A Bohémélettel folytatódik az Operabeavató a Magyar Zene Házában

Az Operabeavató-sorozat azt vallja, hogy az opera bárki számára érthetővé és élvezetessé tud válni. A legnagyobb operákat humoros és közérthető formában ízekre szedő, beszélgetős koncertsorozat a 2023/24-as évadban Puccini Bohémélet című művének elemzésével folytatódik a Zene Házában. Az első rész szeptember 26-án lesz.

A menetrend a szokásos: a nézőket az előadásokon az ötletgazda, Dinyés Dániel karmester-zeneszerző vezeti majd be a zene rejtelmeibe, míg az operai próbafolyamatba Göttinger Pál rendező enged betekintést. Az összeszokott páros stand up-ja egy-egy opera szórakoztató elemzésével és improvizációval teszi érthetővé a művet, a műfajt, és nevettet meg minden jelenlévőt. A minden alkalommal egyedi és megismételhetetlen beavatókhoz estéről estére a hazai operajátszás legelismertebb művészei társulnak. Az Operabeavatókon minden megtörténik, aminek egy hagyományos operaelőadás során nem lenne szabad megtörténnie. A Delta Produkció rendhagyó sorozata tíz éve bizonyít telt ház előtt, és teszi mindenki számára élménytelivé az opera műfaját. A cél, hogy a színházkedvelő, a már operarajongó, vagy még operafélő, és a szórakozni vágyó néző számára is egyedülálló élményt nyújtson.

A tavalyi sikersorozat, a Bánk bán után a 2023/24-es évadban is folytatódik az együttműködés a Magyar Zene Házával, ahol szeptembertől Puccini Bohémélet című klasszikusát szedi ízekre a csapat. A Dinyés-Göttinger duó jól ismeri a művet, hiszen közösen is színpadra állították már, adta magát, hogy beavató formájában is megismertessék a közönséggel az egyik leghíresebb olasz operát.

„A Bohémélet ugyanolyan könnyen elemezhető, mint egy Mozart-opera. A jól hallgatható felszín alatt elképesztő mélységben zajlanak a drámák. Mindegyik szereplője egytől egyig élő karakter, a hétköznapi embereket látjuk a színpadon, ami miatt nagyon könnyű rádöbbenni, hogy ez velünk is megtörténhet, akár meg is történt már. A köznapiságában rejlik a művészi varázsa ennek a műnek” – mondja Dinyés Dániel, aki Göttinger Pállal és a meghívott operaénekesekkel együtt nyolc részen keresztül mutatja be a művet a Zene Házában, havonta egy alkalommal, májusig. A Bohémélet elsőrangú színdarab is, amely sok együttes jelenetet, alkalmanként négy-öt közreműködő operaénekest ígér, így a szokásos improvizációs jelenlét még bátrabb formájában mutatkozhat meg.

Az első rész fellépői, szeptember 26-án:

Marcell: Szélpál Szilveszter
Rodolf: Horváth István
Collin: Pataki Bence