$type=ticker$label=0$cols=3$va=0$count=99

A nap kritikája (MGP): A mélabús szeretkező és a többiek

Esterházy-darab a Bárkában

Kétszáz éve halt meg Joseph Haydn. 2009 Haydn-év volt. Esterházy Péter pályázati darabot írt a Bárka Színháznak Harminchárom változat Haydn - koponyára címmel. A pályázatot megnyerte. Esterházy nagyvonalú megengedéssel nem szólt bele a színre állításba. A színház nem kisebb rosszindulattal eljátszotta, amit az író megírt nekik. Karinthy Frigyes egyik gúnyiratában áll: a darab értékből az előadás sokat levont, és az előadás értékén sokat rontott a darab.

Molnár Gál Péter| NOL| 2009. december 19.

Kétszáz éve halt meg Joseph Haydn. 2009 Haydn-év volt. Esterházy Péter pályázati darabot írt a Bárka Színháznak Harminchárom változat Haydn - koponyára címmel. A pályázatot megnyerte. Esterházy nagyvonalú megengedéssel nem szólt bele a színre állításba. A színház nem kisebb rosszindulattal eljátszotta, amit az író megírt nekik. Karinthy Frigyes egyik gúnyiratában áll: a darab értékből az előadás sokat levont, és az előadás értékén sokat rontott a darab.

A díszlet magasában szerzői előírásnak megfelelően kivilágított számlap jelzi, hányadik jelenetnél tartunk. Olyan ez, mint a pesti Metró óramutatója, ahol nem azt jelzik, mikor jön a következő kocsi, azt írják ki: hány perce ment el az utolsó járat.

Miért éppen 33 jelenetből áll a szerző képzettársítási, önmagába belebeszélő, reflektáló, kétkedő, mégis állító, disznólkodó, lefokozó, megistenülő, vendégszövegeket kézimunkával beillesztő, nem összefüggő mozaikszerkezete? Erre csak íróbarátjának, Nádas Péternek Takarítás drámájából felelhet meg egy idézet: „ZSUZSA: Hatvanhat, szád a seggemre pattanhat. JÓSKA: Annak a fele harminchárom. ZSUZSA: Nyald a seggem télen-nyáron." Vagyis Esterházy gyermekien triviális tréfája Nádas trágár rigmusából nyerte címét.

Esterházy kalandozik Haydn körül, miként a Pesti Színházban Rubens alakját használta naplóíró-önvallomásra. Hasonlít egymáshoz a két színháznak játékra odaadott mű a nem-euklideszi dramaturgia kikalapálásában. Ez megkönnyíti az író helyzetét. Megnehezíti a színházét és a színészekét.

A színész kénytelen előrelapozni és visszautalni szövegekre, adatokra, adalékokra. Kénytelen megérzékíteni eseményeket, amik nincsenek benne a darab szövegében, de benne voltak a szerző fejében íráskor. Fölényes szellemi munkát kíván az előadóktól, hogy kövessék szerzőjük gondolatmeneteit, gondolatugrásait, gondolatbakugrásait, szaltóit, duplaszaltóit. Hűséges és élvezetes megszólaltatásra egyetlen alkalmas előadó van minderre: Esterházy Péter, a nagygyakorlatú felolvasó, laudátor, ironikus ünnepi szónok, elmés poentőr, titkon műveltségi tartományokra utaló, sikeres magyar és németnyelvű pódium-előadó.

A Bárka Színház társulata - ahol közmegegyezésszerűen Hejdennek mondják Haydn nevét...netán Händel névrokonának hiszik? - nehézségekbe ütközik a szövegek emelkedettségének és iróniájának egyidejű érvényesítésében. Az egykor jobb színészi napokat megélt Ilyés Róbert színészileg bele is rokkan feladatába. Hátára szíjazott angyalszárnyakkal, polgári szürkében baljós humortalansággal igyekszik tréfálózni. Ez színészeink többségénél rikító poentírozást jelent. Zsíros töltött káposztától elnehezült gyomorral való élcelődést. Könnyedség helyett kétségbeesett megnevettetési igyekezettel. A humortalanság leterítettjei között van az alkatra kedélyesen piknikus Gados Béla. Kínai számára az irónia. Kardos Róbert a díszlet padlásán szétszaggatja az összetartozó mondatrészeket. Egyenes közlés helyett tréfásnak szánt mondatokat csuklik elő. Feje fölött, mint az operában kiírják a németül hangzó dal: Die Welt ist jetzt ä Dreck/ A világ most egy szar.

Benedek Miklós gyomorsav túltengéses Haydn-papa. A zeneszerző életkedvét, humorát elhagyja. Csak az alkotás gondja csikarja. Luigia Polzelli szopránénekesnővel (Réti Adrienne) erotikus artistamutatványt végez zongoraszéken. Réti éneklés helyett is légzéstornát mutat be. Benedek szerelmi-szeretkezőként is mélabúval viseli zenetörténeti nagyságát. Minden esetre emberibb, mint volt Sigmund Freud alakjában egy tökéletesen elfeledett darab előadásán.

A Mozartot képviselő fehértrikós Telekes Pétert zenei ügyelőnek gondoltam, míg csak táncolni nem próbált. Lázár Kati gyakorlott ügybuzgalommal rosszban sántikál Esterházy szövegeivel.

Kálid Artúr = E. Herceg, a zeneszerző gazdája. Nevét tapintatból elhallgatja a szerző, mint bírósági hírben tenné, nehogy valaki is arra gondoljon, hogy rokoni szálak fűzik a „fényes" herceghez. Kálid szellemesen megérti a vicceket, komoly képpel mondja. Inkább önmagát ironizálja. Dévai Balázs gótikus jelenség. Remek ritmusban jár gazdája után és kapja el kecsesen elejtegetett sétapálcáját. Összevetve mostani feudális ölebként hercege ritmusát fölvállaló peckes sétáját jelentőséggel terhes terítési némajátékával a Maladype-előadásban: ő a Bárka nagy gyalogló-szólistája. Szótlan magatartása beszédesebb a többség autista szószátyárságánál.

Parti Nóra szeme ragyog, miközben megharcol a hátulról rendezés szerint rivalizáló zenekarral. Parti - Dinnyés-vezényelte muzsikusok: 0 - 1. A tehetséges színész veszít. A zenekart lehet hallani. Parti később elmerül a koreográfiai guzmiban. A hullarablásnál visszatetsző, használt felmosórongyot cibálnak oszló tetemként. Szeme már nem ragyog, csak a sírfeltöréshez homlokára szakszerűn felszerelt bányászlámpa.

Kovalcsik Anikó számlájára írandóak a jelmezek. Csík György elmés felosztású, ódivatú díszletrendszerrel tagolta a szerelőcsarnok rideg színháztermét. Színes mintái takarékosan pompázók, mint stelázsi endlik. Áttörései, rejtekajtóinak sokasága mozgalmassá törik a teret. (A székek a bemutató estéjén a szokottnál is kényelmetlenebbek voltak).

Göttinger Pál rendezte az előadást. Ő felelős érte, hogy a szellemi virgoncság helyett csak a táncos leánykák virgonckodnak. Götttinger! Gott erhalte a zenekarból. Gott mit uns. Isten velünk.

A címben megnevezett Esterházy-alkalmazásban álló fő-zenemester szerencsére nemcsak halhatatlan muzsikus, de az előadásban jól hallható is. Dinnyés Dániel vezetésével a háttér tüllfüggönye mögött érzéki szépséggel, átélt tudással játszik - soroljuk fel név szerint - Mező Péter, Rácz József, Veér Csongor, Berán Gábor, Csoma Ágnes, Kondor Péter, Kántor Balázs, Ölveti Mátyás, Horváth Béla, Káli-Fonyódi Fruzsina, Jankó Attila, Bokor Pál, Bizják Gábor, Kovács Gergely, Tömösközi László, Tóth Lajos.

Hosszú névsor, de hosszú elismerést érdemelnek, és hálateli köszönetet. A rendelkezésre álló színlap titkolja, de berobban a színpadra és menten birtokba veszi egy dáma, egy díva, egy temperamentumos énekesnő. Ha nem tévedek a koloratúr Kolonits Klára foglalta el díszhelyét az előadásban, helyére énekelte a világot, igazat dalolt Joseph Haydn-nak a szomszédos Mozartból, majd zavartan távozott, ráébredve, mibe keveredett. Kolonits volt igazán a helyén. És a hangja is helyén szólt. Erős személyiség. Mutogatandó példány. Érettük járunk színházba.

Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások. A cikkek forrását az egyes bejegyzések végén lehet megtalálni.

/fa-tags/ TÁRGYMUTATÓ.

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt b32 baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál címlap club70 cosí fan tutte cover cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email ének a három hollóhoz english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mesterjátszma mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operavita operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron sorozat a vidéki operajátszásról stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szénakutyák szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház a város színház tv színházak éjszakája színházi törvény színlapok szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed
Név

600 kilométer 100 guinness,4,a csemegepultos naplója,242,a gyáva,1,a gyermek és a varázslat,3,a haramiák,32,a hülyéje,21,a kék hajú lány,2,a kéz,48,a kis kéményseprő,2,a köpeny,34,a közös többszörös,34,alapítvány a magyar színházakért,3,alba regia szimfonikus zenekar,7,aldi női futógála,1,állj bele,1,aNNa,29,anyám éhesnek tűnik,3,aradi kamaraszínház,3,aranytíz,4,archívum,3,arden,1,az elvarázsolt disznó,12,az ember tragédiája,1,az öreghíd alatt,60,b32,8,baal,2,babel sound,1,baja,1,balatonboglár,2,balatonfüred,2,balfácánt vacsorára,27,bálna,2,bárka,268,bátorságpróba,6,bencs villa,1,beszélő levelek,4,bisb,1,bivaly-szuflé,54,bob herceg,37,bogáncsvirág,32,bohémélet,60,borral oltó fesztivál,1,börtönrádió,3,bsi,1,budaörs,5,budapest improv show,10,budapest music center,1,budapesti kamaraszínház,1,budapesti vonósok,11,budoár kiállítás,1,busz-színház,11,CAFe Budapest,8,caminus,72,castel felice,42,castel felice vizsga,5,centrál,3,címlap,4,club70,1,cosí fan tutte,47,cover,3,cupido és a halál,30,cv,1,családi játszmák,59,családi ünnep,3,cseh tamás,4,csíkszerda,65,csoportterápia,17,csukás-díj,10,dankó rádió,1,danubia zenekar,6,debrecen,11,debreceni tavaszi fesztivál,1,delila,2,deszka fesztivál,19,dido és aeneas,51,díjak elismerések,1,don juan,3,dráma kortárs színházi találkozó,6,drámaíró verseny,1,due,1,duett,2,dunapart,6,dunaújváros,1,e-színház,32,egri tavaszi fesztivál,1,egy kiállítás rémei,1,éhség,8,élnek mint a disznók,13,előadásszámok,1,email,1,ének a három hollóhoz,2,english,25,erkel színház,65,ernani,4,érzékenyítő fesztivál,1,esztergom,3,eucharisztikus kongresszus,7,europa cantat,7,ezek mennek,16,fekete-fehér,38,fellegek,14,fesz segélyalap,9,fiatal írók,1,fidelio színházi est,3,finito,16,firkin,264,fishing on orfű,1,fogság,1,francia sanzonest,2,friss hús,2,furnitur,49,füge,124,független előadóművészeti szövetség,9,gianni schicchi,30,gödöllő,1,grecsó,1,grisnik petra,9,gusztinak megjött az esze,1,gyerekstúdió,2,gyilkosok,1,gyógyír északi szélre,85,győr,5,győri tavaszi fesztivál,3,gyulai várszínház,5,hajmeresztő,27,halál hotel,24,halastó,116,hangoló,1,hárman a padon,63,harminchárom változat haydn-koponyára,94,háromszögek,25,hatok csoport,1,hatszín teátrum,71,hazug,1,hét domb fesztivál,2,hetedik alabárdos,1,hetedik mennyország,15,hírek,3,hírszerzők,1,hogy szeret a másik,76,hol,4,hoppart,1,hrabal-vurstli,14,humorfesztivál,6,így tanultam meg vezetni,1,imprójam,1,imprómaraton,3,in medias brass,1,in memoriam cseh tamás,4,interjú,92,irodalom éjszakája,7,jak,2,jászberény,6,jegyek,1,jó kérdés,13,junior príma,4,jurányi,59,k2 színház,2,kalandra fül fesztivál,2,kaposvár,142,katona,76,képek,329,kibelátó,13,kicsi szívem kávéba pottyant,1,kis suttogás,5,kisfaludy színházi fesztivál,2,kisvárda,8,kmtg,1,kolozsvár,33,koma,38,komárom,5,komédium,1,koronavírus,136,kortárs drámafesztivál,15,kórusok éjszakája,63,kőszeg,193,köszönet estéje-estélye,1,kritika,458,kritikusdíj-átadó,15,kuk,3,kultkikötő,10,kultúrfürdő,26,kurátorok,9,lakott sziget,17,láthatatlan állomás,4,latinovits diákszínpad,1,leenane szépe,30,leonardo,1,lev&te,2,limerick-bajnokság,7,líra és epika,38,london,1,love and money,73,love and money vizsga,9,macskadémon,33,madách színház,4,madame poe,7,magdafeszt,6,mágnás miska,13,magvető,4,magyar rádió,17,magyar színház,140,magyar színházi társaság,9,magyar zene háza,2,manhattan short,5,manna,110,manőver,38,margó irodalmi fesztivál,7,más olvasnivaló,3,menház színpad,27,merlin,5,mesterjátszma,1,mikor,3,mindenütt jó,34,mindenütt nő,1,mintaapák,1,miskolc,1,miszépmiszépmiszép,54,mojo,51,momentán,133,monodráma fesztivál,9,móra kiadó,1,most fesztivál,6,motto,3,mozart-kommandó,2,mozgófénykép,44,mozsár műhely,4,mu,5,múzeumok éjszakája,1,művészetek palotája,17,művészetek völgye,30,nagykanizsa,1,naptár,1,nefelé,2,négyhangú opera,49,nemzeti filharmonikusok,7,nemzeti színház,11,nézőművészeti kft,46,nézőpont színház,9,nofilter,4,nyílt nap,4,nyinyernya,30,nyíregyháza,368,nyolc nő,26,óbudai társaskör,28,ómama,2,online fordítónapok,1,operabeavató,236,operaház,79,operajátszóház,21,operamacera,7,operavita,10,operettszínház,35,orlai,599,othello gyulaházán,42,ők,2,ördögkatlan,314,örkény,1,örkény vurstli,5,örömimpró,3,pájinkás jános,1,pannonhalma,2,papp jános,1,párkák,44,patália,2,páternoszter,1,patreon,2,pécs,42,pécsi egyetem,2,pesthidegkúti művészeti fesztivál,1,pesti barokk,84,pesti magyar színiakadémia,16,petőfi irodalmi múzeum,4,pim dia hangoskönyvek,3,pinceszínház,8,placcc,30,pokol,10,portré,1,postart,1,poszt,63,poznan,1,pozsonyi piknik,4,rádió,1,rádiójátékosok,3,radnóti,45,remény,10,rendezők viadala,4,rév fülöp,34,rögvest,24,russian indie film fesztival,1,sakknovella,2,shots festival,1,sinaia,1,sly,55,snowman,6,soharóza,82,sokszemközt,1,somló cirqsz,7,song-óra,1,sopron,1,sorozat a vidéki operajátszásról,4,stockholm,2,susotázs,126,szabadesés,39,szeged,219,székely-könyv,4,szemes fesztivál,2,szénakutyák,1,szent imre,1,szentendrei teátrum,15,szép heléna,21,szerzői munkák,4,szfe,18,színház a város,1,színház tv,58,színházak éjszakája,29,színházi törvény,1,színlapok,65,szívem szeret,4,szkéné,29,szombathely,28,szöveg,4,szputnyik hajózási társaság,25,táblázat,1,tárgymutató,1,tartalom,2,tatabánya,46,telefondoktor,176,temesvár,46,tengeren 2008,104,tengeren 2019,67,térkép,1,terminál workhouse,4,teszt,16,thália,73,the irish coffee,46,thealter,15,tilos rádió,3,tivoli,3,tóbiás és az angyal,30,törőcsik-emlékest,11,trefort színjátszó fesztivál,1,váci dunakanyar színház,4,vágánybenéző,11,van egy határ,28,városmajor,11,vaskakas,5,veled kerek,1,vera,99,vidéki színházak fesztiválja,13,vidor fesztivál,83,vigadó,2,visszaszámláló,1,volt egyszer egy ndk,3,vonalhúzás,34,zalaegerszegi kvártélyház,16,zeneakadémia,1,zichy major,1,zsolnay negyed,3,
ltr
item
GÖTTINGER PÁL: A nap kritikája (MGP): A mélabús szeretkező és a többiek
A nap kritikája (MGP): A mélabús szeretkező és a többiek
GÖTTINGER PÁL
https://www.gottingerpal.com/2009/12/a-nap-kritikaja-mgp-melabus-szeretkezo.html
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/2009/12/a-nap-kritikaja-mgp-melabus-szeretkezo.html
true
457243742996709958
UTF-8
Ez a vége. Nincs találat erre. LÁSD MINDET Tovább... Reply Cancel reply Delete By Címlap PAGES CIKK Lásd mindet LÁSD MÉG A TÁRGYMUTATÓBAN ARCHIVE KERESÉS MINDEN CIKK. Nem találtunk semmit erre a keresésre Címlap Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content