett egyet az új egészségügyi kerettörvénnyel. Băsescu pedig, politikai pályafutása legnagyobb bakiját követve el, becsmérlően beszélt Arafatról, aztán jött a népharag, először Arafat-szimpátiatüntetések, majd utcai zavargások formájában. 

A Die Hard kategória nyertese: Szász Jenő 

Már temettük, de korai volt. Szász Jenő után Superman logójáról az “‘S’’ betűt ‘’Sz’’-re kellene cserélni. A politikus úgy értékesítette aprócska politikai tőkéjét, hogy szélesen új távlatokat nyitott önmaga és a politikai humor számára. Lelépett az MPP éléről, ezzel pártjának bázisát nagyjából fele-fele arányba szétosztotta az RMDSZ és az EMNP között. Cserébe megkapta az ún. Nemzetstratégiai Intézetvezetését, aminek más logikus célja, mint Szász Jenő kifizetése és a Romániában élő magyar állampolgárok Fideszre való leszavaztatása nem igazán lehet. Az intézet jövő évi költségvetése 1,2 milliárd forint. 

Az év ügye: a plágiumügy 

Plagizálási botrányokba nem volt szokás eddig belebukni Közép-Kelet-Európában, ám 2012-ben ez a trend is megfordulni látszott. Alig telt el egy hét az évből, a HVG máris azzal rukkolt elő, hogy Schmitt Pál magyar köztársasági elnök 1992-es doktori disszertációja túlnyomórészt más szerzők műveinek tükörfordítása. Március 29-én a Semmelweis Egyetem megfosztotta doktori címétől Schmittet, aki április másodikán lemondott hivataláról

A HVG nem állt le itt: novemberben közölték, hogy Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes teológiai tárgyú, 1991-ben megvédett doktori disszertációjának közel negyven százaléka magyar, német és angol nyelvű források átvétele, illetve Semjén 1992-ben, az ELTÉ-n megvédett szociológusi diplomamunkája jelentős átfedést mutat doktori dolgozatával. Az ELTE megállapította, hogy Semjén súlyos szakmai-etikai vétséget követett el, ugyanakkor hozzátette: hivatalos lépéseket az eljárásjogi szabályok szerint nem tehetnek. Semjén Zsolt ezt követően lezártnak tekintette az ügyet. 

Míg Magyarországon a köztársasági elnök belebukott plágiumügyébe, addig Romániában Victor Ponta miniszterelnök plágiumügyében addig alakultak sorra akülönféle vizsgálóbizottságok, hogy egyik csak kimondta:Ponta nem plagizált , így a kormányfőnek esze ágában sincs lemondani. 

Futottak még: a Mikó-ügy és a MOGYE-ügy. A Mikó-ügy a romániai magyar egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása egészének szimbólumává vált. A Mikó-perben első fokon hozott ítélet ellen szervezett, Igazság Napja elnevezésű tüntetésnek, hacsak egy napra is, de sikerült nemzeti egységfrontba tömörítenie a romániai magyar politikai szervezeteket. 

A MOGYE-ügy májusig tartotta izgalomban a közéletet. Tavaszra az RMDSZ-nek sikerült elérnie, hogy a marosvásárhelyi orvostudományi egyetemen létrehozzák a magyar tagozatot. A siker tiszavirág életűnek bizonyult, ugyanis az USL ennek ürügyén benyújtott bizalmatlansági indítványát épp elegendően szavazták meg ahhoz, hogy a MOGYE magyar tagozatának megalapításáról szóló kormányhatározatot meghozó Ungureanu-kabinet megbukjon. Az ügyben Victor Ponta miniszterelnök méltányos megoldástígért, és azt is kijelentette, hogy önálló magyar tanulmányi vonalra van szükség. A plágium szele ugyanakkor a MOGYÉ-t is elérte, Hantz Péter, a BKB alelnöke januárban plagizálássalvádolta meg a MOGYE akkori vezetőit, és lemondásra szólította fel őket. 

