Kurátorok

2008. november 26. (szerda), 22:00 - Tűzraktér
Tülönleges írói és színházi kísérletre vállalkozott a TÁP Színház. Mindannyian tudjuk, hogy a pályázati rendszer működésével ifjú demokráciánkban sok baj van. Hogyan működnek a kuratóriumok? Mire és mennyi pénz jut? Miért éppen arra? Milyen kritériumok alapján dőlnek el a pályázatok, és hogyan élik meg a döntéseket a pályázók?
Az előadás szövegén tizenhárom kortárs szerző dolgozott, akik között nem csak drámaírók, hanem egy kritikus (MGP), egy színész (Takátsy Péter) és egy filmrendező (Galambos ’Gigor’ Attila) is található.
A 13 szerző – Filó Vera, Galambos Attila, Gazdag Péter, Háy János, Kárpáti Péter, Kukorelly Endre, Maros András, Molnár Gál Péter, Mohácsi István, Takátsy Péter, Tasnádi István, Tóth Krisztina, Vinnai András – arra kapott felkérést, hogy írjanak egy-egy jelenetet, amely a kuratóriumok (különös tekintettel a művészeti kuratóriumok) működését dolgozza fel.
A szatirikus hangtól a költőileg megformált metaforikus szövegig széles skálán helyezkednek el az elkészült jelenetek. Tasnádi István Tarantino-filmek hangulatát idéző szövege, Vinnai András egy kovácsoltvas pelenka körül forgó pályaműve, Tóth Krisztina feminista szempontokat is felvillantó jelenete, amelyben megjelenik egy szoptatós kurátor, mind különféle színházi formákat és rendezői megközelítésmódokat igényelnek. Filó Vera a kurátorok emberi létezésére és frusztrációira hegyezi ki írását, megidézve egyúttal egy cirkuszi-színházi formát. Kárpáti Péter pedig a kuratóriumok gépezetének működését mint az emberi létezés metaforáját használja, kitágítva ezzel az előadás perspektíváját.
A 12 rendezőt kértünk fel, hogy rendezze meg az így elkészült jeleneteket, illetve Galambos Attila írásából egy film-parafrázis készült.
Alább következnek az író rendező párok:
Filó Vera - Simon Balázs
Galambos Attila – Vajdai Vilmos
Gazdag Péter – W. Szabó Julcsi
Háy János - Horváth Csaba
Kárpáti Péter – Ascher Tamás
Kukorelly Endre- Göttinger Pál
Maros András - Török Ferenc
Molnár Gál Péter - Néder Panni
Mohácsi István - Tasnádi István
Takátsy Péter - Keszég László
Tasnádi István – Bozsik Yvette
Tóth Krisztina - Pelsőczy Réka
Vinnai András – Vajdai Vilmos
Vannak köztük elismert prózai színházi rendezők (Ascher Tamás, Keszég László), koreográfusok (Bozsik Yvette, Horváth Csaba), drámaírók (Tasnádi István), fiatal rendezők, akik még a főiskolára járnak, vagy nem rég jöttek ki onnan (Néder Panni, Göttinger Pál), filmrendezők (Török Feri) és diákszínjátszó, amatőr rendezők is (W. Szabó Julcsi).
A felsoroltakon kívül még két csapat készített jelenetet, a megírt szövegektől függetlenül saját írás, illetve improvizáció alapján. Az egyik csapat Mundruczó Kornél, a másik Schilling Árpád és Gáspár Máté vezetésével.
Az előadásban több mint nyolcvan előadó vesz részt: színészek, táncosok, rendezők, amatőrök, alternatívok és kőszínháziak egyaránt. Beleértve a Fortedanse és a Bozsik Yvette Társulatokat, és a két tavalyelőtti végzős osztályból alakult KoMa és HoppArt Társulatot is. Néhány név a szereplők közül: Blaskó Bori, Békés Itala, Csányi Sándor, Csákányi Eszter, Ezüsthigany, Fullajtár Andrea, Keresztes Tamás, Kovács Lehel, Monori Lili, Rába Roland.
Az előadás sajátos rendszerében a különálló, egymástól függetlenül készült szövegekből és jelenetekből egy egész áll össze, amely nem lineáris összefüggéseivel, hanem sokoldalú, százszempontú kapcsolódási pontjai segítségével jár körül egy témát, ad ki egy összetartozó előadás komplexumot.
Az előadás időpontja: 2008. november 26. (szerda), 22 óra
Helyszíne: Tűzraktér
További információ: www.tapszinhaz.hu