Néha baltát vágnak az ember feje mellé

by - 13:41:00

Apró Annamária
2010. június 13., vasárnap 12:50

Jegyesek? Jegyeseeek? – kiabál a jegyszedő hölgy a verekedő-tolakodó kártyások (újságírók) és kitűzősök (a szakma) közé, a sűrűjéből pedig egy hang válaszol: itt, kérem, csak házasok vannak! Ez a X. Jubileumi Pécsi Országos Színházi Találkozó legtöbbször elsütött poénja. Idén Fáy Miklós válogatott 14 versenydarabot.


A POSZT története számokban
Eddig összesen 46 színház 154 versenydarabját játszották, 14 színház legalább minden második fesztiválon részt vett. A magyar nyelvű színházak 30 százaléka adja a fesztiválprogram kétharmadát. A legtöbb darabot, 11-et a Katona József Színház hozhatta a találkozóra. A magyar rendezők közül 19 rendezte a bemutatók 50 százalékát. A legtöbb versenydarabot Zsótér Sándor rendezte (11).

Pécs Magyarország Avignonja már 10 éve. Legalábbis kicsiben ugyanazt jelenti a POSZT a magyar színházi életnek, mint a délfrancia kisváros Európa színjátszásának. 2001 előtt is volt Magyarországon Országos Színházi Találkozó, de a vándorfesztivál nem működött, és érdektelenségbe fulladt mind a szakma, mind a közönség részéről. Ekkor született az ötlet, hogy állandó díszletet kell találni az eseménynek. Az elmúlt 10 évben Pécs a színházi szakma és a közönség romantikus randevúhelyévé vált, erről idén szentimentális kisfilm is készült Jordán Tamás és Simon István fesztiváligazgatók brezsnyevi csókjával.

Pécs részben a POSZT-nak köszönheti az EKF-címet is, hiszen a pályázatban a fesztivál kiemelt helyen szerepelt, a város kulturális életének egyik alappilléreként, versenydarabjaival és a POSZT meg az OFF (Országos Fesztiválmelletti Fesztivál) programjaival, amelyek néha izgalmasabbak, mint maga a verseny. Bár sokan irigylik Pécstől az ország legrangosabb színházi eseményét, és évek óta kering a pletyka, hogy a fesztivál más városba költözik, vagy megszűnik, a közönség és a város nem engedi az egyszer megkaparintott kincset. Ahogy a leköszönő fesztiváligazgató, Jordán Tamás fogalmazott: „Nem lesz sem DOSZT, sem KOSZT, lehetetlen elképzelni, hogy megnyitom a debreceni Pécsi Országos Színházi Találkozót.”

A politika nem szokott beleszólni a művészetbe

Simon István és Jordán Tamás viszont az Európa Kulturális Fővárosa évad után lemond posztjáról a POSZT-on, úgy tűnik, belefáradtak a harcba. Mert a rendezvény bár nagyon sikeres, emellett élvezi az önkormányzat és Pécs városa, valamint pécsi cégek támogatását, és Vajda Márta, a Magyar Színházművészeti Társaság ügyvezetője szerint a helyi segítség mindig korrektül megérkezik, a pénzügyi helyzet kétségbeejtő.

„A mai napon nemhogy pénzünk, aláírt szerződésünk sincs egyik főtámogatónkkal, az Oktatási és Kulturális Minisztériummal. Ilyen még soha sem fordult elő. Június 1-jén írták ki a meghívásos pályázatot a 65 millió forintos központi forrásra, legkorábban július végén kaphatjuk meg a pénzt, addig senkinek sem tudunk fizetni. Ez nem a mi titkunk, ettől én éjszakákon át nem alszom” – vázolta Simon István. A távozó szervezők utódlása még kérdéses, egy pécsi szakembert és egy országosan ismert szakmai tekintélyt keresnek. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Balikó Tamás mandátuma is lejár a Pécsi Nemzeti Színház élén, így a pécsi igazgatói szék sikeres pályázata után dönthetnek az új fesztiváligazgatók személyéről. A választás nem politikai alapokon nyugszik majd, hiszen a politika nemigen szokott beleszólni a művészetbe – jegyezte meg Jordán Tamás a fesztiválértékelő beszélgetésen, a közönség nevetett.

Nemzeti-ügy
2009 elején készült egy felmérés: a Pécsi Nemzeti Színház teljes felújítása mintegy 1,5 milliárd forintba kerülne. Ezt EKF-es forrásokból nem sikerült megoldani. A PNSZ gépészeti berendezései korszerűtlenek, az erkélyt pedig ideiglenesen megerősítették, hogy ne szakadjon le. Februárban egy előadást műszaki okokból meg kellett szakítani, mivel az egyik lámpáról egy 3 kilós lencse zuhant a színpadra. Jordán Tamás szerint ha programonként csak öt hibaforrás lenne, az fesztiválonként ezer hibázási lehetőség, de a tíz év alatt nagyobb gond sosem adódott.

