Kortárs Drámafesztivál

Magyar program hírlevél

Kedves Látogató!
A 7. Kortárs Drámafesztivál Budapest MAGYAR PROGRAMjába öt előadást hívtunk meg, ám ez az öt valójában hét. 
Természetes Vészek Kollektíva ugyanis Halál-tours címmel előadás-trilógiát mutat be a KDF-en: a 62 napot 2002-ben, az Angyaltárt 2004-ben, a Pre-Actiót pedig 2006-ban mutatta be az együttes. A trilógia – mely a halál megjelenéseinek szélsőséges, de mindenkit érintő témáival foglalkozik – egyazon este teljes egészében látható a Kortárs Drámafesztiválon.
ForteDanse Kalevala című előadásával érkezik a fesztiválra. A formáció számára – melyet Horváth Csaba alapított 2005-ben – Szálinger Balázs írta újra a finnek nemzeti eposzát, ám a dráma nem ragaszkodik szolgaian az eredetihez, hiszen az ősi szerepek, hősök és az általuk megtestesített eszmék átalakulása az újraértelmezés igényét vetette fel.

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház / Urbán András Társulata jelenleg a legsikeresebb alkotóműhely a Vajdaságban. Urbi et orbi című előadásuk számos rangos színházi seregszemle díjazottja volt, s most a Kortárs Drámafesztiválon is láthatja a közönség. A mű Pilinszky János azonos című drámájának apropóján született, ám – ahogyan az előadás színlapja mondja – Pilinszky színművét fokozatosan mellőzve.

Az idei esztendőben a KDF az előadások produkciójában is részt vesz, így két ősbemutató is szerepel magyar programunkban: két fiatal és progresszív társulat tart premiert a fesztivál keretében. A TÁP Színház Kurátorok címmel mutatja be vadonatúj produkcióját. Az előadás különlegessége, hogy jelenetei – melyeket csaknem kéttucatnyi író és rendező jegyez – szimultán zajlanak majd a Tűzraktér helyiségeiben. A Szputnyik Hajózási Társaság – Modern Színház- és Viselkedéskutató Intézet-Labor Bérháztörténetek 0.1 címmel játssza legújabb produkcióját a MU Színházban, egy pesti bérház mindennapjait mutatva be annak minden tartozékával, többek között Özvegy Mártonnéval a másodikon, egy fiatal párral a magasföldszinten és Károllyal, a programozóval a harmadikon.

A Kortárs Drámafesztivál AJÁNLÓPROGRAMja gyakorlatilag a fesztivál megnyújtott karja: mivel anyagi lehetőségeink szűkösek, a KDF időtartama pedig kötött, vannak olyan előadások, amelyeket finanszírozni, főprogramunkba felvenni nem, csupán ajánlani tudunk. Legelsősorban is külföldi vendégeinknek, akik – Visitors’ Programme-unk, szlovén showcase-ünk és tudományos programjaink résztvevői – az idén több mint félszázan vannak. Tíz országból érkező látogatóink így átfogóbb képet kaphatnak a hazai színházi „kínálatról”, s bízunk abban, hogy ajánlóprogramunk is nemzetközi kapcsolatok kiépüléséhez, hazai színházak külföldi és külföldi színházak hazai vendégszerepléseihez vezet. Mivel főprogramunkba is felvettünk bemutató-előadásokat, ajánlóprogramunk is tartalmaz olyan produkciókat, amelyek premierjére közvetlenül a KDF előtt, vagy épp a fesztivál ideje alatt kerül sor. A hazai vezető és fiatal színikritikusok véleményének kikérése után összeállt ajánlóprogram így mindösszesen tizenöt előadást tartalmaz – leginkább progresszív, új utakat kereső társulatok produkcióit.

A Kortárs Drámafesztivál ajánlja Pintér Béla és Társulata Korcsula című előadását; aKatona József Színház Kétezerhetvenhét című bemutatóját; a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház / Urbán András Társulata Turbo Paradisóját; a Nemzeti Színház két novemberi premierét: az Oresztészt és a Gorkij és Brecht egyfelvonásosa alapján készült Vassza Zseleznova / A kivétel és a szabály című előadást; a Katona és a TÁP Színház közös produkciójában megvalósult Fisherman’s Friends-et, mely Halász Péternek állít emléket; a Budapesti Kamaraszínház Árpádházát; a szarvasi Cervinus Teátrum Temető-könyv című produkcióját; a Malko Teatro Határesetét; a Maladype Színház Leonce és Lénáját; a Jelizaveta Bamot a Hólyagcirkusz Társulattól; az Új Színház előadását, a Bűn és bűnhődés nyomán készült Szonyát; a Merlin After the endjét (az előadás után közönségtalálkozó Dennis Kellyvel!); a Tünet EgyüttesKatasztrófa Maratonját; és a Performance Space 122, a PanoDráma és a Pont Műhely koprodukciójában készült Mars cím nélkült.

Hírleveleinkben folyamatos tájékoztatást adunk a fesztiválprogram alakulásáról, a részletekért keressék / keressétek fel honlapunkat, vagy forduljanak / forduljatok bizalommal fesztiválirodánk munkatársaihoz.
 
Markó Róbert
szakmai kapcsolatok
robert.marko@dramafestival.hu
Kortárs Drámafesztivál Budapest
H-1094 Budapest, Bokréta u. 10. I/1.
Tel.: +36 30 695 0948
Skype: marko.robert.p
www.dramafestival.hu
Megosztás: