3. Bárka Fesztivál - program

FESZTIVÁLPROGRAM
November 4. (kedd)

16.30 Kávézó
40 éves a SZÍNHÁZ
beszélgetés a folyóirat szerkesztőivel
Koncz Zsuzsa kiállításának megnyitója 18.45 Amphiteátrum
Fesztiválmegnyitó 19.00 Vívóterem
Szasa Szokolov: BOLONDOK ISKOLÁJA
Szentpétervári Formalnij Tyeatr
Rendező: Andrej Mogucsij 20.45 Beszélgetés Andrej Mogucsijjal és a társulattal
(az előadáshoz szinkrontolmácsolást biztosítunk) Gyere, és lépj be az 1950-es évek szovjet tömbházába, ahol a névtelen család lakik névtelen fiával – egy autista fiúval (két színész játssza), aki hasadt személyisége miatt szenved. És mégis olyan gyönyörű lelke van, hogy vízililiommá tud változni…Gazdag álom-színház, telis-teli lenyűgöző, költői képzelettel, lágysággal, pátosszal, örömmel és reménnyel.
November 5. (szerda)

19.00 Stúdió
Agota Kristof: FÁJ
Budapesti Színművészeti Egyetem
Rendező: Forgács Péter 20.30 Beszélgetés Forgács Péterrel és az osztállyal Az előadás Agota Kristof „A nagy füzet" című írása alapján készült, egy ikerpárról szól, akiket anyjuk a háború elől vidékre menekít. A színészhallgatók felváltva játsszák a két ikret és a történet tizenegynéhány egyéb szerepét, és hol szöveggel, hol némán, hol zenével, hol énekkel mesélik el egy feje tetejére állított világ történetét.
November 6. (csütörtök) és november 7. (péntek)

19.00 Vívóterem
A CSEND HANGJAI avagy Simon és Garfunkel sosemvolt rigai koncertje, 1968
Rigai Új Színház (a Rigai Új Színház és a Berliner Festspiele közös produkciója)
Rendező: Alvis Hermanis 22.00 Beszélgetés Alvis Hermanissal és a társulattal Egy üres, ötajtós, falak nélküli szobában – a múlt és a képzelet játékterében – tizennégy különös, szavak nélküli, metaforikus nyelvet beszélő színész az emberiség aranykorának utópisztikus mítoszát rekonstruálja: a 60-as évek hippikultúráját. Alvis Hermanis közelmúltbeli rendezései közül mindenképpen a legköltőibb és a legszívhezszólóbb, vagy ahogyan maga a rendező fogalmaz: gyengédségével sújt a porba.
November 8. (szombat)

15.00 Stúdió
Ödön von Horváth-Gyarmati Kata: ISTENTELEN IFJÚSÁG
Bárka Színház
Rendező: Vidovszky György 17.30 Nyitott „beavató színházi" foglalkozás Vidovszky Györggyel, Gyevi Bíró Eszterrel és a társulattal A fekete égen villám cikázik, Mária sír a Kereszt tövében, János vigasztalja, a római százados pedig sisakban-páncélban áll a kép előterében. Ő vezette a kivégzést, és ő az, aki a Megfeszített halálának pillanatában felismerte és kimondta, hogy Isten. Mégsem tett semmit, nyugodtan őrködött tovább, noha már tudta, hogy az ő világa (azaz a mi világunk), halálra van ítélve.
November 8. (szombat)

19.00 Vívóterem
Juha Siltanen-Jorma Uotinen: PIAF PIAF
Bárka Színház
Rendező: Jorma Uotinen 21.30 Beszélgetés Ladányi Andreával és a társulattal "Eszem ágában nem volt szabályos élettörténetet mesélni, egyáltalán, történetet mesélni. Az alaphelyzet a sajátunk: színházban vagyunk, színészek vagyunk, akik meg akarjuk idézni Edith Piafot. Az életéből vett szereplők felvillantásából, jelenetszilánkokból, saját kínlódásunk vallomástöredékeiből, egy társulat hétköznapjaiból reményeink szerint összeáll egy mozaik, melyben ott az életünk, maga a színház." Jorma Uotinen
November 9. (vasárnap) és november 10. (hétfő)

19.00 Vívóterem
Shakespeare: HAMLET (színházi kísérlet)
The Factory London – Bárka Színház
Rendező: Tim Carroll 22.00 Beszélgetés Tim Carrollal és a két társulattal A The Factory esetében, melynek Hamletje talán a legkurrensebb színházi árucikk napjaink Lodonjában, a tér egyszerre hangsúlyos és hangsúlytalan. Hiszen minden héten máshol játsszák az előadást, s a helyszín mindig csak néhány nappal az előadás előtt derül ki. A lényeg: egy bárban, kinn az utcán vagy a folyóparton egyaránt színház születik. NOVEMBER 10-ÉN (HÉTFŐN) 19.00 ÓRAKOR MEGISMÉTLŐDIK A HAMLET CÍMŰ SZÍNHÁZI KÍSÉRLET A „KESZTYŰGYÁRBAN" (MÁTYÁS TÉR 15.)!!! (Jegyek a Bárkán kaphatók)
November 10. (hétfő)

19.00 Vívóterem
BL
Borlai Gergő – Ladányi Andrea 20.15 Beszélgetés Ladányi Andrával és Borlai Gergővel Nincsenek monológok, párbeszéd zajlik, két olyan, egymásra valóban kíváncsi lény között, akik szépen lesétáltak saját talpazatukról, és vállat rándítva a "Magyarország legjobb táncosnője/dobosa" címkére, úgy döntöttek, hogy ezen az estén mindent az alapoktól kezdenek újra, méghozzá közösen.
November 11. (kedd)

19.00 Vívóterem
SHO-BO-GEN-ZO
Nagy József Regionális Kreatív Műhely, Magyarkanizsa
Rendező: Nagy József 20.15 Beszélgetés Nagy Józseffel és a társulattal SÓ kínaiul és japánul azt jelenti, igaz, helyes, legmagasabb, legnagyobb, abszolút. BÓ jelentése dharma, örök, halhatatlan, unverzális, mozdíthatatlan igazság. A a sóbó tehát azt jelenti, a legmagasabb elv, abszolút igazság, a buddhizmus lényege. GEN szemet, szemgolyót, legfontosabb pontot, alapelvet jelent. Egyúttal jelenti azt is, felébredni, visszatérni az igazi értelemhez, az eredendő tudat normális állapotához és végül elérni a szatorit. ZÓ azt jelenti raktár, tárház, valamint azt, hogy kincstár.
Jegyárak:
Külföldi előadások:
Bolondok iskolája, Hamlet, Sho-bo-gen-zo: 3.500 Ft
Csend hangjai: 3.900 Ft
Szakmai jegy: 2000 Ft Magyarországi előadások:
Teljes árú: 2.000-2.200 Ft
Szakmai jegy: 800 Ft
Támogatók: NKA, Józsefvárosi Önkormányzat, OKM, RÉV8