Halastó Kultúrfürdő - Harmadik hét

Halastó - Kultúrfürdő, 2009

Nyáresti koncertek és miegymás a Halastó kórus szervezésében, a Frankel Leó úti ál-törökfürdőben


A Halastó kórus immár másodszor rendezi meg laza szervezésű programsorozatát. A Kultúrfürdő augusztus 9-étől előreláthatólag szeptember 13-áig tart. Érdemes figyelni a folyamatosan frissülő halasto.com weboldalt.


A programok általában este 8-kor kezdődnek. A belépő adomány, 500 forint.



-- A harmadik hét programja --



2009. augusztus 26. szerda este 8 óra

"…and love is love in beggars and in kings"

John Dowland dalai

Fábri Flóra - csembaló
Murányi Márta - ének
Ölveti Mátyás - viola da gamba

John Dowland (Dublin [?], 1562 - London, 1626) ír származású angol zeneszerző, aki virtuóz lantjátékáról vált ismertté és kedveltté Európában. Hangszerére számos zeneművet, főleg táncdarabokat írt, zsoltárai is nevezetesek. Legkiemelkedőbb és legmaradandóbb műfaja azonban az air, a lanttal kísért dal. Ezen szerzeményeiből még életében négy kötete jelent meg. A többnyire szerelmes költeményekre íródott dalok szerkezete strófikus, zeneileg homogének, ritmikájuk - a szöveghez illeszkedve - trükkös.

A koncerten az énekszólamot - lant helyett - ezúttal csembaló és viola da gamba kíséri. A dalok között Dowland angol kortársainak (William Byrd, Giles Farnaby, Tobias Hume) művei szólalnak meg, ezekben a gamba és a csembaló szólóhangszerré lép elő.



2009. augusztus 27. csütörtök este 8 óra

Hétköznapi zarándoklat

Vándor vagy és mindennap tovább kell menned. Nem tudhatod, meddig élsz, s egyáltalán lesz-e időd eljutni utad végcéljához, lelked és az isteni megismeréshez. (Márai Sándor)

Ezen az estén egy volt és egy leendő zarándok tesz kísérletet arra, hogy felidézze a híres zarándokút, az El Camino hangulatait, szépségét, misztikumát.

Gyere el, ha tudod, milyen nehéz a mochila, ha varrtál már ampollát, ha álltál már sorba sellóért az albergue előtt a tűző napon, ha van compostellád - és ha nem...

Tarts velünk - hisz mindannyian zarándokok vagyunk.


Szereplők:

Kársai András diaporáma
Ponauer Péter gregorián
Pribay Borbála - White Girl szöveg
Szerény Roland szöveg, peregrino-tarot



2009. augusztus 28. péntek este 8 óra

trio:beeper
Előadók: Bolcsó Bálint (elektronika), Hock Ernő (bőgő), Rubik Ernő Zoltán (billentyűk)

A koncert előtt/alatt Spilák Zsuzsa kiállítása látható.



2009. augusztus 29. szombat este 8 óra

Bab' Aziz - A sivatag hercege

Színes feliratos francia-német-iráni-angol-tunéziai-magyar filmdráma, 95 perc, 2005

korhatárra tekintet nélkül megtekinthető

rendező: Nacer Khemir

"Keresel valamit? A dervisek Isten közelségére vágynak, s a boldogságban keresik: zenében, táncban, szerelemben; önmagukban. A Tunéziában és Iránban forgatott film a vén szúfi bölcs, Bab'Aziz és unokája utazását meséli el."



2009. augusztus 30. vasárnap este 8 óra

Király Martina

Dalok gitárkísérettel és szólóban soul, blues és etno stílusban.



A műsorváltozás jogát persze fenntartjuk.

A rendezvények általában este 8-kor kezdődnek, de nem mindig, ezért olvassuk el figyelmesen a tájékoztatót. A belépő adomány (nagyjából 500 Ft), de belépőjegyek nincsenek, így előzetes jegyvásárlásra sincs lehetőség. A kórus az adományokból a Kultúrfürdő költségeit fedezi.

A törökfürdő környezete fokozottan védett terület, ezért különösen fontos, hogy vigyázzunk rá. A Halastó Kórus ettől függetlenül is az ökológiai gondolkodás híve. Érkezzünk tehát bátran kerékpárral a rendezvényekre (a belső tárolási lehetőség biztosított), feltétlenül használjuk a bejáratnál elhelyezett szelektív hulladékgyűjtőt, és hozzunk magunkkal bögrét, hogy ne kelljen műanyag poharat fogyasztani!