Puccini két egyfelvonásosát mutatják be a Nagyszínházban

Puccini két egyfelvonásos operáját, A köpenyt és a Gianni Schicchit pénteken este mutatják be a nagyszínházban Göttinger Pál rendezésében.

A most színpadra állított két kisopera Giacomo Puccini életművének különleges darabja, az Angelica nővérrel együtt a Triptichon hármasát alkotják. A zeneszerző szerint mindhárom történet a halállal foglalkozik.

A köpeny eredetileg egy francia „grand guignol”, amit Puccini Párizsban látott, és megragadta a fantáziáját a cselekmény nyíltan naturalista természete. A darabban egy indokoltan féltékeny férj áll bosszút felesége szeretőjén. Puccini törekedett az akkoriban igen divatos francia stílushoz tartani magát.

A szövegkönyv első változata a mester számára nem bizonyult kellően durvának és közönségesnek, így kapcsolatba lépett egy Párizsban élő olasz íróval, hogy segítsen megtűzdelni a párbeszédeket a hiányzó „beszélt nyelvi” fordulatokkal.

A másik egyfelvonásos, a Gianni Schicchi viszont Puccini egyetlen vígoperája. A történetet Dante Isteni színjátékából ismerjük. A pokol nyolcadik bugyrában bűnhődnek azok, akik mások személyazonosságát öltötték magukra.

A történet szerint Bouso, a dúsgazdag firenzei polgár váratlanul meghal. Rokonai pánikba esnek, mikor kiderül, hogy az elhunyt minden vagyonát egy kolostorra hagyta, és úgy döntenek, hogy hívatják a furfangos Gianni Schicchit, aki viszont a saját malmára hajtja a vizet.

„Nem vagyok operarendező – annak ellenére, hogy kiskorom óta az akarok lenni, és hivatásos rendezőként is foglalkozhattam vele már többször is –, ezért olyan nekem operával dolgoznom, mint egy szafari-parkos kirándulás. A műfaj iránti rajongásom ugyanaz a gyermeki érzés, mint a vadállatok megcsodálása. A Szegeden készült Sly annak idején remek közös munka volt, már csak azért is, mert én azok közé tartozom, akik szerint a színházcsinálás értelme az együtt töltött minőségi idő. Az előadáskor ugyan másokat is bevonunk ebbe a közösségbe, a nézőket – de ugyanúgy az együtt töltött idő a lényeg, nem a produkció. Az csak… egy következmény. A sok közül egy. Ha a próbaidőszak alatt együtt töltött idő minőségi volt, akkor annak a végeredménye is az lesz – ez a naiv elképzelésem.” – nyilatkozta a bemutató kapcsán a rendező, Göttinger Pál, aki először hatéves korában látta A köpenyt az Operaházban. Az élmény nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ma színházzal foglalkozzon.A köpeny főszerepeit Cseh Antal, Réti Attila, László Boldizsár, Turpinszky Gippert Béla, Bocskai István, Makkos Ambrus, Bordás Barbara és Kónya Kriszta éneklik.

A Gianni Schicchi főszerepeit pedig – két szereposztásban – többek között Ferenczy Orsolya, Kovács Éva, Somogyvári Tímea Zita, Dobrotka Szilvia, Vajda Júlia, Balczó Péter, Turpinszky Gippert Béla formálják meg a színpadon.

Mindkét darab díszletét Ondraschek Péter, a jelmezeit pedig Bujdosó Nóra tervezte. A Szegedi Szimfonikus Zenekart Kardos Gábor és Pál Tamás felváltva vezényli.

A péntek esti bemutatót követően az operakettőst októberben még hat alkalommal láthatja a szegedi közönség.