Válogatós

A POSZT születésekor az volt a koncepció, hogy a magyar kulturális élet egy szereplőjére bízzák a mustrát, az évad új, magyar nyelvű darabjai közül tizenkettőt kell választania (a keretet eddig mind a tíz válogató túllépte), ezek lesznek a versenydarabok. Ezzel sikerült felkavarni a színházi élet állóvizét, és komoly szakmai vitákat kiváltani, hiszen egy ember színházi látcsövén keresztül láthatták a színházkedvelők az egész évad legjobbjait.


Az idei szezonban Fáy Miklós újságíró volt a kiválasztott kiválasztó, aki 130 darabból válogathatott. A választási szempontja egyszerű volt: ”Olyan darabokat válasszak, amiket szívesen néznék újra, hogy ne legyen olyan, amiben csak az eszmeisége fog meg, vagy amire azt mondom: ez egy magasabb szempontból értékesebb?” – mondta a szinhaz.hu-nak Fáy. Több helyen pedig kijelentette, hogy az idei nem volt erős évad. A Katona József Színházzal összetűzésbe is került, mert A hős és a csokoládékatona című, beválogatott versenydarab helyett a színház a Kétfejű fenevadat akarta a POSZT-ra hozni. A Pécsett játszódó Weöres-darab így az OFF-programba került be, a Katona pedig kikerült a versenyből. Többek szerint idén kevés pesti és sok vidéki darab volt a szórásban, Zsótér és Mohácsi pedig két előadást is hozhatott.

Adatok a POSZT-ról
Játszó személyek:
190 színész + egyéb közreműködők (statiszták, zenészek)

Fellépő társulatok: 12
3 határon túli (Marosvásárhely, Szabadka, Szatmárnémeti), 5 vidéki (Debrecen, Eger, Pécs, Szeged, Zalaegerszeg), 4 budapesti (KoMa, Maladype Színház, Örkény István Színház, Szputnyik Hajózási Társaság)

Kortárs szerző műve:
7 darab, ebből négy magyar szerző műve, Vinnai András 2 mű szerzője is

Előadások száma:
22 (a versenyprogram 14 produkciójából) + gálaest

Legkisebb társulat:
4 színész + műszaki, technikai személyzet (Maladype Színház, Budapest – Übü király, Csokonai Színház, Debrecen – Fodrásznő, Kosztolányi Dezső Színház – Urbán András Társulata, Szabadka – The beach)
Legnagyobb társulat: 12 színész + 12 közreműködő + 5 zenész + műszaki, technikai személyzet (Pécsi Nemzeti Színház – Az elveszett levél)

Játékkal töltött órák:
45 óra 10 perc

Kamionok: 19
Szállodai szobák/nap: 318 (=680 ágy/nap)

Fáy törekedett a sokszínűségre is, így a repertoárban operett és mobilrevü, pécsi vígjáték, diákszínjátszást idéző komás előadás és a magyar–román viszonyt boncolgató bukaresti darab is található, a versenyelőadások jelentős része pedig kifejezetten közönségdarab volt, néha hasraesős poénokkal. Fáy boldog és önfeledt kisgyermekként biciklizett Pécs belvárosában tíz napon át, én pedig egyre szívesebben engedtem volna a mondott kétfejű fenevadakat a biciklije után, mert láttam jó előadásokat és kevésbé jókat is, de egyik sem ragadott meg. Jövőre hárman osztoznak a válogatás terhén. „Úgy látszik, erős volt a kritikusi lobbi, vagy túl nagy nyomás nehezedett a POSZT-ra, hiszen minden évben elhangzott, hogy ezer sebből vérzik az egyszemélyi válogatás” – nyilatkozta Fáy a Jelenkorban. Március 1-jétől tehát Vekerdy Tamás pszichológus, Szilágyi Lenke fotóművész és Urbán Balázs kritikus kezdte meg a válogatást a 2011-es fesztiválra.