Az év rekordkísérlete: négy kormány egy év alatt 

Boc, Ungureanu, és Ponta kétszer: a Guiness Rekordok Könyvébe nem kerül be a romániai politikai osztály idei teljesítménye, de arra elég volt a felfordulás, hogy teljesen fölöslegessé váljon megjegyezni, éppen ki melyik minisztériumot vezeti – az év során mintegy száz politikus fordult meg a különböző tárcák élén. Mi sem jellemzőbb az országra, hogy ezzel a teljesítménnyel sem sikerült megközelíteni sem a hazai csúcsot: 1939-ben például hat miniszterelnöke volt Romániának. 

A TRANSINDEX LEGJEI












Az év fotója: Four more years 






A „még négy évről” hírt adó kép 4 és fél millió lájkot, 580 ezer megosztást, a Twitteren pedig 818 ezer retweetet ért. Barack Obama a feleségét átölelő kedves képpel tudatta győzelmét a közösségi oldalakon, és nemcsak az információérték miatt döntögetett számbeli rekordokat vele, hanem a szívnek is volt némi köze a share meg like gombok megnyomásához. 

Újraválasztásával igazából már csak egy kérdés maradt: okos kompromisszumokkal történelmet csinál, vagy nem enged, és tehetetlenül vesződik majd a republikánus többségű kongresszussal Obama? 


Az év politikai vihara: Vass Levente polgármesterjelöltsége 

A 2012-es helyhatósági választások erdélyi magyarságot érintő legnagyobb kérdése az volt, hogy Marosvásárhelyen sikerül-e véget vetni Dorin Florea uralmának. A Vass Levente jelölése és visszalépése körüli fárasztó történet hű lenyomata a rommagyar politikának és közéletnek. Személyét elvileg az RMDSZ és az EMNP is támogatta, ám az RMDSZ elutasította, hogy Vass egy magyar koalíció jelöltjeként vegyen részt a választáson, ragaszkodott ahhoz, hogy kizárólag a szövetség választási jele alatt induljon. Mivel az általa támasztott feltételeket a szövetség nem fogadta el, Vass Levente visszalépett a jelöltségtől, helyette az RMDSZFrunda Györgyöt indította a polgármesteri székért, míg az EMNP Smaranda Enache támogatására buzdított. Dorin Florea pedig negyedszerre is magabiztosan nyerte a polgármester-választást. 


Az év átszervezése: az előkészítő osztályok 

Ecaterina Andronescu oktatási miniszter az iskolakezdés előtt egy héttel jelentette be, hogy az előkészítő osztályok szervezési munkálatainak nem megfelelő ütemű haladása miatt egy héttel később kezdődik az iskola. A nulladik osztály működtetéséhez szükséges felszerelés, bútorok és taneszközök beszerzésének késése mellett a kötelező vallásoktatás kérdése borzolta a kedélyeket

Az év varázsszava: föderalizáció 

Szándékos vagy sem, az EMNP választási szlogenje rímel arra, amit EU-s döntéshozók pedzegetnek az utóbbi időben: arra, hogy Európa egy föderális szuper-állammá, az Európai Egyesült Államokká kell váljon. Ennek egyik első lépése a bankunió, melynek létrehozásáról idén meg is állapodtak. A föderalizáció-pártiak kis győzelme azonban nem jelenti azt, hogy a csata eldőlt: a politikai unió egyelőre még a jövő zenéje. 

Az év híre: a tavalyi év híre 

A Pénzcsinálók idei legolvasottabb híre meglepő módon egy tavalyi gyöngyszem, amely szerint 2013-tól megszűnik a regisztrációs adó. Az ígéretből azóta sem lett semmi, bár a 2007 előtt behozott gépkocsik illetékkötelezettsége egyelőre még szünetel. A hírre több mint 12 ezren voltak kíváncsiak, 88 like-ot és számtalan kommentet kapott – valamennyit Magyarországról. Volt, aki hülyeségnek tartotta az intézkedést, mások óva intettek attól, hogy bedőljünk az ígérgetésnek, hiszen Orbán úgysem engedi ki a kezéből ezt a pénzt. A nagy felháborodásban valószínűleg fel sem tűnt nekik, hogy nincs Borbély László nevű környezetvédelmi miniszterük, és egyébként is egy romániai portált böngésznek... 

