“A NAGYSZÍNHÁZ NEMCSAK OPERAHÁZ” – MI VÁRJA A NÉZŐKET A SZEGEDI NEMZETIBEN?

Novemberben és decemberben egyetlen operaprodukciót se tűztek műsorra, januárban pedig egyetlen előadása lesz a Slynak. Gyüdi Sándor igazgatót a Délmagyarország faggatta.

“Alapvetően egyetértek azokkal, akik hiányolják az operát. Számszerűen ráadásul eggyel több premierünk és néggyel több itthoni előadásunk van tavalyhoz képest ebből a műfajból. Azt azonban nem tudjuk garantálni, hogy egyenletesen osztjuk el az évadban” – mondta Gyüdi Sándor a Délmagyarországnak, hozzátéve: a nagyszínház nemcsak operaház, hanem könnyűzenés és gyerekdarabok, balettprodukciók játszóhelye is, valamint próbaszínpad és koncertterem. A helyszín kérdése mellett a vendégművészekkel is folyamatosan egyeztetni kell, mikor tudnak a szegedi teátrumban fellépni.

Február elején bemutatják Donizettitől a Don Pasqualét, majd a tagozat gyerekdarabját, a Parázsfuvolácskát. A Bánk bánból március közepére terveznek előadást. “Nem tehetjük meg, hogy a délutáni gyerekprodukció után este 7-kor már Bánk bánt játsszunk. A színpadépítéshez, rakodáshoz, szereléshez több idő kell, főleg mivel Dorozsmán van a raktárunk. Az anyagi lehetőségeink is szűkösek, hiszen egyetlen előadás költségeit sem fedezik a jegybevételek; az áremelést viszont nem tartom reálisnak. Nem az Andrássy úton vagyunk, ahol húszezerért is elviszik a jegyeket” – fogalmazott a direktor, aki a tervek szerint kérdőívet készít a Szegedi Operbarátok Egyesületének, hogy felmérje, milyen produkciókat szeretnének látni, és mennyit hajlandók rá áldozni.

A 2017-es évet a Sly című operával, újévi operettgálával és Ödön von Horváth Mesél a bécsi erdő című színművével kezdi a Szegedi Nemzeti Színház. Wolf-Ferrari Sly című operáját – amely librettójához A makrancos hölgy előjátéka szolgált inspirációul – a Shakespeare halálának 400 évfordulója alkalmából Budapesten szervezett fesztiválon állította színpadra Göttinger Pál rendezésében a szegedi operatársulat májusban. A címszerepet László Boldizsár énekli, Dolly szerelmét Kónya Krisztina alakítja. A szegedi bemutatót január 11-én láthatja a közönség, ezt követően január 13-án és 15-én Budapesten, az Erkel Színházban is játsszák a darabot.

Január 14-én hagyományos Újévi operettgálát tartanak a Nagyszínházban. A produkció sztárvendége Koós János lesz. A színész-énekes évekig játszott A víg özvegyben, így felcsendülnek majd részletek a Lehár-operettből, de különleges új számok is várják majd a nézőket.

Főrendezőként Keszég László Ödön von Horváth Mesél a bécsi erdő című színművével debütál Szegeden 2017. január 27-én. Spiró Görgy, a teátrum művészeti vezetője úgy fogalmazott, a darab a Magyarországra és az egész világra ma is jellemző agresszív közöny nagyszerű bemutatása. Keszég Lászlóelmondta, a színművet egy bő évtizede játszották Szegeden. A Mészöly Dezső fordításában színpadra kerülő tragikomédia egyértelműen olyan archetípusokról szól, akik közöttünk rohangálnak, így tökéletesen alkalmas arra, hogy szembesüljünk önmagunk gyengeségeivel és erényeivel.