Nézőtér – 2013. november

Összeállításunk a Kárpát-medencei magyar nyelvűszínházak és zenés társulatok fontosabb novemberi előadásaiból szemléz a teljesség igénye nélkül. Válogatásunkhoz az MTI, a színház.hu portál, valamint a társulatok szerkesztőségünkhöz eljutatott sajtóközleményeit használtuk föl.

Teltházat, ezer nézőt vonzott november 3-án a dél-koreai főváros Seoul Arts Center Towol színházában Tompa Gábor rendezése, a Danton halála, és a további tizenhét előadásra is minden jegy elkelt. Georg Büchner drámáját Visky András dolgozta át, az előadás díszletét Both András tervezte, a jelmezeket Sohhee Han. Az előadás főbb szerepeit neves dél-koreai színészek alakították: Dantont Park Ji-Il, Robespierre-t Yoon Sang-Wha, Saint-Just-öt Lee Jae-Jun, Julie-t Moon Hyung-Joo.

Az előadásban szerepelt Lee Jaram, Dél-Korea népszerű panszori-énekese, aki számára egy, az eredeti szövegben nem létező szerepet – az utcai komédiásét – írt Visky András és Tompa Gábor . A panszori-énekest egyébként a 2012-es INTERFERENCIÁK Fesztiválon láthatta a kolozsvári közönség a Bertolt Brecht Kurázsi mama és gyermekei című drámája nyomán készült, Ukcsuk-Ga című előadásban. 

Először került színpadra Debrecenben Szabó Magda Abigélje: a darab a november 16-án több mint háromezer néző előtt debütált a Főnix Csarnokban, olyan neves színészekkel, mint Trokán Péter, Harmath Imre, Hujber Ferenc, Kiss Ramóna, Pindroch Csaba és Gregor Bernadett. A Matula Leánynevelő Intézet és Vitay Georgina jól ismert történetét Szikora János rendező a legendás tévésorozat Torma Piroskáját alakító Bánfalvy Ágnessel állította színpadra. Utóbbi most Horn Mici bőrébe bújva segíti a főszereplő boldogulását a leányiskola falai között.

A Keresztes Attila által rendezett Yvonne, burgundi hercegnő című előadást tekintheti meg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház közönsége lengyel nyelven, magyar felirattal november 26-án. A produkció gondolata a Tadeusz Bradecki lengyel rendező vezette Gombrowicz-alkotóműhelyben született meg 2008-ban, Kolozsvárott. 2010-ben mutatták be a katowicei Teatr Śląskiban, 2011-ben Lengyelországban Keresztes Attila megkapta a Złota Maska (Arany Maszk) díjat az év legjobb rendezéséért. Az előadás a budapesti Nemzeti Színházban is vendégszerepelt, a lengyelországi Radomban, a Nemzetközi Gombrowicz Fesztiválon pedig díjat nyert a főszerepet játszó Agnieszka Radzikowska és a Kamarást megformáló Jerzy Głybin.

Budapesten vendégszerepel a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a társulat előadásában a Parasztoperát tekintheti meg a Katona József Színház közönsége november 22-én, este hét órától. A darab szerzői – Pintér Béla és Darvas Benedek – egy balladai történetet dolgoztak fel operaformában, zenéje erdélyi magyar népdalokra és barokk vonószenére épül.
A temesváriak előadását Szikszai Rémusz rendezte, aki a korábbi színpadra állítóktól – Pintér Bélától és Mohácsi Jánostól – eltérően, "kisrealista" szemlélettel közelít a történethez. „Azzal, hogy kevésbé stilizál, a történetet a valóság felé tolva ábrázolja, afféle thrilleroperává avatja a darabot” – áll az ismertetőben. 
A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Békeidő című produkciója is látható november végén Budapesten: a Hajdu Szabolcs által írt és rendezett darabot a Kortárs Drámafesztivál keretében nézheti meg a közönség a Jurányi Inkubátorházban 28-án és 29-én.