Az év feelgood híre: Kolozsvár ifjúsági főváros lesz 

Idén talán semmilyen más esemény nem bizsergette meg úgy a büszkeségünket és boldogsághormonjainkat egyszerre, mint amikor november 24-én Mariborban bejelentették, hogy2015-ben Kolozsvár viselheti az Európa Ifjúsági Fővárosa címet. A pályázatot előkészítő csapat keményen dolgozott, hogy aztán mindenki lélegzet-visszafojtva szurkolhasson és végül ujjonghasson a net előtt, majd persze Kolozsvár főterén a Grimusszal. 

Az év telefonbeszélgetése 

Téma: törvénytelenül helyezték ki a székely zászlót az uzoni polgármesteri hivatal épületére 

- Halló?! Jó napot kívánok polgármester úr, itt a Transindex. A székely zászlóval kapcsolatos bírósági döntésről szeretném kérdezni. 
- Egy pillanat türelem, nincs jel, menjek ki az épületből. 
A háttérben kutyaugatás, tehénbőgés, majd ajtócsattanás. 
- Halló?! Itt vagyok. 
- Értesüléseink szerint a Kovászna megyei törvényszék a megyei prefektúrának adott igazat abban a perben, amelyben a kormánybiztosi hivatal feljelentette a polgármesteri hivatalt a székely zászló kitűzése miatt. Leveszik az székely zászlót? 
- Kérem, a zászló az nekünk kell. 
- Értem, de leveszik az épületről? 
- A zászló kell. 
- Eltávolítják a székely zászlót? 
- A zászló nekünk kell, nem élünk Moldvában, az a miénk. 
- Kézhez kapták a bírósági döntés indoklását? 
- Mi nem kaptunk kézhez semmit. 
- És, ha kézhez kapják, miként fognak dönteni? 
- Hát azt majd a helyi tanács eldönti. 
- De akkor eltávolítják a zászlót? 
- Milyen zászlót? 
- A székely zászlót! 
- De honnan? 
- A hivatal épületéről. 
- A zászló az nekünk kell. 
- Értem, köszönöm, hogy rendelkezésemre állt. Viszonthallásra. 
- Jó egészséget! 

A hír feltöltése előtt a szerkesztő azon morfondírozik, hogy a kutyaugatás meg tehénbőgés sehogy se illik a képbe. Na nem mintha egy polgármester nem lehetne gazdaember, de a hivatali időt mégsem az istállóban tölti, gondolja. Egy hirtelen ötlettől vezérelve leellenőrzi ismét a telefonszámot, és kiderül, a vége hibádzik: 6-os helyett 9-est írt. Slusszpoén a végére: a számelütés következtében felhívott jó szándékú ismeretlen ugyanazt mondta, mint az utólag elért valódi polgármester, csak tömörebben fogalmazott. 

Az év végtelen meséje 

Nyertes: a verespataki bányanyitás. A gyakori kormányváltások közepette senkinek sem volt politikailag kifizetődő a verespataki bányanyitás szorgalmazása, a Băsescu leváltása kapcsán kialakult belpolitikai hisztéria miatt pedig teljességgel lekerült a politikai napirendről a kérdés. A verespataki bányanyitásban a végső döntés meghozatalának terhét különben 1997 óta próbálják egymásra hárítani a különböző hatóságok. A schengeni csatlakozás is dobogós lett, sok jót e tekintetben a közeljövőben sem várhatunk, és ami az elkezdett/épülő/félbehagyott autópályákat illeti: lehet, hogy még befejezésük előtt demokratizálódik a személyre szabott repüléstechnológia. 

