Már szeptember elejétől játszik a Szkéné Színház

Már szeptember 4-én és 5-én várja közönségét a Szkéné Színház. Pintér Béla és TársulataTündöklő középszer című előadásával nyílik a Műegyetem központi épületének második emeletén található színház.

A Pintér-társulat új bemutatójára szeptember végén kerül sor. A 42. hét a fogantatástól a születésig tartó időszakról szól, de nem a szülők, és nem is a gyermek áll majd az előadás középpontjában, hanem a nőgyógyász, akit ezúttal egy újabb vendégművész, Csákányi Eszter fog alakítani, aki eddig még sosem játszott a társulattal. A Kaisers Tv, Ungarn Üregi Szidóniája után ebben az előadásban is láthatják majd Stefanovics Angélát.

A Vádli Alkalmi Színházi Társulat Caligula helytartója című előadása nagy sikerrel fut a színházban. Új előadásuk, a Képmutatók cselszövése főszerepében Fodor Tamás és Nagypál Gábor látható, a munkabemutatóról készült kritikánk itt, Szikszai Rémusszal, a rendezővel készült beszélgetésünk pedig itt olvasható.

Októberben az Orlai Produkciós Iroda bemutatója lesz látható: David Harrower Blackbird című darabját Kováts Adél rendezi, amely a színésznő első rendezése lesz. (Interjú Kováts Adéllal a darabról itt.) A két szereplő pedig Pető Kata és Mucsi Zoltán, akik eddig még sosem játszottak együtt színpadon. David Harrower darabját 2005-ben mutatták be az Edinburgh-i Fesztiválon, azóta számos díjjal jutalmazták, és nagy sikerrel játszák világszerte.

A Nézőművészeti Kft. lassan már hazajár a Szkénébe: már futó két előadásuk, A fajok eredete és A gondnok mellé egy harmadik készül. Ezúttal egy kultfilmet, a Gengszterek fogadóját dolgozzák fel Parti Nagy Lajos átiratában, Göttinger Pál rendezésében. Ezt az előadást ingyen nézhetik meg majd mindazok, akik kiváltják a Szkénében Kapa-bérletüket, s megnézik mind a négy előadást, amelyben Mucsi Zoltán játszik.

Idén is lesz határontúli vendégjáték: novemberben a sepsiszentgyörgyi M Stúdió Mint a fagyöngy című táncelőadása lesz látható Gemza Péter rendezésében, amely Abe Kobo A homok asszonya című regénye nyomán készült. Először lép fel a Forte Társulat, akik Agotha Kristóf A nagy füzet című regényét dolgozzák fel Horváth Csaba rendezésében László Zsolt főszereplésével. S hogy a sok próza mellett egyensúlyban legyen a tánc, a fent említett két társulat mellé a Szkénében fog fellépni ősztől a Nemes Zsófia vezette PR-evolution is.

A Dob1 Írócsoport a HOPPart Társulattal közösen mutatja be A 214-es fiolát Laboda Kornél rendezésében. A DOB1 Íróiskola tanítványai Tasnádi István drámaíró vezetésével írt jelenetei a bizonyosan bekövetkező világvége előtti utolsó órákat ábrázolják elképesztően friss humorral és megrázó emberismerettel.

Új bemutatóval készül az Élőkép Színház. A Lepkévé válás után egy újabb látványszínházzal készülnekVáltozás kapui címmel.

Továbbra is várják az itt élő ex-patokat és angolul tanuló nézőket: a Scallabouche Társulat Budapestről készít improvizációs előadást angol nyelven, a Pintér Béla és Társulata előadásai pedig továbbra is megtekinthetők angol felirattal.

Mindezeket a megújult Szkéné Színházban nézhetik meg a 2012/13-as évadban, ahol folytatódtak a tavaly megkezdett felújítások. Évad végén már új, kényelmes székekből nézhették az előadásokat légkondicionált termünkben, míg az előadásra várva panorámás kilátásban lehetett részük. Mindezek mellé az idei évadkezdésre a teljes hang- és fénytechnikai rendszert is lecserélte a Szkéné, amelynek jelmondata: „Ne csak láss. SzkéNézz!”