Esterházy-ősbemutatóval zárul a Haydn-év


Esterházy Péter színművének ősbemutatójával zárul december 18-án a Bárka Színházban a Haydn Év 2009 rendezvénysorozata. A zeneszerző halálának 200. évfordulója alkalmából a Hungarofest Nonprofit Kft. KLASSZ Zenei Iroda által koordinált és támogatott 89 rendezvényre és 15 fesztiválra országszerte mintegy 38000-en látogattak el az év során.

Fertődön az előző évhez képest a koncertlátogatók száma hozzávetőlegesen 75 százalékkal nőtt. A szervezők az Adjon még öt percet Haydnnak akcióval búcsúznak a Haydn Évtől, amely során az Accord Quartet a politikai és üzleti világ azon személyiségihez látogat el Haydn zenéjével, akik vállalták, hogy munkájuk mellett, néhány akkord erejéig, szívesen szánnak 5-10 percet Haydn zenéjére.

December 18-án mutatják be Esterházy Péter Harminchárom változat Haydn koponyára című színművét, amelyet a szerző a Bárka Színház és a KLASSZ Zenei Iroda közös felkérésére írt. Haydn és Esterházy – a két név immáron több mint kétszáz éve összetartozik, hisz Esterházy „Fényes” Miklós meghívására a „szimfónia és a vonósnégyes atyja” mintegy harminc évig alkotott a magyarországi Fertőd-Eszterházán.

A zeneszerző–zsenit Bécs egyik peremkerületében temették el, majd az Esterházy család 1820-ban exhumáltatta, hogy földi maradványait a család egykori várkápolnájában, az eisenstadti Bergkirchében helyezzék el. A koporsó felnyitásakor azonban észrevették, hogy hiányzik Haydn koponyája. Mint utóbb kiderült, az értékes főt a herceg egyik titkára – a koponyatan híve – tulajdonította el. A koponya hosszas hányattatások után 1954-ben került Haydn földi maradványi mellé.

Ezen a történeten alapul, sok-sok (Haydn) zenei betéttel, Esterházy drámája, amelyben – Göttinger Pál rendezésében – Haydnt Benedek Miklós, a herceget Kálid Artúr, a zeneszerző édesanyját pedig Lázár Kati alakítják. Az előadás a december 18-i ősbemutató után idén még december 21-én és 26-án is megtekinthető a Bárka Színházban.

A KLASSZ Zenei Iroda a Haydn Év sikerein felbuzdulva, 2010-ben Gustav Mahler születésének 150. és Erkel Ferenc születésének 200. évfordulóján is hasonlóan érdekes programokkal várja majd a közönséget.