A szegedi teátrum már a jövő évadra hangol

Változatos programmal, vendégjátékokkal és fesztivállal zárja az évadot májusban és júniusban a Szegedi Nemzeti Színház. A jövő évad műsortervében 3 opera, egy operett, 7 színmű, két gyermekdarab és 2 balett bemutató szerepel.

Megújul a színház honlapja

Elkészült és már „finomhangolják” a teátrum megújult internetes honlapját. Borda Sándor marketing ügyvezető elmondta, a régi már 9 éves volt, ráfért a tartalmi és formai megújítás. Az új honlapot – amely a korábbinál felhasználóbarátabb – május végétől használhatják az érdeklődők és különféle okos eszközökön is olvasható lesz.

Gyüdi Sándor főigazgató a teátrum műsoráról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, májusban már nem lesz bemutatója a szegedi társulatnak, de számtalan vendégjátékot és egyéb produkciót láthatnak a szegedi színházbarátok. Május 5-én a legtöbbet külföldön szereplő magyar társulat, a Proton Színház vendégeskedik a Tisza-parti teátrumban. Az Utolsó című, Rába Roland rendezte utópisztikus előadás a mai fogyasztói társadalom problémáiról szól.

A Rock the Ballet magyarországi turnéja szegedi állomásán az amerikai társulat rockzenére és filmslágerekre készült táncprodukcióját május 6-án játsszák a Nagyszínházban.

Május 8-án az idén 15 éves Szeged Első Lions Klub jótékonysági programjának részeként a Recirquel társulat Cirkusz az éjszakában című darabját mutatják be Szegeden. Az előadásra legalább 250, egészségügyi állapota vagy szociális helyzete miatt hátrányos helyzetű gyermeket hívnak meg. A szegedi színházi élet szakmai elismeréseit, a Dömötör-díjakat május 20-án adják át gálaműsor keretében.

A teátrum május 22-től a Finálé regionális kamaraszínházi fesztivállal várja hűséges nézőit. A műfajilag sokszínű előadások sorát egy Bodó Viktor rendezte monodráma, az Egy őrült naplója kezdi. Keresztes Tamás produkcióját tavaly nyáron mutatták be Szegeden, azóta az előadás több szakmai elismerést nyert. Egy hét alatt a fesztivál keretében összesen hét produkciót láthat a szegedi közönség.

Május 30-án rendezik meg a Solve gálát, amelynek bevételéből a teátrum régi idős tagjait támogatják. Június 11-én a Tiszavirág táncegyüttes gálaműsorát tartják a Nagyszínházban, az esten óvodásoktól a nagyszülőkig a társulat háromszáz tagja mutatkozik be.

Elkészült a következő évad előzetes műsorterve is. Három játszóhelyen összesen 15 bemutatóval várja majd a közönséget a szegedi társulat. A műsortervben 3 opera, egy operett, 7 színmű, két gyermekdarab és 2 balett bemutató szerepel.

Spiró György, a színház művészeti főtanácsadója a produkciók közül kiemelte Németh Ákos kortárs magyar drámaíró Tél című darabjának ősbemutatóját, melyet ősbemutatóként Bodolay Géza állít színpadra a stúdiószínházban.

Az elmúlt száz év tíz legjobb magyar drámájának egyikét Papp András és Térey János Kazamaták című, 1956-ban játszódó, a Köztársaság téri pártház ostromának eseményeit feldolgozó művét Máté Gábor rendezi majd, a darabot 2018. februárjában mutatják be a Kisszínházban – közölte a drámaíró.

A Szegedi Nemzeti Színház 2017/2018-as évadának műsorterve

Nagyszínház

Szeptember 22.
Szegedi Kortárs Balett bemutatója
Koreográfus: Juronics Tamás

Október 20.
Kacsóh Pongrác: János vitéz – gyermekeknek
Rendező: Toronykőy Attila

November 17.
Gioachino Rossini: A sevillai borbély – opera
Rendező: Kerényi Miklós Gábor

December 8.
Ábrahám Pál: Bál a Savoyban – operett
Rendező: Horváth Péter

2018. január 26.
Georges Bizet: Carmen – opera
Rendező: Keszég László

Február 16.
Békés Pál: Félőlény – mesejáték
Rendező: Tóth Miklós

Április 6.
Alekszandr Szuhovo-Kobilin: Tarelkin halála – színmű
Rendező: Rale Milenkovic

Április 27.
Giuseppe Verdi: Ernani – opera
Rendező: Göttinger Pál

Kisszínház

Szeptember 29.
Anton Pavlovics Csehov: Ványa bácsi – színmű
Rendező: Bodolay Géza

November 10.
Friedrich Dürrenmatt: János király – színmű
Rendező: Keszég László

December 22.
Peter Shaffer: Amadeus – dráma
Rendező: Rusznyák Gábor

2018. február 9.
Papp András – Térey János: Kazamaták – színmű
Rendező: Máté Gábor

Március 23.
Zágon – Harsányi – Eisemann: XIV.René – zenés vígjáték

Április 13.
Szegedi Kortárs Balett bemutatója
Koreográfus: Juronics Tamás

Stúdiószínházi bemutató

December 15.
Németh Ákos: Tél – dráma (ősbemutató)
Rendező: Bodolay Géza

* * *