Az évad második premierjére készül a Csíki Játékszín. Ábrahám Pál – Földes Imre – Harmath Imre Viktória címűoperettjét november 22-én mutatják be, Somogyi Szilárd, a Budapesti Operettszínház rendezője állította színpadra. A rendező visszatérő vendég az erdélyi színházakban, így a Csíki Játékszín művészeivel is dolgozott már együtt. Az elmúlt évadban az ő rendezésében mutatták be az Isten pénze című musicalt. Somogyi Szilárd ezúttal is az egy évvel ezelőtt jegyzett előadás művészeivel és stábjával viszi színre a Viktóriát: Gyarmathy Ágneslátványtervezővel, Horváth Gyula Antal koreográfussal és Bene Zoltán zenei vezetővel, a színművészek közül pedig többek közt Fülöp Zoltánnal, aki Viktória férjét, John Cunlight, amerikai nagykövetet alakítja.

Három ritkán játszott Verdi-opera hallható november 29-től három egymást követő estén az Erkel Színházban, ahol a 200 éve született alkotó Giovanna d'Arco, A haramiák és Luisa Millercímű zenedrámája kerül színre. A különleges projekt művészeti vezetője és karmestere Selmeczi György. „Több éve foglalkoztat a Verdi-életműnek az a része, amely nem slágeresedett. Mindig is érdekeltek azok a fontos fordulatok, amelyek kiemelkednek ebből a hosszú pályafutásból. Ha rápillantunk az 1840-es évtizedre, látjuk, hogy 1845-ben, 1847-ben és 1849-ben, tehát kétévenként írt Schiller-drámák alapján egy-egy operát. Nehogy bárki fiatalkori művekre gyanakodjon, Verdi ekkor sikerei csúcsán volt, sőt kifejezetten emblematikus alakja volt nemcsak a mediterrán térségnek, hanem bizonyos értelemben egész Európának. Ebben az időszakban a Nabucco, az Attila, a Macbeth már mind mögötte volt. Zsenire jellemző módon felismerte, hogy az e művekre jellemző tömbös, szinte mozgalmi jellegű kompozíciós nyelv nem beszélhető többé” – nyilatkozta a rendező. 
Selmeczi György kiemelte: a Kolozsvári Magyar Operával való együttműködés valódi tartalommal telik meg a sorozatban. Egységes a vizuális világ, a színpadképet Csíki Csaba tizenöt absztrakt körplasztikája alkotja, ezek a három előadásban háromféle elrendezésben lesznek színen. Kiss Zsuzsa jelmezei is alapruhák, más-más kiegészítőkkel. A szobrok a kolozsvári műhelyekben készülnek, Budapesten és Kolozsváron egyaránt folynak a próbák, hiszen december 6-től következnek az ottani előadások. Egy fiatal erdélyi rendező, Zakariás Zalán viszi színre a Giovanna d'Arcót, Göttinger Pál A haramiákat, Szőcs Artur pedig a Luisa Millert.

Roger Vitrac Viktor, avagy a gyermekuralom című drámája Silviu Purcărete rendezésében tekinthető meg november 29-én este nyolc órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagyszínpadán fölépített stúdiótérben. Az előadásban Dimény Áron, Bogdán Zsolt, Kató Emőke, Varga Csilla, Albert Csilla, Szűcs Ervin, Vindis Andrea, Bíró József, Kézdi Imola, Molnár Levente színművészek lépnek fel.

November 26-án este nyolc órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház vendége lesz Esterházy Péter. Az irodalmi rendezvény címe: Én vagyok a Te. 

A Magyar Táncművészeti Főiskola (MTF) mintegy hetven balettnövendéke szerepel az Operaházban a Diótörő előadásain, amelyeken idén először az elsőévesek is szerephez jutnak. A táncakadémia hat évfolyamának ifjú balettosai Janics Evelyn mesternő vezetésével az ősz közepe óta próbálnak az ünnepi szezon legnépszerűbb darabjának számító, karácsonyi mesebalettre. A Diótörő az MTF növendékeinek hagyományos darabja, amelyben egerek, kiskatonák, lovasok, denevérek, lepkék, babák, bohócok, kislányok és kisfiúk szerepében mutatkozhatnak be az ifjú tehetségek. Az intézmény diákjai 1950 óta rendszeresen szerepelnek az operaházi előadásokon, ami nagyszerű lehetőség számukra, hogy a színpadi rutint szerezzenek. A Diótörő november 17. és december 30. között összesen 23 alkalommal lesz látható a Magyar Állami Operaházban.