„Kitáncolható a szomorúság és a baj, ha Firkin tablettával kezeled”

2009. július 25. 07:07 Kánya Andrea

Péter János, a M.É.Z. és a Shannon.hu egykori fuvolistája 2008 nyarán létrehozta élete talán legőrültebb zenekarát. A Firkin a modern ír kocsmazene féktelenül vidám műfaját honosítja meg Magyarországon. A csapat mottója: láb, szív, fej nem marad szárazon! Interjú.

Miért pont ír kocsmazenét játszotok?

Ír zenét játszom 15 éve, így evidens volt, hogy mikor Ausztriában belebotlottam a világ legismertebb ír kocsmazenét, azaz ír punkot játszó zenekarába (Flogging Molly), abban a pillanatban eldőlt, hogy ez az az ír zenei stílus, amiben már régóta szeretnék "fürödni".
2008 tavaszán elég depresszív hangulat uralkodott az országban, következésképp a zenekarok háza tájékán is, így szükségem volt - örök optimistaként - egy kirobbanó, szórakoztató zenekarra, ahol szétugrálhatom többedmagammal a színpadot, és le akartam szarni, hogy mi a művészeti kánon és a kötelező szomorúság. Így a "sírva vigad a magyar" helyett szerettem volna vigadva, őrülten kitomboltatni az embereket. Eddig sikerült…

Mit adhat nekünk az ír kocsmazene, amit eddig nem kaptunk meg egyéb műfajtól?

Egyrészt az ír dallamok zsigeri szépsége mindenkit elbűvöl, kiváltképp minket, magyarokat, a történelem és zenénk hasonlósága okán. Másrészt, ha ez a zene átütő mulatozás közepette, jó társaságban nyilvánul meg - a szerelem és a sör vagy bor mellett -, hozzásegít rejtett energiáink és életerőnk felszínrehozatalában. Tévéshoposan fogalmazva: kitáncolható a szomorúság és a baj, ha Firkin tablettával kezeled.

Jártál már Írországban?

Személy szerint baráti viszonyban vagyunk, átjárunk egymáshoz, én megmutatom neki a csángó - magyar - balkáni zenét, ő a fekete sörök átláthatóságának művészetét tanítja. Most éppen Pali (egyik énekesünk) építi bensőséges - kizárólag szakmai irányultságú - kapcsolatát a dublini kocsmák népes társaságával.

Mi tetszett kint a leginkább?

A biciklibolt, ahol a biztonság kedvéért volt egy sörpult is…

Írországban népszerű annyira ez a műfaj jelenleg, mint itthon a magyar népzene, amelyből szinte nap mint nap készülnek feldolgozások?

Sokkal népszerűbb, mint itthon, ott él és virul a népzene, akár tradicionális, akár punk, akár hardcore stílusban játszod, sőt, te magad is írhatsz "népi dallamot". Itthon is alakul a dolog, igazán akkor lesz majd Kánaán, ha majd elkezdik írni a jobbnál jobb XXI. századi magyar népdalokat. Így talán közelebb kerülnek a közönséghez a régi népdalok is.

Kiket tartasz példaképnek? Az imént említetted a Flogging Molly-t, gondolom van még a tarsolyodban.

Nagy kedvencem a Dropkick Murphys, és természetesen ott vannak az ikonok: a Pogues, és Shane McGowan további zenekarai.

A Firkin igen nagy változást jelenthet a M.É.Z. és a Shannon.hu után. Van különbség a mondandódban, hozzáállásodban?

Azt gondolom, hogy ez egy folyamat, egy természetes "fejlődés", ha használhatom ezt a kifejezést. Nem a zenekarok minőségéről beszélek természetesen, hanem a stílus megújulásáról. A M.É.Z-zel a Dubliners-feelingtől a világzenéig jutottunk el, a Shannon.hu-ban meg folytattuk ezt, artisztikusabb zenével, látványos színpadi produkciókkal kibővítve. A Firkin esetében meg egyszerűen eljött az ideje a letisztult, egyszerű formáknak, és az érzelmi-érzéki pezsdülésnek.

Igen vegyes a csapat – nehezen csiszolódtatok össze?

Máig nem hiszem el: elképesztően profi és lelkes csapatot sikerült verbuválnom tavaly nyáron. És a lelkes szó kiemelendő, mert ezekkel az emberekkel pár hónap próba után a Firkinnek valóban önálló lelke született, egységessé vált, és hitelessé, úgy, hogy minden zenekari tag mérhetetlenül nagy egyéniség, külön-külön. Két énekesünk van, Göttinger Pali és Marthy Barna, nem tudtunk választani közülük, így maradt mindkettő. Nem bántuk meg, kettejükkel vált kerekké a "firkinnyi" világ… Basszusgitárosunk nagy zenei tudással, és hatalmas szerénységgel irányítja megszólalásunkat, ő Süti, azaz Szuna Péter. Persze, hogy legelőször Sushit kellett volna említenem, a tündéri csajt, aki lehegedüli az égről a csillagokat, és elbűvöli a legmorcosabb havasi medvéket is. Ő klasszikus hegedűsként kezdte, és most a hat vadorzó férfiú közt diktálja a tempót.

Az énekes hallhatóan nagyon profi angolból. Ez fontos szempont volt a kiválasztásnál?

Természetesen, mindkét énekesnél ez elsődleges szempont volt, a kiejtésben magyaros hanglejtés nem megengedhető.

Nem féltek, hogy itthon az oly divatos népzenei hullám mellett az ír kocsmazene nem fogadható be sokak számára, vagy legalábbis háttérbe szorul?

Már nem. Egy év alatt kiderült, hogy az, amire nekem szükségem volt, másnak is szüksége van. Sokan megszerették a Firkin-t.

A lemezre több ismertebb sláger is felkerült, miért?

Szerettem volna újraértelmezni a régi, általam szeretett ír slágereket. Nehezebb, mint új dallamot írni…

Októberben indultatok turnéra. Van különbség a vidéki és a pesti fogadtatás között?

Nincs különbség. Mindenhol pörgős a buli. Ha meg székeken ül a közönség, a kezük-lábuk mozog. Óriási érzés!

Mindezek után megkérdezem, mit iszol szívesebben: ír whisky-t vagy magyar pálinkát?

Nem mondanék le egyikről a másik javára, jó minőségben bármelyiket, sőt, a jó bort, az isteni Bach-zenét, és jó előadásban Bartókot is szívesen fogyasztom.