Minden elismerés

A legjobb darabnak járó díjat a debreceni Csokonai Színház Fodrásznője kapta, a férfi főszereplőt, Trill Zsoltot, aki a tavalyi POSZT legjobb férfi alakításáért járó díjat is elhozta, az utcán is megtalálta a lelkes pécsi közönség gratulációival. „Minden elismerésnek örülünk, ez nemcsak a debreceni, hanem a beregszászi színház hírnevét is öregbíti. Ebben a darabban bolondozhatunk, lehetünk finomak, harsányak, az előadásnak mélysége és iróniája van, szerepeket váltogatunk és egy nőnek segítünk, hogy még jobban érezze magát az életben. Én nagyon élvezem!” – meséli a főhős. „Pont az az izgalmas ezekben a szerepekben, hogy ilyen férfi és nő rengeteg van. Nagyon sokan ábrándoznak arról, hogy megtalálják az igaz szerelmet. A darabban a veszélyes helyzetek inkább veszélyesnek tűnnek csak, ilyenek a hétköznapokban is vannak.” Néha baltát vágnak az ember feje mellé, vagy felgyújtják, ilyen hétköznapi helyzetekbe nem szívesen kerülnék.

A szinte minden díjat vivő darab a X. POSZT-on az Örkény István Színház Kasimir és Karolinéja lett, a legjobb női epizódszereplőnek választott Hámori Gabriella, aki tőlünk megkapja a gála legbájosabb teremtésének járó különdíjat is, nagyon boldog a díjesőtől: „Az előadásunk kritikai visszhangja egyáltalán nem volt rossz, de kicsit megosztotta az embereket. Jó érzés, hogy itt ennyire ráéreztek, minek is szánta Bagossy László ezt a darabot. Számított a közönségre is, mert ez egy olyan interpretáció, ahol eljátszunk valamit, ami aztán a nézőben folytatódik tovább. Kapcsolatteremtésről szól, itt pedig mintha vegytisztán érezték volna ezt az emberek. Nagyon-nagyon örülünk neki, aztán hazamegyünk, elfelejtjük, dolgozunk tovább.”

Díjak
A szakmai zsűri díjai:

Legjobb előadás:
Szergej Medvegyev: Fodrásznő, Rendező: Viktor Rizsakov, Csokonai Színház, Debrecen

Legjobb rendezés:
Bagossy László, Ödön von Horváth: Kasimir és Karoline, Örkény István Színház, Budapest

Legjobb női főszereplő:
Kerekes Éva, Bertolt Brecht: Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése, Örkény István Színház, Budapest

Legjobb férfi főszereplő:
Kovács Zsolt, Ion Luca Caragiale után Rusznyák Aladár nyersfordítása alapján Mohácsi István és Mohácsi János: Az elveszett levél, Pécsi Nemzeti Színház

Legjobb női epizódszereplő:
Hámori Gabriella, Kasimir és Karoline, Örkény István Színház, Budapest

Legjobb férfi epizódszereplő:
Urbán Tibor, Az elveszett levél, Pécsi Nemzeti Színház

Legjobb díszlet:
Ambrus Mária, Bertolt Brecht: Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése, Örkény István Színház, Budapest

Legjobb jelmez:
Ignjatovic Kristina, Kasimir és Karoline, Örkény István Színház, Budapest

Legjobb színpadi szöveg:
Parti Nagy Lajos, Ödön von Horváth: Kasimir és Karoline-fordításáért, Örkény István Színház, Budapest

Különdíj:
Yorick Stúdió, Marosvásárhely & dramAcum, Bukarest
Gianina Cărbunariu: 20/20

A nemzetközi zsűri díja:

Bodó Viktor, Vinnai, Turai, Róbert, Bodó: Kockavető, Szputnyik Hajózási Társaság – Modern Színház- és Viselkedéskutató Intézet – Labor, Budapest

A MASZK Országos Színészegyesület színész zsűri díjai:

Legjobb férfi alakítás:
Nagy Péter, Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A revizor, Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg

Legjobb női alakítás:
Szűcs Nelli, Szergej Medvegyev: Fodrásznő, Csokonai Színház, Debrecen

A közönség zsűri díja:

Ödön von Horváth: Kasimir és Karoline, Rendező: Bagossy László, Örkény István Színház, Budapest

You May Also Like

0 Comments

TÁRGYMUTATÓ

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bencs villa bisb bivaly-szuflé bob herceg börtönrádió budaörs budapest improv show budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház caminus castel felice castel felice vizsga centrál cosí fan tutte cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debreceni tavaszi fesztivál deszka fesztivál díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó due dunapart dunaújváros egri tavaszi fesztivál egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email english erkel erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom europa cantat ezek mennek fellegek fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge gianni schicchi gödöllő gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok láthatatlan állomás leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe mágnás miska magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság manhattan short manna margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mikor mindenütt jó mindenütt nő miskolc mojo momentán monodráma fesztivál most fesztivál mozart-kommandó mozgófénykép mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé nemzeti filharmonikusok nézőművészeti kft nézőpont színház nyílt nap nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör operabeavató operaház operajátszóház operamacera operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália pécs pécsi egyetem pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik projekter rádió radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szent imre szentendrei teátrum szép heléna szfe színházak éjszakája színházi törvény szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed