Újratervezés Stohl Andrással, optimista Csiky-program

2011. március 16. 11:21 Balassa Tamás

KAPOSVÁR | A kaposvári színház tradíciók hívei és a megújulást pártolók számára egyaránt színes évadot tartogat 2011/2012-es műsorterv. Erről szerdán sajtótájékoztatón számolt be Rátóti Zoltán direktor, ahol elmondta: a színházfelújítás még várat magára.

Mik ezek?

Nincs B-terv – ezt felelte kérdésünkre a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója, miután megkérdeztük, a források felett őrködők döntésének megkönnyítésére nincs-e egy 3-4 milliárdos szerényebb változat a 7,5 milliárdos rekonstrukciós költségekkel tervezők helyett.

Rátóti Zoltán nem tartaná helyesnek, ha mindjárt egy csökkentett paraméterű tervvel várnák a jövőt, s bár az országos pénzhiány a felújítás lehetőségét nem hozza közelebb, a kisebb-nagyobb renoválások elkezdése nem elképzelhetetlen. A direktor egyébként most is optimista, s hangsúlyozza, nem szeretnék, ha csak a panasz hangjai szólnának a színház felől.
– Az energiával, a szellemi-lelki energiával nem spórolunk – mondta kérdésre válaszolva Rátóti Zoltán –, a túlélésre esélyt sem adna, ha csak tespednénk és sajnáltatnánk magunkat. Ehelyett sok barátot akarunk szerezni a színház felújításának, több nézőt szeretnénk, amivel több bevételre lehet reményünk.

ÚjraTervezés – ezzel a mottóval vetítettek mozgógépet a sajtótájékoztatón, ahol a kaposvári utcatérképre a jövő évi bemutatókat közlekedési-iránymutató táblaként tüntették föl. Az évad szlogenje a fenti fogalmat alkotó szavak kezdőbetűiből az ÚT lesz. Erre az útra jó előre készülhet a társulat, ilyen korán talán még sosem határoztak a követező szezon előadásairól. A tervezet kikerült a próbatáblára, így minden alkotó már most tudja, mikor, miben számít rá a színháza. Ezt a megbecsülést a direktor színészként nagyra tartotta korábbi társulatánál, a Nemzetiben.

Amíg nem szükséges, nem változtat a megörökölt társulat összetételén, fogalmazott Rátóti, s elmondta, megújítja mindenkinek a szerződését. (A művészeti állományt elődje, Schwajda György szabta a hagyományosnál szűkebbre. (A szerző.) Az évad minden színésznek méltó és elegendő feladatot tartogat, háromnál kevesebb bemutatója nem lesz senkinek, mondta az igazgató.

A 11 tervezett bemutató a folytonosságot is képviseli: Kelemen József ismét (Pán Péter), Kocsis Pál először rendez (Színházi bestiák), s lehetőséget kap Rusznyák Gábor is (Antigoné). A megújulás jegyében új tag érkezik Vajda Milán személyében, akinek az édesapját, Vajda Lászlót a hőskor nagy színészeként ünnepelte a korabeli Kaposvár. A fiatal tehetség Egerből érkezik, Kaszás Gergővel együtt. Az egyetemi hallgatók közül Lovas Rozi és Béli Ádám (Mohácsi János értékei egyetemi osztályának két tehetségében lesznek jelen jövőre), Czakó Juli és Marinka Mátyás kap feladatot. Molnár Piroskának stúdiókomédiában (A szent család), Koltai Róbertnek (Régi nyár) zenésben tapsolhat ismét a közönség. Előbbi Schwajda György-darab; a néhai direktor emlékét a bemutató mellett jövőre is drámapályázattal őrzik, ami lehet meghívásos vagy az ideinek megfelelően nyílt: a 232 beküldött pályamű díjait március 24-én hirdetik ki.

A Kaposvárhoz kötődés jelenik meg Kerekes Éva vendégjátékában, a színésznő a Táncsics gimnáziumban Klujber László-tanítvány volt negyed százada. A megyeszékhelyhez kötődéséről ismerhető Ivancsics Ilona is a szerepet kap jövőre. Az új energiákat hozó vendégművészek között Takács Kati, Seress Zoltán, Czintos József, Szikszai Rémusz érkezik, s a Finito című stúdióelőadásban, Tasnádi István komédiájában mutatkozik be Stohl András. A korábban már bemutatott fiatal rendezők közül Szabó Máté, Dömötör Tamás és Göttinger Pál jegyez darabot, utóbbi a Háy János-Lovasi András kaposvári megrendelésre írott zenését, A kéz című ősbemutatót.