Az év hazárdjátékosai 

Az itt a piros, hol a piros? kategóriában a fődíjat véleményünk szerint 2012-ben a Nyírő-hamvak szállítási (?) története érdemelte ki. A román sajtó csak intézményes bohóckodásnak nevezte a hamvak Magyarországról Romániába történő szállítása körüli eseményeket. Május végén Lukács Csaba újságíró hökkentette meg a román rendőrséget, amikor a marosvásárhelyi repülőtérről egy urnával csomagjában taxival igyekezett Székelyudvarhelyre, ahol a tervek szerint újratemették volna a székely író földi maradványait. A csomagjait átkutató rendőrök azonban az urnát üresen találták. Az ünnepélyes újratemetésre végül nem kerülhetett sor, csak egy megemlékezést szerveztek, amelyen beszédet mondott Szőcs Géza akkori kulturális államtitkár. 

A román és a magyar közvélemény azóta is azt találgatja, hogy a politikusnak a ravatalozóra helyezett fekete táskája Nyírő hamvait rejtegette vagy sem. Az államtitkár amúgy sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az információt. 

A másik nagy hazárdjátékos idén Dan Diaconescu volt, aki az Oltchim-ruletten több zsák pénzt tett fel a "román nép" megmentésére: a gazdasági minisztérium elé hurcolt bankókat a dolgozók éves fizetésére ajánlotta fel. Nyereménye mégis csak PR-értékben és egy perben mérhető: a privatizációs szerződést a kormány átverésére hivatkozva nem írta alá, a hatóság pedig eljárást indított ellene, mert hamis banki iratokkal igazolta a szükséges pénz meglétét. Népszerűsége mégis töretlen maradt, ezt bizonyítja a parlamenti választásokon elért 14%-os támogatottsága

Az év meglepetései 

Előbb arról akartunk írni, hogy mennyire meglepett a közlemény, amelyben Tőkés bejelentette, 22 év után kilép az RMDSZ-ből. Második nekifutásra azonban egyértelművé vált, az igazi furcsaság az volt, hogy Tőkés még mindig tagja annak a szövetségnek, amelyet napi rendszerességgel különböző jelzőkkel illet – például olyanokkal, mint a „posztkommunista” illetve az „utódkommunista”. Ezek után a liberális párt listáin szenátori funkcióra pályázó Gigi Becaliesetén már csak gunyorosan nevettünk. 

Az év blöffje: a 6:3 

Megelőlegezzük az EMNP-nek azt, hogy nem annyira ártatlan vagy jóhiszemű, esetleg naiv, hogy ne tudta volna: szavazótáborának méretéből lekövetkeztethető esélyeit figyelembe véve nem juthat be az RMDSZ-szel karöltve az alternatív küszöb segítségével a román parlamentbe. Emellett tudta, hogy mi, a sajtó is tudjuk, sőt, azt is tudták, hogy mi tudjuk, hogy ők tudják. Tehát mindenki tisztában volt a másik tisztánlátásával, ennek ellenére nem rettentek el attól, hogy egy teljes kampányra való sajtótájékoztató alkalmából félretájékoztatással kísérletezzenek

Futott még a maja naptár szerint számított világvége is, de akárcsak a Néppárt parlamenti szerepléséből, ebből sem lett semmi. 

Az év kiegészítője: Năstase Burberry sálja 

A híradások szerint a letöltendő börtönbüntetésre ítélt ex-miniszterelnök egy sikertelen öngyilkossági kísérlet okozta nyaktájéki nyílt sebének vérzését hivatott elállítani az ominózus halhatatlan divatelem. 

A kiegészítő leginkább azokon a képsorokon érvényesült, amelyek Năstasét a mentőautó hordágyán ábrázolták. Értesüléseink szerint rabosításakor Năstase nem hordhatta a sálat, ugyanis a börtönben idén sem a kockás, hanem a csíkos a divat. 

Bentlakás-legendák, házasság előtti szex és karrierista bölcsész: ezeket olvastátok és kerestétek 2012-ben a Think Outside The Boxon 

Az év túlkapása: bezárták a Pussy Riotot 

Két évet kell eltöltsön Isten háta mögötti nevelőtáborokbanaz orosz punkzenekar, a Pussy Riot két tagja ártatlan csínyükért: a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban februárban maszkot viselve, gitárokon játszva "imádkoztak" a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint. 

Az év megúszásai: Gotovina és Haradinaj 

A horvát hadsereg egykori parancsnoka, Ante Gotovina tábornok után a volt albán gerillaparancsnokot, Ramus Haradinajt is felmentette a hágai Nemzetközi Törvényszék. Mindkettejüket azzal vádolták, hogy a délszláv háború idején háborús és emberiesség elleni bűnöket követtek el. 

A felmentő ítélet nem vonta kétségbe, hogy a szerbek elleni atrocitások megtörténtek, de nem találta bizonyítottnak, hogy a két parancsnokot személyes felelősség terheli. Szerbiában hatalmas felháborodást váltottak ki az ítéletek – tegyük hozzá, joggal. 

Az év hecce: a Mohamed-film 

Még szerencse, hogy komoly, mert viccnek kicsit durva az Amerikában élő kopt keresztény, Nakoula Basseley Nakoula ún. Mohamed-filmje. A YouTube-ra feltöltött, kínosan gyenge fércmű halálos áldozatokkal járó zavargásokat váltott ki az iszlám világban. 


Az év balekje: a Costa Concordia kapitánya 

A luxushajó kapitánya, Francesco Schettino most már saját tapasztalatból tudja: rossz ötlet túl közel merészkedni a parthoz, ha a főpincér meg akarja mutatni, hol töltötte a gyermekkorát. És persze azért sem jár kitüntetés, ha a kapitány „véletlenül” a mentőcsónakba zuhan, és a távolból drukkol a mentés sikeréért. 

Az év diplomáciai üzlete: az azeri baltás gyilkos 

Ramil Safarov kiadásával a magyar külügy bemutatta, hogyan kell olyan diplomáciai gesztust tenni, amely egyrészt óriási blamázs az országimázs számára, másrészt várható haszna nulla. 

Az év tőzsdei jegyzése: a Facebook 

A tőzsdei jegyzések közül idén a Facebook elsődleges részvénykibocsátását övezte a legnagyobb figyelem: miközben a szkeptikusok értetlenkedve csóválták a fejüket, a rajongók már a képzeletbeli árfolyamnyereséggel tömték a zsebüket. Az IT szegmens valaha látott legnagyobb IPO-ját 100 milliárd dollárra becsülte a cég, a részvények értékét pedig 38 dollárra. A startnál azonban több gikszer is beütött,a kereskedési rendszert túlterhelték, a befektetők perbe fogták a közvetítőket, az árfolyam pedig azóta is töretlenül apad. Az év végére a vállalat értéke alig 58 milliárdon, a részvényeké pedig 27 dolláron áll, a közösségi oldal tehát egyelőre mégis inkább hype, mint valós profitzsák. 

Az év zuhanórepülése: a lejé 

A nyári referendumba Băsescu nem, csak a lejárfolyam bukott bele. Történelmi rekordnak számít a jegybank által bejelentett 4,4265 lejes árfolyam írtuk még naivan a kormányváltás környékén májusban, és ismételtük meg a frázist még jó párszor augusztusig, amikor az alkotmánybíróság tesze-toszasága a 4,6481-es átlagértékig repítette az oroszlánt

