Junior Prima

Tíz fiatal művész: hét színész, egy-egy díszlettervező, balettművész és rendező vehette át az idei Junior Prima Díjakat színház- és filmművészet kategóriában csütörtökön az Uránia Nemzeti Filmszínházban megrendezett ünnepségen.

Az elismerést a zsűri 54 jelölt közül Pazár Krisztina címzetes magántáncosnak (Magyar Állami Operaház), Cziegler Balázs díszlettervezőnek, Göttinger Pál rendezőnek (kaposvári Csiky Gergely Színház), valamint Kovács Lehel (Katona József Színház), Grisnik Petra (kaposvári Csiky Gergely Színház), Pál András (Magyar Színház), Polgár Csaba (Örkény Színház), Józan László (Vígszínház), Ötvös András (Katona József Színház) és Tóth Orsi színművésznek ítélte oda.

A Junior Prima Díj plakettje mellett 7000 euróval járó díjakat a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagja, Takács Ildikó, a kategória társalapítója, az FHB Jelzálogbank Nyrt. igazgatóságának elnöke, Spéder Zoltán, valamint a zsűri tagjai közül Molnár Piroska, Eszenyi Enikő és Bálint András adta át.

Spéder Zoltán felidézte, hogy a Prima Primissima Alapítvány 2003 óta tekinti küldetésének a művészeti és kulturális értékek ápolását, díjazza a terület kimagasló teljesítményeit. Néhány éve döntöttek arról, hogy az érett művészek mellett a feltörekvő nemzedékek tevékenységét is értékelik, támogatják. Mint hozzátette, a kategória társalapítója, az FHB Bank lehetőségeihez mérten a jövőben is megpróbálja ezt a támogatást folytatni.

Takács Ildikó arról beszélt, hogy a színház- és filmművészeti kategória nagyon közel áll a szívéhez. Elmondta, hogy az idei, december 2-i Prima Primissima Gálán csak fiatalok, Junior Prima-díjazottak lépnek majd fel. A "nagy ikonokat" a jövő évi, 10. díjátadóra kérik fel a Papp László Budapest Sportarénában megrendezendő jubileumi gálaműsorra - tette hozzá.

A Junior Prima díjra érdemes fiatal tehetségeket idén is a magyar színház- és filmművészet elismert képviselői jelölték. A zsűri tagja volt Eszenyi Enikő, Molnár Piroska és Bálint András mellett Csákányi Eszter, Káel Csaba, Orlai Tibor, Szabó István, Lovassy Tamás, Balogh Gabriella és Takács Ildikó.

Forrás: MTI