Haydn és a Dogville is Bárkára száll

Haydn és a Dogville is Bárkára száll
2009. március 28.
A Bárka Színház a hagyományhoz híven a Színházi világnapon fedte fel következő évadának bemutatóit. Márai és Nádas mellett ezúttal Lars von Trier Dogville-je és Haydn feje is előbukkan a Bárkát ringató hullámok közül.
Seress Zoltán
Izgalmas évadnak néz elébe a Bárka Színház: Seress Zoltán igazgató az intézmény újító szellemiségéhez hű, kísérletező-befogadó jellegű évadtervről számolt be a Színházi Világnapon. Az igazgató a következő évad egyik kuriózumaként említette Márai Sándor Zendülők című regényének átdolgozását, amelyet az Ödön von Horváth-féle Istentelen ifjúsághoz hasonlóan Gyarmati Kata dolgoz át és Vidovszky György állít majd színpadra. A fiatalok mellett a nehezebb falatok kedvelői sem maradnak hoppon: felbukkan Nádas Péter Találkozása, emellett az eredetileg az idei évad utolsó premierjeként tervezett Lars von Trier-adaptáció, a Dogville májusban munkabemutató címszó alatt fut majd, de hivatalosan csak októberben tárják a közönség elé. Akik azonban már májusban meg akarják nézni az előadást, természetesen meglesz rá a lehetőségük - mondta Seress Zoltán. Az előadás kapcsán elárulta: a rendező, Anger Zsolt szándékai szerint nem a '30-as évek amerikai kisvárosát akarja feleleveníteni, sokkal inkább az itt és most aktualitását próbálja meg megragadni.
Az évad egyik legtöbb titoktól övezett előadásának - a szerző kilétét egyelőre nem fedik fel - a Haydn feje munkacím alatt futó produkció ígérkezik. Haydn temetése - a napóleoni háborúk miatt - meglehetősen zord körülmények között zajlott, a gyors elhantolást így néhány év múlva exhumálás követte, amelynek során világossá vált: a mester feje egyszerűen eltűnt. Mint kiderült, egy frenológiával (koponyatannal) foglalkozó tudós két egyetemistát bérelt fel Haydn fejének levágására.
"A mester feje és a teste majd' százötven évig távol volt egymástól", csak 1954-ben sikerült a jelenlegi állapotában a helyére temetni - mutatott rá az igazgató a Göttinger Pál rendezésében megvalósuló történet tragikomikusságára. 2010 februárjában Tim Carroll rendező ismét felszáll a Bárkára, hogy Howard Barker Győzelem című, Shakespeare és a modern kor modorát vegyítő darabját vigye színre. A De Sade Pennája című Bárka-előadást jegyző Szabó Máté ezúttal egy idősek otthonának egyszerű, mégis szívfacsaró történetébe kalauzol el minket, Bocsárdi László pedig Pinocchio hamvait söpri elénk Jokum Rohde műve nyomán.
A merész, kortárs művekre koncentráló színház társulata a következő évadtól - az idén csatlakozott Mucsi Zoltán és Telekes Péter után - újabb taggal, a most végzős Réti Adriennel bővül.
Szerző:
Kelemen Éva