Művészeti központ lesz a Bárka Színház

Művészeti központ lesz a Bárka Színház
2009. március 28. 19:54 Kultúrpart / MTI
"Kulturális gyűjtőhellyé" szeretne válni a budapesti Bárka Színház: a teátrum kiállításokkal, koncertekkel, irodalmi, illetve drámapedagógiai programokkal és természetesen új bemutatókkal várja a közönséget a következő évadban, melynek műsortervét Seress Zoltán pénteken, a színházi világnapon ismertette.
Seress Zoltán 2008 márciusában vette át a Bárka vezetését Alföldi Róberttől, a színészként is aktív új igazgató azóta a józsefvárosi színház friss művészeti és kommunikációs stratégiájának megvalósításán dolgozik. A "művészetiközpont-szemléletet" bizonyítja az arculatváltás is: az elmúlt hónapokban a teátrum új honlapot és új logót is kapott - olvasható az idei évadot összegző és a következő szezont beharangozó tájékoztatóban.
A Bárka rendszeresen szervez gyermekprogramokat az Alma zenekar, a Kolompos zenekar és Méhes Csaba pantomimművész részvételével, de gyakori vendég a Baltazár Színház, valamint Ladányi Andrea és Borlai Gergő is. A teátrumban jelenleg Pettendi Szabó Péter fotókiállítása látható, melyet április 4-én Háy János író zár be, majd április 10-től Juhász Dávid festő tárlatát láthatja a közönség.
2008 nyarán a színház elindította a baranyai Ördögkatlan Fesztivált Törőcsik Mari és Cseh Tamás védnökségével, de a Bárka "kikötött" a IX. kerületi Ferenc téren és Pécsett is, majd novemberben megrendezték a III. Bárka Nemzetközi Színházi Fesztivált.
A teátrum a fiatalok felé is nyitni kíván: a Keleti István Alapfokú Művészetoktatási Iskola és Művészeti Szakközépiskola színész II. képzésében részt vevők egyik osztálya a Bárkában tölti gyakorlatát, és két darabjuk - a Mágnás Miska és a Girlsspell - bekerült a színház műsorába.
A kifejezetten fiataloknak készült előadások közül az Iskola a határon és az Istentelen ifjúság című produkciókhoz a Bárka drámafoglalkozásokat is tart Vidovszky György rendező és Gyevi Bíró Eszter drámapedagógus vezetésével. A színház kritikus- és dramaturgképző műhellyel is rendelkezik, mely idén már a hetedik csoportját indította útnak.
A Bárka előadásait a 2008/2009-es évad első felében 18.777 néző tekintette meg, ez 94,5 százalékos látogatottságot jelent. A szezonban eddig négy premiert tartottak; Lars von Trier és Christian Lollike Dogville-jének az előbemutatóját májusban láthatja a közönség Anger Zsolt rendezésében.
Az ősz Márai Sándor Zendülők című, Vidovszky György által rendezett darabjának premierjével indul, majd októbertől a Dogville-t, valamint Nádas Péter Találkozások című színművét (rendező: Gergye Krisztián) láthatja a közönség.
Decemberben Göttinger Pál állítja színpadra az egyelőre Haydn feje munkacímmel tervezett darabot, 2010 februárjában Tim Carroll rendezi Howard Barker Győzelem című művét, majd a következő évadot a Szabó Máté rendezte Fél élet és a Bocsárdi László által színpadra állított Pinocchio hamvai című darabok bemutatói zárják.
A Bárka társulatához 2008 szeptembere óta Mucsi Zoltán és Telekes Péter csatlakozott, a következő évadban Réti Eszter lesz a színház új tagja.