Ugrás a fő tartalomra

MOST ÉPP EZ

Grisnik Petra 35 éves

Ma ünnepli 35. születésnapját Grisnik Petra Junior Prima-díjas színésznő, Göttinger Pál rendező felesége. Grisnik Petra 1986. október 16-án látta meg a napvilágot Pécsett, egy horvát nemzetiségű családban nevelkedett a város melletti Kökényben. Már gyermekként megcsillogtatta művészi tehetségét, ugyanis 1999-től kezdve fellépett a Pécsi Horvát Színházban. Természetesen ezen a pályán folytatta, 2008-ban fejezte be a Kaposvári Egyetem színművész szakát, majd gyakorlatát a kaposvári Csiky Gergely Színházban töltötte. 2008 és 2014 között ennél a társulatnál talált otthonra, 2014-től kezdve viszont szabadúszó. Eddigi pályafutása során játszott már a Rómeó és Júliában, a West Side Story-ban, A víg özvegyben, a La Mancha lovagjában, az Egérfogóban, a Nyolc nőben és a Csoportterápiában is, de nem idegenek számára olyan közkedvelt darabok sem, mint a Nem élhetek muzsikaszó nélkül, a Játék a kastélyban vagy a Száll a kakukk fészkére. Jelenleg több előadása is műsoron van, például a Kolibri Pincé

Merüljünk el a kultúrfürdőben!

Utcazenei programok, workshopok, az épített örökségek felfedezése, színházi felolvasások – az idei Kultúrfürdő szeptember 15-ig tartó programjaiból szemezgettünk.

A Kultúrfürdőt néhány évvel ezelőtt hozta létre a Soharóza improvizatív kórust is magában foglaló Halastó Közhasznú Kulturális Egyesület. Önkéntesek szervezik a programokat (a csapatban sokan már külföldre települt, de a Kultúrfürdőért mindig hazautaznak), belépő sincs, helyette adományokkal lehet támogatni az egyesület munkáját.

A Kultúrfürdő lelkes szervezőinek egyik fő célja, hogy a budapesti Víziváros értékes, különleges tereit a használatuktól eltérő feladatokra használják. Az első években a Frankel Leó úti törökfürdő romjai adtak otthont a programoknak, de azóta a Király fürdő napozókertje, az Öntödei Múzeum kiállítótere, Veli Bej fürdője, budai bérházak udvara és magánlakások is otthont adtak a koncerteknek, performanszoknak, színházi előadásoknak, vagy épp flashmoboknak. Ganz Ábrahám vasöntödéjének olvasztókemencéi és öntőüstjei között óriási érdeklődés övezte idén például a Barnabás Fuvolakvintett és a Four Bones Quartet közös koncertjét.

Ma például házisütivel és tejeskávéval bolhapiacra várak mindenkit a Margit utcában. Hétfőn Göttinger Pál olvassa fel Vinnai András Furniturját, aztán az Adolphe Sax Konsort ad koncertet az Orvostörténeti Múzeum kertjében, pénteken A király mulat komédiát játsszák el az Öntödei Múzeumban. Hétvégén Szokollu Musztafa pasa által építtetett Veli bej fürdőben Sztojanov Georgi zeneszerzői délutánját tartják meg, aztán ugyanitt a MeloDisztiK és Miújság? koncertezik. Másnap ugyanitt a Forgó együttes kreatív zenei játékokkal várja a legkisebbeket a zeneovijukban.

A maradék egy hétben, Mautner Zsófia, a Chili és vanilía gasztblog szerzője egy isztambuli reggelivel várja a a Margit utcai piacra érkezőket, szeptember 10-én a Byzantium Jazz Projekt tart lemezbemutató koncertet az Öntödei Múzeumban, a Veli bej fürdőben 11-én hangfürdő lesz, ahol mindenkinek kötelező fürdőruhát ölteni. A Csíkszerda sem marad el: 12-én a Margit utcában adják elő A kórusból faragott királyfi című improvizatív szösszenetüket. Az Öntödei Múzeumban 14-én Závada Pál vetítéssel egybekötött felolvasóestet tart, majd Szakértők zenél. Az idei Kultúrfürdőt szeptember 15-én a Soharóza hangkísérletei és egy gálatúra zárja.