Születésnapi koncertet tart a Firkin

Vendégekkel és meglepetésszámokkal várja rajongóit negyedik születésnapi koncertjére csütörtökön a Firkin: a modern ír kocsmazenét játszó népszerű hazai csapat a Barba Negra Music Clubban tartja a bulit.

"A megalakuláskor, 2008 őszén az volt a cél, hogy minden tag hozza magával azt a zenei világot és környezetet, ahonnan jött. Volt, aki a klasszikus zene felől érkezett, volt aki a dzsessz, a rock and roll, más a metál irányából. Talán ebben vagyunk mások a többi ír, kelta punkrock muzsikát játszó csapathoz képest" - mondta Péter János (PJ), a Firkin alapítója, fuvolása, ír furulyása az MTI-nek.

A Firkin az elmúlt években külföldön is népszerű lett, fellépett Kanadában, Svájcban, Németországban és Ausztriában is, idén főzenekarként játszott a németországi Castellans Folk Summer fesztiválon.

Az együttest a külföldi szaksajtó a műfaj megújítói közé sorolja. PJ szerint az ír kocsmazene egyszerűségét, a Pogues, a Flogging Molly és a Dropkick Murphys által képviselt hagyományokat megtartva a Firkin igyekszik a zene mélységeit is felfedni dalaiban, koncertjein. "Bulizósak és vidámak vagyunk, de reméljük, hogy közben az is hallatszik, hogy tudunk zenélni" - jegyezte meg.

Mint kifejtette, nagy sikernek tartja, hogy négy év alatt a Firkinnek szép rajongótábort sikerült kiépítenie, és míg tavaly ilyenkor még kis klubokban játszottak Budapesten, csütörtökön már a negyedik idei fellépésük lesz az ezer főt befogadni képes Barba Negrában, és az előzőek szinte kivétel nélkül telt házzal mentek.

A mostani koncerten természetesen ott lesz Jamie Winchester gitáros-énekes, aki régóta állandó közreműködője a Firkin nagyobb koncertjeinek és játszott a zenekar idén tavasszal megjelent legutóbbi albumán, az Igyunk pálinkát! című anyagon is. Szintén fellép a Firkinnel csütörtökön Pál István Szalonna hegedűs.

"Jamie először két évvel ezelőtt, a Művészetek Palotájában játszott velünk, később ő is elhívott engem többször fuvolázni. Sajnos a mostani egyben egy darabig utolsó magyarországi fellépése lesz, hiszen úgy döntött, hazaköltözik Írországba, de azért időnként visszajön zenélni, velünk is. Pál István Szalonna fantasztikus hegedűjátékával nagy szerepet játszott abban, hogy az idei lemezünkre átdolgozott néhány korábbi számunk a szólóival teljesen új köntöst kapott" - mondta PJ.

A Firkin csütörtöki koncertjén két előzenekar, az ír tradicionális zenét és sztepptáncot egyaránt játszó Erin, valamint a Flogging Molly- és Dropkick Murphys-feldolgozásokat előadó LochNesz lép fel. Péter János elmondta az MTI-nek, hogy a Firkin egy vagy két új számot is el fog játszani, és a teljes koncertet rögzítik képben és hangban, amiből karácsonyra egy DVD-t terveznek megjelentetni.

A zenekar eddig három CD-t adott ki; a Firkinful of Beer 2009-ben, a Whup! 2010-ben, az Igyunk pálinkát! 2012-ben jelent meg. A Firkinben Péter János mellett Virág Lili hegedül, Marczis Attila játszik elektromos gitáron, Marthy Barna énekel, Juhász Róbert dobol, Göttinger Pál énekel és ír furulyán játszik, Szuna Péter pedig basszusgitározik.

forrás: http://prae.hu/