Zuhanórepült még: Felix Baumgartner 

Az év fekete báránya: Magyarország 

A fél világ a magyarokat szívatta idén: rekordszintű csődkockázat, zuhanó forint, a nemzeti bank függetlenségét sértő törvény, a túlzott államháztartási hiány miatt félmilliárd euró kohéziós támogatás befagyasztásával fenyegetőző EU, továbbra is sújtó recesszió, leminősítések – erről szólt a magyar gazdasági év, na meg a durcás valutaalapról. Januárban Orbán Viktor gyors IMF-megállapodást ígért, de sem a kizöldülő fű, sem a lehulló falevek, de a Mikulás sem hozta el még a tárgyalások megkezdésének időpontját sem, így maradtak az önként vállalt megszorítások a Matolcsy csomag 1., 2. és 3. kiadásaként tálalva. 

Az év alapkérdése: az EU-s alapok 

A szánalmas, alig 10%-os lehívási aránynak köszönhetőenmég mindig többet fizet be az Európai Unió költségvetésébe az ország, mint amennyi támogatást kap az uniós alapokból. 
Kiderült az is, hogy Romániában nyúlják le a legtöbb uniós pénzt, de az EU inkább azt az igazságszolgáltatás működéséről sokat eláruló tényt nehezteli, hogy az elkövetők az esetek kétharmadában dutyi nélkül ússzák meg a csalásokat
A sok rendellenesség miatt hol újraindította, hol ismét befagyasztotta a humánerőforrás-fejlesztési operatív program kifizetéseit az Európai Bizottság, míg végül 1,2 milliárd eurót kellett az állami költségvetésből Brüsszelbe küldeni, hogy ismét áramoljon a pénz a POSDRU kasszájába. 

Az év meztelenkedése: a Manneken Pis 

Hiába pályázott 21 Hargita megyei település saját népviseletével arra, hogy milyen székely viseletbe öltöztessék a brüsszeli Pisilő kisfiút, és hiába szavazták meg, hogy a csíksomlyói ruhát öltse fel, a Manneken Pis meztelen maradt. A technikai okokból elmaradt öltöztetés tervéről még nem tettek le, de egyelőre nem a székely harisnya sliccén keresztül ömlik a vízsugár a Brüsszel szívében található szökőkútba. 

Az év könyve: Muszka Sándor: Sanyi bá 

A Csillag István által illusztrált, a szövegeket a szerző előadásában is tartalmazó CD-vel ellátott székely egyperces-gyűjteménye, mely a szemet, a fület és a lelket egyaránt gyönyörködteti. Legújabb könyvében olyan történeteket tálal a szerző, melyek talán évtizedek óta keringenek különféle székelyföldi konyhák, kocsmák, kisboltok és kapualjak tájékán, arra várva, hogy valaki fölfedezze és a megfelelő módon rögzítse a bennük rejlő, mindent túlélni képes, mindenre fittyet hányó, mindennel sajátos módon megbirkózó, rettenthetetlen népi bölcsességet. Sanyi bánevettet, az olvasónak/hallgatónak sokszor a könnye is kicsordul, a könyv legnagyobb erénye mégis a semmihez sem hasonlítható székely fifika hű és méltó, furfangos leképezése.

Az év filmje: Leos Carax: Holy Motors 

A titokzatos francia rendező szürreális ötletorgiájával tizenhárom év szünet után jelentkezett, és valamit egészen biztosan elért: nem hagyja közömbösen a nézőit. És bár igazi metafilm, ha nem is bajlódunk túl sokat a megfejtésével, akkor is magával ragad. Mi kétségtelenül azok táborát gazdagítjuk, akik szerint egy rendkívül látványos, zseniális mesterművel van dolgunk, amivel nem sok film veheti fel idén a versenyt, talán Michael Haneke: Amourját leszámítva. 

Az év sorozata: Homeland 

Nagyon jó új évadokkal dicsekedhetett idén a Mad Men (5. évad), a Dexter (7. évad), a The Walking Dead (3. évad) és a Breaking Bad (5. évad) is, de nálunk idén a Fox médiabirodalomnak gyártott “24 utód”, a Showtime terroristás-ügynökös sorozata, a Homeland volt a nyerő. AClaire Danes és Demian Lewis főszereplésével készült, igényes filmsorozat a második évadnál tart, és reméljük, hogy a folytatás kedvéért nem fogják ezt a szintet melléksztorikkal és üresjáratokkal lerontani. Aktuális, húsba vágó téma, feszes forgatókönyv, hús-vér karakterek, egymástól szikrát fogó főszereplők. (A Torrent Freak topjaszerint a 2012-ben legletöltöttebb sorozatok listáján a 7., egyébként a listán tavalyi legünk, a Trónok harca az első). 

Az év színházi előadása: Hedda Gabler, Kolozsvár 

Andrei Şerban tisztán végigvitt koncepciója olyan társulattal találkozott, amely csúcsformáját futja. Abszolút színészi teljesítmény-nagydíjas. Az előadás a színjátszás magasiskolája: cizellált, pontos összjáték. 
A temesvári Peer Gynt és a marosvásárhelyi Bányavakságfej-fej mellett kap ezüstérmet. A Peer Gynt egy újjászülető színtársulat előadása merész képi nyelvvel és Horváth Csaba érzékeny és komplex darab-olvasatával. A Bányavakság újra rólunk szól (köszönjük, Székely Csaba!), úgy, hogy nem szükséges idegen szavak szótára a megfejtéséhez: röhöghetünk és sírhatunk az itt és most-ban. 

Futottak még: a temesvári Furnitur (Göttinger Pál a társulatra írta a darabot) – kortárs, friss, groteszk és a szatmárnémeti Boldogtalanok erőteljes, Radu Afrimos képi világával. 

Az év dala: Gotye: Somebody That I Used To Know 

Bár nem idei dal, de kétségtelen, hogy 2012-ben lett nagyon népszerű. Értsd: annyira nagyon, hogy már azt hittük, hogy a csapból is csak Gotye fog folyni. A Youtube adatai szerint február végén ugrott meg nagyon a hallgatottsága, és egészen szeptemberig tartott a lendülete. Igaz, ennyi is elég volt ahhoz, hogy a Somebody That I Used To Know egyik feldolgozása legyen a videómegosztó idei második legnépszerűbb filmecskéje (csak az idén feltöltötteket számították). A Youtube statisztikái szerint egyébként a 13-17 év közötti lányok, illetve a 35-54 év közötti férfiak körében a legnépszerűbb a dal. Az előbbit értjük, az utóbbit már kevésbé. 

Az év celebjei: Csobot Adél és Lana Del Rey 

Az kétségtelen, hogy a média két ízig-vérig megkreált celebről szólt idén, magyar viszonylatban Csobot Adél mozgatta meg a bulvársajtó fantáziáját, míg nemzetközi szinten Lane Del Rey volt a téma. A Médiabefutón elődöntőjén szúrták ki az RTL Klub castingosai Adélt, aki aztán meg sem állt a magyarországi X-Faktor harmadik helyéig. A televízió profi celebgyára pedig felépítette a gyakran Marilyn Monroe-hoz hasonlított lányt, szinte naponta jelentek meg róla apró hírecskék, folyamatos volt iránta az érdeklődés

Lana Del Rey a tökéletesen megtervezett karakter, aki a vintage, indie, érzékeny és amerikai hívószavakkal pillanatok alatt lett sztár. A Boy George által szintén Marilyn Monroe-hoz hasonlított (úgy néz ki, ez a celebség titka) lány szerepelt már a brit Vouge címlapján és meztelenkedett a GQ magazinnak is, amely az év nőjének is megválasztotta. Őt választották az őszi H&M kampány arcának, illetve Mulberry már Del Rey táskát dobott piacra. A zenei tevékenységéről pedig még szó sem esett. 

Az év ikonja: a Guy Fawkes-maszk 

Aligha gondolta volna a 16. századi puskapor összeesküvés egyik legendás figurája, Guy Fawkes, hogy 2012-ben az Anonymus csoport, majd az Occupy-mozgalom aktivistái az ő arcvonásait mintázó maszkokkal vonulnak az utcára, és az ACTA ellen tiltakozókat is a sajátos maszkról lehet megismerni. 

Az év mémje: Gangnam Style 

A Google CEO, Erik Schmidt annyira megörült a K-Pop isten,PSY sikerének, hogy táncra perdült vele. A business legnagyobb nyertese valószínűleg maga a YouTube... Minden idők legnézettebb videója meghaladta az 1 milliárd letöltést, ennyi ember nem tévedhet. Vagy, de igen, mégis! Ahol ennyi az ember, ott csak valami tévedés lehet. (Már be sem linkeljük, úgyis mindenki látta.) 

Az év romániai magyar mémje: Fészbuk Dzsenerésön 

A tökéletes pillanatban, a parlamenti választások hajrájában jelent meg a Fészbuk Dzsenerésön Az utolsó pecsét c. videóklippje, így aztán egyáltalán nem meglepő egy nap alatt több mint tíz ezres nézettséget produkált a kocsmában söröző politikusoknak is szemráhányást tevő videoklip. Az utóbbi évek egyetlen markáns, szabadságszagú, nemzedéki politikai megnyilvánulásának körülbelül két hétig sikerült témaként megmaradniuk a közösségi oldalakon és médiában. 

Az év faceliftje: Moncsicsi-Jézus 

Amikor Cecilia Gimenez asszony nem bírta tovább nézni, amint a Zaragoza melletti kis templom Jézus-freskója tovább romlik, és maga látott neki a restaurációnak, még nem sejtette, hogy az év restaurátora mellett az év turisztikai menedzsere, valamint mémgenerátora címre is pályázik. A félresikerült freskó ugyanis annyira torz vonásokban adta vissza Jézus arcát, hogy eredeti az eredeti „ecce homo” cím helyett „ecce mono” (íme a majom) néven kezdték emlegetni, a netes közösség lecsapott rá, a templomból pedig egy csapásra kedvelt turisztikai célpont lett. Sőt, amikor szárnyra kapott a hír, hogy nagyon egyszerűen vissza lehetne állítani a freskó eredeti állapotát, a Moncsicsi-Jézus rajongói petíciót indítottak ennek megakadályozására. 

Az év közösségi robbanása: a Pinterest 

Növekedési dinamikában megelőzte a Facebookot, az amerikai középkorú nők pedig többet vásárolnak a róla, mint a nagy testvérről. Ráadásul a felhasználók ugyanannyi időt töltenek itt, mint a rekorder Facebookon. A többségében nők által használt, valahol 10 és 15 millió felhasználó közötti állománnyal rendelkező Pinterest felkerült a térképre és megmutatta: a réteg közösségi site-oké a jövő. 

Futott még: Instagram, amely augusztusban, a maga 7,3 millió felhasználójával leelőzte a jó öreg Tweetert. 

Az év élménye: a második monitor felfedezése 

Eddig vagy tévéztünk, vagy számítógépeztünk, vagy telefonáltunk. Az idén robbanásszerű a változás, a tévé mellett még legalább egy kütyüt üzemeltetünk, ha másért nem, azért hogy normális összehasonlító táblázatban lássuk, hogy ki mennyivel futja az aktuális köröket a Forma 1-en. A második monitor a bennfentesek, a hipsterek és az információfüggésben élők platformja. 

Az év kajája: 3 lejes menü 

A Transindex szerkesztősége idén költséghatékonnyá tette az étkezését, ezért az év során sokszor hangzott el a szupermarketbe induló, önmagát szerkesztőtársaiért feláldozó kollégához, hogy „egy háromlejes menüt kérek”. Ez egy nagy pohár joghurtot és egy magos vagy két fehér zsömlét tesz ki, és pár órát simán ki lehet húzni vele.