Bérháztörténetek - időpontok!

Bérháztörténetek
A MU SZÍNHÁZ előadása

A Szputnyik Hajózási Társaság - Modern Színház- és Viselkedéskutataó Intézet - Labor előadása
Író: Bodó Viktor, Tasnádi István, Vinnai András
Rendező: Bodó Viktor

Szereplő:
Fábián Gábor
Koblicska Lőte
Szabó Zoltán
Tóth Simon Ferenc
Jankovics Péter
Székely Rozi
Hay Anna
Hámori Gabriella
Galamb
Gyabronka József
Kiss Erzsi
Csákányi Eszter
Lukáts Andor

Jelmeztervező: Nagy Fruzsina
Dramaturg: Turai Tamás
Asszisztens: Fülöp Eszter
Előadás időpontok:
MU SZÍNHÁZ - Budapest
november 29. (szombat) 19:00
december 3. (szerda) 22:00
december 4. (csütörtök) 22:00
december 11. (csütörtök) 22:00
december 12. (péntek) 22:00
december 19. (péntek) 22:00
december 20. (szombat) 22:00

Ismertető:
Bodó Viktor rendező és színész szakon szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Tagja volt a Krétakörnek és a Katona József Színháznak, jelenleg saját társulatát, a Szputnyikot vezeti. A Szputnyik Hajózási Társaság - Modern Színház és Viselkedéskutató Intézet-Labor 2008 januárjában alakult. Első produkciója a Holt lelkek volt, e számos mutáción átesett munkát idén ősszel, Romániában zárták le. Nyáron a Szentivánéji álmot mutaták be a Zsámbéki Színházi Bázison.

Az idei évad első előadását Göttinger Pál jegyzi vendégrendezőként, a Vágánybenéző munkacímű projekt magába foglalja társulatunk két legalapvetőbb tevékenységét: a viselkedéskutatást és a karakterfigyelést. A Reneszánsz Év alkalmából különböző felsőoktatási intézményekben rendhagyó egyetemi órák megtartására készülnek, s terveik között szerepel saját kórus, filmklub, szabadegyetem, és kerekasztal-beszélgetések szervezése.

"Kik laknak és mit csinálnak egy belvárosi, mondjuk VII. kerületi bérházban? A legszélsőségesebb dolgok történnek meg néhány méter távolságban egymástól. Ha láthatatlanná tesszük a falakat, egészen megdöbbentő organizmus tárul a szemünk elé. Ha csak a valóságot vesszük, és nem alkalmazunk semmiféle sűrítéstechnikát, csak ábrázoljuk, hogy mi történik egy ilyen pesti bérházban egy óra alatt, már az hiteles alapul szolgálhat sok-sok történetet megírásához, számos karakter felépítéséhez. Felhasználható minden, ami körülöttünk mozog. Szerepnaplók, megfigyelés, interjúk és internetes blogok, távcsővel kukkolható események és hangfelvételek, beszámolók, önmegfigyelő játékok, telefonbeszélgetések és élménybeszámolók, fotók, újságcikkek, tévéhíradók és rádióhírek."

"Bodó szerint a világ olyan őrültekháza, amellyel szemben nem áll egy másik, "normális" világ, "a normálisok" világa. A világ mint őrültekháza nála nem szürreália - amellyel szemben létezne egy reália -, hanem egyetlen, kizárólagos közeg, alternatíva nélkül, amely legfeljebb bedarálja, felfalja másként gondolkodóit. Bodó előadásainak szabadsága és (időnkénti) nagyszerűsége a drámai anyagnak, a rendezői világnak és a játéknak, végső soron az egész mise en scčne-nek ebben az összecementezett, a szemünk láttára születő egységében rejlik. Amely kőművesmunka (hogy a cement metaforájánál maradjak) nem kész forma, termék, hanem történő-születő-keletkező folyamat, építkezés: maga az előadás fokozatos kitakarása." (Tompa Andrea, Színház)
Bemutató időpontja: 2008. november 29., Mu Színház