EGY KICSIT MINDANNYIUNK TÖRTÉNETE

Remek vígjátékot láthatott a közönség a Gyulai Várszínház kamaratermében Orosz Dénes rendezésében
Súr Enikő

Remek vígjátékot láthatott a közönség november 14-én a Gyulai Várszínház kamaratermében Orosz Dénes rendezésében. A Manna Kulturális Egyesület produkciójára rengetegen voltak kíváncsiak, roskadásig megtelt a várszínház kamaraterme.

Szabó Borbála Telefondoktor című bohózatának egyetlen szereplője, Göttinger Pál egy látszólag boldog és elégedett, a harmincas éveiben járó nőgyógyászt alakít a színpadon, aki bennragad a rendelőjében. Az orvos, Békés Dénes a kezdetben aprónak tűnő problémát, hogy két óvodás kislányát valaki elhozza helyette az óvodából úgy, hogy arról a felesége ne szerezzen tudomást, telefonon igyekszik megoldani. A rendelőből irányított események azonban egyre irányíthatatlanabbá válnak, s a nőgyógyász élete gyökerestől változik meg. A probléma valódi forrása ugyanis nem az ajtózárba beletört kulcs, hanem az, hogy Békés Dénes soha nem mer igazat mondani. Az apró hazugságok pedig beláthatatlan következményekhez vezetnek.

A rendezőnek, Orosz Dénesnek és a bohózat egyetlen szereplőjének nem volt könnyű feladata, hiszen az egyszemélyes darabban csupán a telefonbeszélgetéseken keresztül bontakozik ki a történet. Göttinger Pálnak azonban, játékával, mindvégig sikerült fenntartania a közönség figyelmét, a történet egésszé állt össze.

A csonka párbeszédekből kirajzolódik előttünk a nőgyógyász élete, a folyton magyarázkodó Békés Dénes mulatságos, ugyanakkor szerethető figurája, aki egy szokványos hétköznap délutánján nem akar mást, csak nyugodtan kibontani egy csomagot. Csakhogy állandóan megzavarják a telefonok.

Békés Dénes megállás nélkül telefonál. Hol a liberális, vegetáriánus, sajátos nevelési elveket valló feleségével, Judittal, hol az idősödő, szélsőjobboldali érzelmű, homofób édesanyjával, hol a feleségét megcsaló, megbízhatatlan barátjával, Barnabással, hol a barát lengén öltözött, parókás szeretőjével, Tündivel, hol az éppen szülni készülő páciensével, Edittel és annak férjével, hol az útközben elakadt lakatossal, hol az utazási szokásokat felmérő cég munkatársával.

A rendelőjébe zárt, a külvilággal a kapcsolatot csupán telefonon tartó Békés Dénes története Judittal, a mamával, Barnabással és Tündivel igazi mai történet, amely tele van egy ma élő ember konfliktusaival. Egy kicsit mindannyiunk története.