DUPLA OLVASÓPRÓBA A CSIKY-BEN - KOVÁCS LAJOS VENDÉGSÉGBEN

A kaposvári Csiky Gergely Színházban két próbaidőszak is kezdetét veszi párhuzamosan, hiszen december 14-én és 18-án is bemutatóra készül a társulat.

A Csiky Gergely Színház beszámolója:

A Stúdióban Martin McDonagh Vaknyugat című komédiáját próbálja Kovács Lajos, Kovács Zsolt, Rátóti Zoltán és Mészáros Sára. Az előadás a Thália Színházzal közös produkcióként készül, így Budapesten is számos alkalommal látható lesz majd. Kedd délelőtt tartották az olvasópróbát, melyen Bérczes László rendező elmondta, hogy 6-7 évvel ezelőtt szerette volna megrendezni a darabot, de nem kezdődött el a próbaidőszak. Most azonban kitűzve a bemutató időpontja, indul a munkafolyamat.

Bérczes László felolvasta Petőfi egy versét, mely témájában szorosan kapcsolódik az ír szerző drámájának központi kérdéséhez.

Midőn a földön még csak pár ember vala, 
Már meghalt egyik a másiknak általa. 
Ábelt megölte Káin. 
Ha a világ végén majd újólag 
Két ember lesz a föld határain, 
Ők is bizonnyal így egymásra rontanak, 
S az, aki megmarad ott, 
Nőül fog venni egy vadállatot. 
Talán e vadállatnak méhibül 
A réginél szelídebb emberfaj kerül.

Ez a 23 éves fiú akkor elég sötéten látta a világot, ahogy a 30 éves McDonagh is, mikor a Vaknyugatot írta, és nekünk most semmi okunk, hogy ne lássuk legalább ilyen sötéten. Azért persze még nem lenne értelme előadást létrehozni, hogy ezt elmondjuk. Annak viszont már nagyon is van értelme, hogy elmondjuk: olyannak látjuk a világot, amin már csak a csoda segíthet, de ennek a csodának a sansza minden emberben megvan. Még akkor is, ha ebben a darabban öt perccel a világ vége előtt vagyunk, s talán a négy szereplő az utolsó négy ember a földön.

A nagyszínpadon pedig egy nagyszínpad épül. Színház a színházban. Othello Gyulaházán. Gádor Béla fergeteges filmvígjátékát most Tasnádi István alkalmazta színpadra – ők vezetik be a nézőket egy vidéki színház belső, titkos világába, ahol a intrikák, cselszövések, félreértések, féltékenység és világmegváltó nagy elképzelések kavarognak büfében, nyílt színen és kulisszák mögött is. Nem könnyű az élet, ha fiatal feltörekvő színésznő vagy éppen idősödő vezetőszínész az ember… és persze folyton ott lebeg a kérdés: Othello vagy Csárdáskirálynő? Mit kíván a közönség? Magasművészet, emberi tragédiák vagy slágerek és szórakoztatás? Miért ne lehetne a kettő együtt? Még az is lehet, hogy megszületik a színpadon a csoda…

Göttinger Pál rendező és a társulat tehát egyszerre három előadáson fog dolgozni: az Othelllo Gyulaházáncímű vígjátékon, s egyúttal kiállítják a Csárdáskirálynő és az Othello egy részét is.