A pénz fotoszintétái

INDEX-Kelet 2008.02.13.

A székelyudvarhelyi Nézőpont Színház Love and Money című darabját három napig mutatta be a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház. A budapesti színészekkel kiegészült társulat sokkoló társadalomkritikát tárt elénk egy szerelmespár sorsán keresztül bemutatva.

Már a darab eleje drámai hatású, ahogy a főszereplő, David áll egy félhomályos, rideg szobában egy laptop előtt és levelezik egy távoli lánnyal. A fény-árnyék hatás teljes mértékben való kihasználása valószínűleg Göttinger Pál rendezőnek köszönhető, míg a hideg, üzletszerű, elidegenítő díszlet Bagoly Zsuzsa keze munkáját dícséri. A jelenetek közötti zenés betétek alatt az embernek volt ideje magába szállni, s feldolgozni az elmúlt percekben hallottakat. Nem is tehet mást. A szereplők késleltetett, egyenkénti felvonultatásával a történek kikristályosodik, a szálak lassan összefutnak. A néző rájön, hogy egy szerelmespár tragikus sorsát látja, ám a film visszafelé pörög. Bár a szerző, Dennis Kelly angol lévén a saját országát kívánja bemutatni, de sikerének titka többek között az, hogy sajnos szinte mindenhol életszerű a képlet. Az emberek már nem hisznek Istenben, az életük abból áll, hogy nagyon kemény munka árán pénzt állítanak elő, mint ahogy a növény fotoszintetizálja az oxigént. "Én a pénz fotoszintétája vagyok�" hangzik el a műben Val-től, a törtető üzletasszonytól.

A darab alatt többször is a frontális közlést alkalmazza az író. A színészek közvetlenül a nézőkhöz beszélnek, próbálják őket eligazítani az összefüggések sűrű erdejében, miközben az ember magára ismer, és szinte elszégyelli magát. Hiszen nem kellemes szembesülni a rideg valósággal, de muszáj, hogy felismerjük, nem élünk helyesen. A szereplők arra próbálnak rávezetni, hogy meg kell látnunk a számok mögött az embert. Hinni kell, hogy az élet többről szól, hogy mi többről szólunk annál, mint amit birtokolunk. Elfelejtettük élvezni a jelent, mindenki csak a jövőre gondol. De ebbe az állandó jövőhajszolásba, a pénztelenségbe beleőrül az ember. Beleőrül Duncan, akihez már felesége sem hajlandó hozzáérni. Beleőrül Anya és Apa, aki nem tud olyan grandiózus síremléket állítani halott lányuknak, mint a szomszéd görög. És beleőrül, végül öngyilkos lesz Jess, aki a vásárlásban éli ki magát, bár tudja, nem engedheti meg magának. Aki a házassága elején még olyan szerelmes, hogy kavarog a gyomra. Aki tudja, hogy az élet nem számok és pénz, hanem szeretet, szerelem, emberi kapcsolatok. És aki annyira, de annyira várja a jövőt�

Kovács Tünde