"EMBERFELETTI MUNKA" UTÁN A KAPOSVÁRI SZÍNHÁZ

Évadzáró ülést tartottak

2011. június 5. vasárnap, 18:22

A befektetés és az útkeresés évadának nevezte az elmúlt évet Rátóti Zoltán, a kaposvári társulat élére múlt év augusztusában kinevezett igazgató a Csiky Gergely Színház vasárnapi évadzáró társulati ülésén. A direktor emlékeztetett arra, hogy a közönség által kedvezően - 80 százalékos látogatottsággal - fogadott klasszikus színházi feladatok mellett az elmúlt évadban számos programot szerveztek, melyekkel a színház és a közönség kapcsolatát igyekeztek erősíteni.

Ezek sorába tartozott a kulisszák mögé bepillantást engedő nyílt nap, a költészet napjához kapcsolódó versnap, a most első alkalommal megrendezett gyereknap, de a múlt év tavaszán elhunyt korábbi igazgató, Schwajda György emlékére kiírt drámapályázat és a nem várt sikert aratott felolvasószínház, vagy a legutóbbi, az évadzárót megelőző napon tartott gálaest, amellyel a nyári szünet előtt elköszöntek a közönségtől. A fogadtatás folytatásra, a nézők visszajelzése bizakodásra ad okot - mondta Rátóti Zoltán, aki annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az "emberfeletti munkát követelt" évad jó befektetésnek bizonyult, és meg fog térülni.

A színház gazdálkodásáról szólva az igazgató közölte: bár 150 millió forinttal csökkent a támogatás, a színház biztonságosan működik, a számlákat és a béreket ki tudják fizetni, nem kellett senkit elbocsájtani. A nyugodt és kiszámítható felkészülés érdekében a jövő évadra már márciusban összeállított műsortervről szólva Rátóti Zoltán - nem titkoltan a fenntartó kaposvári önkormányzatot jelenlévő képviselőjének, Szita Károly polgármesternek címezve - megjegyezte: nem véletlen, hogy a 2011/2012-es évadot a Finito című darabbal zárják. Ezzel szeretnék jelezni, hogy a színház régóta húzódó felújítása nem várhat tovább - magyarázata az igazgató, majd személyes érintettség okán megemlítette: ha akkor sem kezdődik el a felújítás, akkor - noha a pályázatában nagy súlyt helyezett a felújítással járó és az azt követő feladatokkal - lejár a mandátuma, még mielőtt felavathatná a megújult színházat. Kaposvár polgármestere a színház gazdálkodásával kapcsolatosan azt mondta: a működést kötelességük biztosítani, s ezt meg is teszik. A felújításra utaló megjegyezéshez annyit fűzött hozzá: "még mindig egyszerűbb meghosszabbítani egy igazgatói mandátumot, mint előteremteni a pénzt a felújításra".

Rátóti Zoltán a személyi változásokról szólva közölte: a kitűnő munkát végzett Németh Virág dramaturg megválik a színháztól, Bérczes László művészeti munkatárs pedig a következő évadtól művészeti vezető lesz. Bejelentette továbbá, hogy a következő ÚjraTervezés (ÚT) szlogennel meghirdetett 2011/2012-es évadot nyitó társulati ülést augusztus 23-án tartják. A nagyszínpadon öt bemutatót terveznek - Lajtai Lajos - Békeffi István: A régi nyár, Kay Pollak - Matuz János: Amint a mennyben, Háy János - Lovasi András: A kéz (ősbemutató), William Shakespeare: IV. Henrik, Tasnádi István Finito. A stúdióban négy bemutató: Sofi Oksanen: Tisztogatás (ősbemutató), April De Angelis: Színházi bestiák, Szophoklész - Jon Fosse: Antigoné, Schwajda György: A szent család.

A műsortervben két gyerekelőadás is szerepel: M. Charlap - J. Styne - J. M. Barrie: Pán Péter és Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk című darabja.
Az első bemutató a stúdióban lesz szeptember 9-én. Valló Péter rendezésében A tisztogatás című tragédiát láthatja a közönség.