MACSKADÉMON – KARAFIÁTH ORSOLYA ÉS BELLA MÁTÉ HORROR VÍGMUSICALJE AZ OPERETTSZÍNHÁZBAN

Karafiáth Orsolya és Bella Máté horror vígmusicaljét Göttinger Pál állítja színpadra, a címszerepben Homonnay Zsolt és Szemenyei János váltja egymást. A bemutatót március 16-án tartják.

Megkezdődtek A Macskadémon próbái a Budapesti Operettszínház új játszóhelyén, a Kálmán Imre Teátrumban, ahol az 1990-es évek kultmusicalje, a Dorian Gray után március 16-án egy fergetegesen mulatságos történetet láthatnak.

A készülő előadás a sokat sejtető műfaji meghatározása mellett is tartogat meglepetéseket, már csak azért is, mert az alkotó csapatból többeknek is ez az első operettszínházi munkájuk.

Az előadás rendezője, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház főrendezője, Göttinger Pál is első ízben dolgozik a Budapesti Operettszínházban. Mint mondja, kíváncsian és izgatottan készült a próbaidőszakra, bár a társulatot természetesen ismeri, sőt: Peller Annával, és a címszereplő Szemenyei Jánossal egy időben járt a Színház- és Filmművészeti Egyetemre.

Nem ismeretlen számára a zenés színházi terep sem, a diploma megszerzése után rendezett Mágnás Miskát, de operát, musicalt is állított már színpadra Kolozsvárott, Budapesten és több vidéki helyszínen. “Voltak kirándulásaim ezen a területen, de nem tartom magam par excellence zenés rendezőnek” – mondta szerényen, mielőtt kitért volna arra, hogy milyennek képzeli a Macskadémont 2018-ban.

“Az előadás játékos lesz, tele humorral. Egy harminc év körüli, szingli lányról szól, aki új albérletbe költözik, és próbálja megérteni, miért nem halad úgy az élete, ahogy szeretné. Sok bosszantó dologgal kell megbirkóznia a sikertelen párkapcsolattól az összerakhatatlan IKEA szekrényig – mindezektől persze könnyű azonosulni vele, és egy rendkívül szerethető karakterré válik. Akinek volt már olyan napja, amely során reggeltől estig egymásra potyogtak a katasztrófák a beázástól a lekésett találkozón át a durrdefektig, az tudja, hogy egy idő után ilyenkor arra gondolunk, hogy valami ártó, de tudatos szellem szándékosan ki akar velünk tolni. Itt lép be a képbe az a bizonyos Macskadémon.”

A darab íróját, Karafiáth Orsolyát régóta foglalkoztatja a mondák, mítoszok és mesék világa, a Macskadémon történetére egy tibeti legendagyűjteményben talált rá. A témát először meseregény formájában akarta feldolgozni, ám végül úgy hozta az élet, hogy musical született belőle. És hogy a fentieken kívül mi inspirálta? A történet főhősét, Orsit részben magáról mintázta: “Nekem is volt egy Rigó nevű kiscicám, a darab karaktereit pedig a környezetemből loptam.” – felelte arra a kérdésre, hogy a kis budai villában élő furcsa karakterek megalkotásához honnan merített ihletet.

A Macskadémon figurája pedig – bár eredetileg nincs neme – jelen esetben egy férfi, aki meglehetősen sok bajt okoz, ezzel nehezítve Orsi boldogulását. A több sikeres prózai- és verseskötetet jegyző író- és költőnő pályafutása során ez lesz az első alkalom, hogy klasszikus színházi körülmények között kerül színre egy alkotása, eddig ugyanis Karafiáth-színművel csak felolvasószínházi keretek közt találkozhatott a közönség.

Az egyebek mellett Junior Prima Díjjal is kitüntetett Bella Máté rendkívül változatos, sokszínű zenét komponált a szellemes történethez: “Az előadásban sok műfaj találkozik: megjelenik benne például a hungarikumként jegyzett magyar operett, de felidézzük az angolszász musicalek stílusát is. A darab zenei anyaga attól különleges, hogy minden szereplőnek saját zenei világa van: akad, aki magyar nótázva, míg más egy Sondheim musical stílusában szólal meg.”

A Budapesti Operettszínház márciusi bemutatójának címszerepében Homonnay Zsolt mellett Szemenyei János m. v. mutatkozik be, a főhősnőt, Orsit Peller Anna kelti életre, a rozzant alkoholista Máté bácsi Faragó András, a felcicomázott, zsugori Bori néni pedig Oszvald Marika lesz, az örökké depressziós író, András szerepében pedig Bálint Ádámot láthatják. A dramaturg Lőkös Ildikó, díszlettervező Csanádi Judit és Kiss Gabriella, jelmeztervező Kovács Andrea, Zenei vezető: Mihalics János és Furák Péter, a koreográfus Gulyás Anna, a rendező Göttinger Pál.